161 gazeteci yeni yıla cezaevinde girecek

161 gazeteci yeni yıla cezaevinde girecek

Cezaevindeki Gazeteciler’in sesini duyurmak için kurulan Jailed Journos platformu, cezaevindeki gazetecilerin listesini çıkardı.

Türkiye’de 21 Temmuz 2016’da ilan edilen ve 7 kez uzatılan Olağanüstü Hal, 2018 yılında bitti. 2 yıl 1 ay süren olağanüstü dönem bitse de; ülkede basın ve ifade özgürlüğü alanında kısıtlamalar devam ediyor. Bu süreçte 300’den fazla gazeteci cezaevine girdi. Bir o kadarı yargılandı, hakim karşısına çıktı. Sayının bu kadar fazla olması ve güvenilir bilgi akışı olmaması nedeniyle tam olarak kesin rakamlar ortaya konulamadı.

Cezaevindeki gazetecilerin sesi olmak için oluşturulan Jailed Journos platformu, Türkiye’nin son 3 yılını açık kaynaklardan ve sosyal medya platformlarından tarayarak 2020 yılını cezaevinde karşılayacak olan medya çalışanların listeledi. Cezaevindeki gazetecilerin yakınları ve çalışma arkadaşlarıyla görüştü. Ortaya çıkan listeye göre şu anda Türkiye’de 161 medya çalışanı yeni yıla cezaevinde girecek. Bu isimlerden 89’u haber yazan muhabirler, editörler, haber müdürleri, yayın koordinatörleri ve köşe yazarlarından oluşuyor.

GAZETE PATRONLARI LİSTEDE

Listede 2 yerel gazete patronu yer alıyor: Kütahya merkezli Akis gazetesi ve Karşı Gazete internet sitesi sahibi Alaaddin Akkaşoğlu ile Ankara merkezli yayın yapan Belde gazetesi sahibi, eski Zaman gazetesi imtiyaz sahibi Alaaddin Kaya.

TRT, AA GİBİ KURUMLARDA KAÇ KİŞİ TUTUKLANDI BİLİNMİYOR

Listenin geri kalanında  medya kurumlarının temsilcileri, montaj, grafik, kurgu, teknisyen, yapım yayın görevlileri gibi daha çok göz önünde olmayan isimler var. Özellikle devlet kurumları olan Anadolu Ajansı ve TRT’de kaç kişi tutuklandı tam olarak bilinmiyor. Sayı çok fazla ve Türkiye’de devam eden durumdan dolayı seslerini duyuramıyorlar.

CEZAEVİNDE 9 KADIN MEDYA ÇALIŞANI VAR

Listede 9 kadın medya çalışanı yer alıyor. Bunlar; Zaman gazetesi muhabirleri Ayşenur Parıldak,  Hanım Büşra Erdal, Selma Tatlı, Atılım Gazete’si Yazıişleri Müdürü Hatice Duman, Jinha editörü Özlem Seyhan, Melike Aydın, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ruken Demir, Sadiye Eser, Burç FM programcısı psikolog Yasemin Yalçın Aktosun.

Şu anda cezaevinde olan bazı gazetecilerin yaşı 60’tan fazla! isteniyor. Müebbet hapis cezası alan Alaaddin Kaya, 69 yaşında. Kısa süre önce 10 yıl  6 ay hapis cezası alan gazeteci yazar Ahmet Altan‘ın yaşı da 69. Müebbet hapis cezası alan bir başka isim Samanyolu TV Yönetim Kurulu başkanı Hidayet Karaca ise 57 yaşında. 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Zaman yazarı Mümtazer Türköne de 64 yaşında. 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Rotahaber Yayın Yönetmeni Ünal Tanık da 60 yaşında bulunuyor.

BİR HAKİM BIRAKIYOR DİĞERİ TUTUKLUYOR!

Jailed Journos’un hazırladığı listede yer alan isimlerden bazılarında, 2-3 tutuklanma tarihi yer alıyor. Bunun nedeni, bir hakimin serbest bıraktığı gazeteciyi, aynı koşullar ve suçlamalar altında başka bir hakimin kısa süre içerisinde yenidentutuklama kararı vermesi. Gazeteci yazar Ahmet Altan, 22 Eylül 2016’da serbest bırakıldı. 1 gün sonra tekrar tutuklandı. 4 Kasım 2019 tarihinde ceza verilerek tekrrar tahliye edildi. Aradan 8 gün geçtikten sonra yine tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gazetecilerin yaşadığı benzer bir olay 2017 yılında da yaşandı. 21 gazeteci tahliye edildikten sonra hapishane kapısından çıkmalarına izin verilmeden tekrar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

BİTMEYEN DAVALAR

Olağanüstü hal döneminden beri 300’den fazla gazeteci, kısa süreliğine de olsa gözaltına alındı; bir çoğunun mahkeme süreçleri devam ediyor. Gazeteciler 2019’da 733 kez hakim karşısına çıktı. 2-3 yıl süren mahkeme süreçleri boyunca gazetecilere yurt dışı yasağı ve haftada bir polis merkezine giderek imza atma zorunluluğu uygulanıyor. Uzun süren mahkeme süreçleri yüzünden gazeteciler özgürce kendi işlerine odaklanamıyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.