15 erkek üyeli AYM için kadın kotası teklifi

15 erkek üyeli AYM için kadın kotası teklifi

CHP'li Tanrıkulu, AYM üyeleri ile ilgili kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, üyelerin en az 8'inin kadınlardan oluşması gerektiğini savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘Dünya Kadın Hakları Günü’nde, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerinin en az sekizinin kadınlardan oluşmasını talep ederek Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. AYM’nin hali hazırdaki 15 üyesinin tamamı erkek üyelerden oluşuyor.

‘KADIN- ERKEK EŞİTLİĞİNİN HER ALANDA TESİS EDİLMESİ ZORUNLUDUR’

‘6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Kanunu’na, “On beş üyenin en az sekizi kadınlardan oluşur” ibaresinin eklenmesini talep eden Tanrıkulu gerekçe kısmında şu ifadelere yer verdi:

SOMUT VE YETERLİ İŞLEMLER GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİ: 1982 Anayasası’nın 10’uncu maddesinde 2010 yılında yapılan değişiklikle her ne kadar yeterli olmasa da ülkemizde kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapılması yönünde yasal düzenlemeler yapılmış ve fakat ne yazık ki bu konuda somut ve yeterli işlemler gerçekleştirilememiştir. Özellikle kadına karşı şiddetin yoğun yaşandığı, kadınlar için fırsat eşitliğinin tam olarak tesis edilemediği, eğitim-öğretim imkanlarından yeterince yararlanılamadığı, iş hayatında ve toplumsal yaşamda erkek egemen uygulamaların önüne geçilemediği ülkemizde öncelikle kadın-erkek eşitliğinin her alanda tesis edilmesi zorunludur.

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ UYGULAMADA SAĞLANMADI: Toplumsal yaşamın her alanında kadınlar adına fırsat eşitliği yaratmak amacıyla yasal düzenlemelerin yapılmaması halinde amacın gerçekleşemediği ve kadın-erkek eşitliğinin uygulamada sağlanamadığı görülmektedir. Kaldı ki, ‘Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ne taraf olan ve bu vesileyle kadın ile erkek eşitliği ilkesini kendi anayasasına ve diğer ilgili yasalara henüz girmemişse dahil etmeyi ve yasalar ile ve diğer uygun yollarla bu ilkenin uygulanmasını sağlamayı taahhüt eden bir ülke olarak bu alandaki her tür eksikliği gidermek ve hayata geçirilmesini sağlamakla yükümlü olduğumuz tüm şüphelerden uzaktır. (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.