Özgür Amed

Özgür Amed

Zırtımzotî​k zamanlar ve Dukha halkı...

Zırtımzotî​k zamanlar ve Dukha halkı...

**
Pazartesi sabahı Van ve Iğdır’da KCK operasyonları yapıldı sabahın ilk ışıkları ile beraber. Yine onlarca gözaltı var. Van’da ilginç bir şekilde basılan yerlerden biri de "Hayvan Barınağı"…

Kanımca devlet ilk defa doğru bir yere baskın yapıyor! İnsan kendisine yakışan yeri bilir ve öyle yol alır! Allah’ınızı severseniz bu kadar hayvanlık nerede görülmüş? Mitolojide bile böyle bir cinnet yok la. (Prometeus bile efendi efendi ateşinde kavruldu, Sisyhpos desen aldı taşını sırtına bana mısın demedi ve beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır dedi. Ötesi var? Yok…)

E şimdi 2012 yılında Kurdistan’a bakıyoruz, adam hayvanlığı o kadar ilerletmiş ki, insan kıyımı yetmiyor. Zaten hatırlarsanız daha önce kot, mont ve bot almıştı gözaltına. Hatta 2 tane de katır emniyete götürülmüştü diye hatırlıyorum. Eğer bu daha önce alınan hayvan arkadaşlar itirafçı olmadıysa bu hayvan barınağı neden basılıyor? Ne amaçla basılıyor. Bilinmeyen dilde mi mırıldanmış kediler, inekler?

Görünen o ki çok yakın zamanda evdeki tencere ve tavalara da operasyon düzenlenecek.
 
**
Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Urfa Cezaevi Katliamı'na ilişkin raporunda yangının neden çıktığı ve nasıl müdahale edildiği konusuna açıklık getirmedi. Ancak, hiçbir kanıta dayanmayan "Yangını PKK çıkardı" spekülasyonunu rapora koymuş.

Aferin sana! İnsan hakları değil insan manyakları komisyonu sanki! Yeryüzünde ki en ufak mevsimsel değişikliğin bile PKK’ye bağlandığı bu ahir zamanın zırtımzotîk şeysinde, böyle şeyini şey ettiğim şeyleri nasıl böyle şey edebiliyorsunuz gerçekten hayret bir şey!

Buradan bu komisyona seslenmek istiyorum! İnsan olun insan… Ya da adınız değişin please
 
**
Arkadaşlar, dostlar, helak olmaya az kalmış kavimler ve elbet değerli Senegal Kürtleri…

Aziz algılarınızın da fark ettiği gibi son 1-2 yıldır polisin Kürtçe sevgisi bir başka! Öyle bir sevgi ki titanic diz çöker önünde, bulsa kendini bir buzdağına deli gibi vurur. Artık eylemlerde Kürtçe anons yapmaya başladı. Sokaklara dağılıp bilerek Kürtçe konuşmalar yapıyorlar aileler ile. Amacın nedir polês? Kürtçe’yi kendi dilin mi yapacaksın?

Şaka maka ileride şöyle günler bizi bekliyor olabilir: Polis Kürtçe için yürüyüşler düzenliyor. En çok biz Kürtçe’yi savunuyoruz diyerek Kürt halkından bu dil üzerinden ellerini çekmesini isteyebilir vs. Olur olur ha! Söyle o zaman bana! Amacın nedir polês? (nakarat)
 
**
Habertürk ekranlarında yayınlanan 'Söz Sende' programına konuk olan Zaman yazarı Mümtaz'er Türköne “Oturup uzlaşacaksınız, empati geliştireceksiniz, kendinizi karşınızdakinin yerine koyacaksınız. Adam, dili yasaklandığı için dağa çıktıysa 'Benim ana dilimi yasaklasalar ne yapardım?' diye sorup ona göre bakacağım. Benim ana dilimi yasaklasalar ben de dağa çıkardım. Yapacak başka bir şey yok" dedi.

Tew tew! Dım tıss Dım tıss! Ahêy ahêy! Tilili…

Yaw Mümtaz, yaw sömürgecinin sahtekar kalemi! bi git işine lo!

Ortalık zaten karışık bide sen bize ayax yapma!

Oxlım dağılsana! Hala melun melun bakıyor yaw! Tengri dağı kadar faşistsin sen. İçindeki hastalıklı Kürt nefretini at öyle gel günah çıkar.

Hala duruyor! Ulaa kundır he wele kaybolsana!...
 
**
Gözümüz aydın. Dukha Halkı yani Kayıp Türkler bulunmuş. Hatta belgeseli de yapılmış. Sanırım yeryüzünde mala bağlayıp hala bazı toplulukları Türk yapma derdinde olan tek halk Türkler. Peki kim bu Dukhalar? Moğolistan'a Tuva'dan gelen, avlarını paylaşan, ormanlardan yemiş toplayan, doğayla uyumlu ortaklaşmacı bir toplum olan Dukhalar, Sayan Dağları'nda yaşayan ve nesli hızla tükenen rengeyikleriyle birlikte göçebe olarak yaşıyor. En önemli özellileri: “Suç işlenmiyorlar, kadın erkekten ya da erkek kadından üstün değil” imiş.

Yani kadının şiddete maruz kalıp yok sayıldığı ülkeler sıralamasında başı çeken ve suç konusunda şaşmaz bir geleneği olup, suç işlemeyi ata sporu olarak bellemiş olan bu ülke ile Dukhalar’ın alakası ne o zaman?

İnsan kendisinde olmayana özenirmiş. Hay Dukhalara kurban olaydız!

Ulan madem adamlar suç işlemiyor ve eşitlikçi bir toplum ve hele hele madem “ilkel”… E insan biraz utanmaz mı? Demez mi onlar bile bizden ileri! Töbe ya rabbim ya…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum
Özgür Amed Arşivi