16.9 kulelerine yüksek koruma

16.9 kulelerine yüksek koruma

İçişleri Bakanlığı 16.9 kulelerine yıkım kararını uygulamayan AK Partili belediye başkanı için soruşturma izni vermedi. 16.9 kuleleri için Tarihi Yarımada'nın siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkım kararını verilmişti.

İçişleri Bakanlığı, tarihi yarımadanın siluetini bozan 16.9 gökdelenleri için mahkemenin verdiği tıraşlama kararını uygulamayan AK Partili Zeytinburnu Belediyesi’nin başkanı Murat Aydın hakkında soruşturma izni vermedi. Öte yandan kararı uygulamayan Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri geçen yıl haziran ayında 7 ile 9 ay arası hapis cezaları almıştı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 16.9 gökdelenlerinin tarihi yarımadanın siluetini bozan kısmının yıkılmasına karar vermişti. Danıştay 14. Dairesi kararı onamıştı. Ancak yargı kararları uygulanmamıştı. C.B. isimli yurttaş, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak belediye yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Belediye yetkilileri yargılandı ve 7 ile 9 ay hapis cezası aldı. Ancak Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Murat Aydın yargılanmamıştı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı Murat Aydın hakkında kararını 2016 yılının eylül ayında verdi. Ancak karar yurttaş C. B’nin eline temmuz ayında ulaştı. İçişleri Bakanlığı’nın kararına göre mahkemenin yıkım kararıyla yapıların ruhsatsız hale geldiği belirtilerek bu yapıların yıkılması için 3 milyar 84 milyon 69 bin TL’ye ihtiyaç olduğunu belirtti. Belediyenin bütçesinin bu tutara yetmediği anlatılan kararda bu bedeli ödemeden binaların yıkılamayacağından bahsedildi. Kararda binaların tıraşlanamamasına ilişkin buna benzer gerekçeler sıralayarak Başkan Murat Aydın hakkında soruşturma izni verilmedi.

‘PARAMIZ YOK’

Bakırköy 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tüm sanıklar suçlamaları kabul etmemiş, “ilçe belediyesinin yerel imkânlarıyla ve bütçesiyle bu yerin yıkılması ve kamulaştırılması mümkün değil” demişti. Dava dosyasına 20 Mayıs’ta 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 22 sayfalık bir rapor girdi. Raporda, belediyeden alınan bilgilere göre kamulaştırma bütçesinin 10 milyon 850 bin 636 TL olduğuna dikkat çekildi. Çeşitli gerekçeler ileri sürerek mahkeme kararlarının uygulanmayışını kabul edilemez bulan bilirkişi heyeti kamulaştırma bedellerinin ödenmesi ve yıkımın gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekti. Heyet, Zeytinburnu Belediyesi’nin maddi yetersizlik yaşanması durumunda İBB’den de destek talep edilmesinin mümkün olduğunu kaydetmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.