120 bin dolarlık muzu yedi!

120 bin dolarlık muzu yedi!

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan'ın duvara bantlanmış bir muzdan oluşan 'Komedyen' ismi verilen eseri, sergilendiği Miami'de bir başka sanatçı tarafından yendi.

 Geçtiğimiz hafta 120 bin dolara alıcı bulan ‘duvara bantlanmış muz’, bir başka sanatçı tarafından yenildi. Performans sanatçısı David Datuna, muzu duvardan çıkarıp yerken görüntülendi.

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın ‘Komedyen’ ismi verilen eseri, Miami’deki Perrotin-Art Basel Galerisi’nde bir duvarda sergileniyordu. Cattelan, bir manavdan alınmış muzların koli bandıyla duvara sabitlenmesiyle ortaya çıkardığı eserinden üç adet ‘üretmişti’. Bunların ikisi geçtiğimiz hafta 120 biner dolar satılmış, birinin fiyatının 150 bin dolara kadar çıktığı açıklanmıştı.

Performans sanatçısı David Datuna ise dün, muzlardan birini duvardan aldı, kabuğunu soydu ve mideye indirdi. Datuna bu anın görüntülerini Instagram’da, “Bu da benim sanat performansım. Maurizio Cattelan’ın eserlerine bayılıyorum ve bu enstalasyonu gerçekten çok seviyorum. Çok lezzetli” mesajıyla paylaştı.

Galeri çalışanları bu harekete ilk başta tepki gösterse de kısa süre içinde muzun yerine bir yenisi kondu. Galeri direktörü Lucien Terras, Miami Herald gazetesine açıklamasında “Datuna sanat eserini yok etmedi. Muz, bir fikir” dedi.

Datuna’nın performansı sonrasındaysa, yeni muzun da yenmemesi için eserin çevresine polis konuşlandırdı.

Perrotin galerisinin kurucusu Emmanuel Perrotin, muz çalışmasının ‘küresel ticaretin bir simgesi ve klasik bir mizah unsuru olduğunu’ söylemiş; Cattelan’ın sıradan nesneleri ‘haz ve eleştiri araçları’na dönüştürmek konusunda başarılı olduğu yorumu yapmıştı.

Popüler kültüre meydan okuyan çalışmalarıyla bilinen Cattelan son olarak, ‘Amerika’ adlı 18 karatlık ve 6 milyon dolar değerindeki altın klozet çalışmasının İngiltere’de Blenheim Sarayı’ndaki sergi sırasında çalınmasıyla gündeme gelmişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.