12 kadın tutuklu açlık grevinde!

12 kadın tutuklu açlık grevinde!

Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 12 siyasi kadın tutuklunun cezaevi idaresinin uygulamalarını protesto etmek amacıyla 9 günden beridir açlık grevinde bulundukları öğrenildi.

MUŞ -  Yaşanan hak ihlalleriyle sürekli gündeme gelen Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülere yönelik baskılar giderek devam ediyor. Cezaevi idaresinin tutukluların tuttuğu günlük ve çizimlerine inceleme bahanesiyle el koyması, kadın koğuşlarında erkek gardiyanların sayım alması ve benzeri uygulamaları protesto etmek amacıyla cezaevinde bulunan 12 kadın siyasi tutuklunun 9 günden beridir açlık grevinde olduğu öğrenildi. 

Cezaevi'nde yaşanan sorunlara ilişkin Muş TUHAD-DER tarafından yapılan yazılı açıklama yapıldı. Greve giren kadın tutuklularla yapılan görüşmeler doğrultusunda yapılan açıklamada 12 kadın siyasi tutuklunun, cezaevi idaresinin söz konusu uygulamalara son vermeyene kadar açlık grevlerini sürdürecekleri belirtildi. Açıklamada "Siyasi tutukluların ortak alanları kısıtlanarak psikolojik baskılar uygulanmaktadır. Her odadaki siyasi tutuklu ve hükümlü sayısı azaltılarak tekleştirme mantığıyla hareket edilmektedir. Bu da tutsaklara karşı hukuki kısıtlamalara gidildiği görülmektedir. Ailelerin getirdikleri kitaplar kendilerine verilmemektedir" denildi.

Ajanlaştırma dayatmalarında bulunuluyor'

Cezaevinde bulunan siyasi tutsaklar içerisinde ajanlaştırma faaliyetlerinin yapıldığının da belirtildiği açıklamada, "Siyasi tutsaklar içerisinde ajanlaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu da yıllardır uygulanan stratejinin aynısıdır, ajanlaştırma politikası yoğunlaşmaktadır. Cezaevi savcısının ahlaksız tavrı arkadaşlarımıza 'terörist' gibi aşağılayıcı ve küçük düşürücü söylemlerde bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi. 

'Kadın koğuşlarının sayımını erkek gardiyanlar yapıyor'

Açıklamada, cezaevinde kalan siyasi kadın tutsakların bulunduğu koğuşlarda kadın gardiyanlar yerine erkek gardiyanların sayım yaptığı da belirtildi. Buna ilişkin olarak ise, şu bilgilere yer verildi: "Kadın arkadaşlarımızın koğuşlarında sabah ve akşam yapılan sayımlarda kadın gardiyanların yapması gerekirken erkek gardiyanlar sayım yapmaktadır ve provokasyonlara sebep olacak hareketlerde bulunulmaktadır. Aylık yapılan genel aramalar ayda bir sefer yapılırken şimdi ayda iki-üç sefer yapılmakta, yatakların ve dolapların dağıtılmasıyla arkadaşlarımızı tahrik etmektedirler."

Adalet Bakanlığı'nın söz konusu duruma müdahale ederek inceleme başlatması talebinde bulunan Muş TUHAD-DER, kadın siyasi tutuklulara da açlık grevine son vermeleri çağrısında bulundu. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.