Necip Çapraz

Necip Çapraz

Yüksekova Yüksekokulu

Yüksekova Yüksekokulu

Yeni iktidar partisi AK Parti Türkiye’nin birçok iline üniversite kurma kararı aldı. Hakkari bu listenin içinde yok. En yakın üniversite olan YY Üniversitesi de Hakkari’ye üvey evlat muamelesi yapıyor. Hem iktidar hem de bu üniversite yıllardır Hakkari’de bir Eğitim Fakültesi, Yüksekova ve Şemdinli’de birer Yüksekokul yapacak. Ancak yıllar geçti bu vaatler gerçekleşmedi. Verilen sözlere bakılırsa yerel yöneticilerden valilere yeterince destek verilmediğini görmekteyiz. Bu konuda özellikle sivil toplum örgütleri ve milletvekillerin “gevşek” davrandığını da görüyoruz.

Hakkari'nin yeni Valisi Nasuhbeyoğlu fakültenin önümüzdeki öğretim yılında faaliyete geeceğini söylüyor ve"Bu konuya ilişkin desteklerinden dolayı bakanımıza şükranlarımızı arz ederiz. Eğitim fakültesinin bir an önce faaliyete geçirilmesi için bina tahsisine ilişkin protokol hazırlanmıştır. Kadro oluşturulmasının ve Hakkari Eğitim Fakültesi''nin 2006 ÖSS tercih kılavuzuna girmesinin sağlanması için konu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü'ne teklif olarak gönderilmiştir. Konuyla ilgili olarak çalışma ve araştırma yapmak üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü'nden bir heyet önümüzdeki günlerde Hakkari'ye gelecektir" ifadelerini kullandı. Valimizin bu konudaki iyi niyetini anlıyoruz ancak sanki birileride bu iş olmasın diye çaba sarf ediyor.

Yüksekova’ya yüksekokul yapılması için beş yıldır gündemde konuşuluyor. Yüksekova gibi büyük ilçe merkezlerinde fakülte veya birçok yüksekokul bölümü açılmış bulunmaktadır. Yüksekova’da hatırlarsınız değişik noktalardan üniversite yapılması için iki Yüksekovalıdan bedava arsa hibe etmek isteyen köylüler basına bile demeç vermişti.

Yüksekokul İçin İlk Müjde!

 Türkiye Büyük Millet Meclisi, Tarih 29 Mart 2001,21. Dönem 3. Yasama Yılı, 76.Birleşim, Perşembe günü.

Zamanın Hakkari Milletvekili Evliya Parlak Meclis Kürsünde yaptığı konuşmasında genel kurula hitaben “ Sayın Fethullah Erbaş arkadaşımıza da teşekkür ederiz. Yüksekova Meslek Yüksekokulu kurulması için bir önerge vermişti. Ancak, halen mevcut, yürürlükteki mevzuata göre de iki yıllık meslek yüksekokulları, üniversite senatosunun teklifi ile YÖK'ün onayıyla kurulabilmektedir. Bu konuda, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sayın Rektörüyle bizler de görüşmüşüzdür. Kendi senato teklifleri olarak YÖK'e sunulacak. Yakın zamanda, Yüksekova'da bir meslek yüksekokulu kurulacağını da buradan, hemşerilerime müjdelemek istiyorum. “demişti.(Tbmm 29 Mart 2001 tutanakları)

Yüksekokul İçin İkinci Müjde!

Y.Y Üniv. Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın Nisan 2001 de Yüksekova’ya yaptığı gezide gazetemizde haber olmuştu. İşte haberin ayrıntısı:

100.Yıl Üniv. Rektörünün Hakkari İncelemeleri

Vali Orhan Işın ve Van 100.Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, Hakkari’de açılacak Fakülte, Yüksekova’da açılacak yüksekokul için incelemelerde bulundular.

Heyet, Yüksekova’da açılacak yüksekokulun yerinin son durumunu görmek için 09.04.2001 tarihinde Yüksekova’ya geldiler. Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünde çay içip, sohbet ettikten sonra Yüksekova Lisesi’ne ait 500 kişilik öğrenci yurduna gittiler. Yüksekokul binası olacak bu binayı gezdikten sonra Yüksekova’daki yüksekokulun açılma tarihi ile ilgili sorumuza Rektör Yücel Aşkın “Bu yıl yasal prosedürler tamamlanacak ve 2002–2003 Eğitim Ve Öğretim yılında faaliyete geçecek.” Dedi. Daha sonra Şemdinli ilçesinde benzer bir yüksekokul projesi için Şemdinli İlçesine gittiler. Şemdinli’de Vali Orhan Işın’la beraber çeşitli incelemeler yaptıktan sonra ilimizden ayrıldı.”(Yüksekova Haber Gazetesi Nisan 2001 sayısı)

Yüksekokul İçin Üçüncü Müjde!

Aynı yıl YY. Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Aşkın Yüksekova’ya gelerek incelemelerde bulunmuş ve 500 kişilik öğrenci yurdunu incelemiş ve Yüksekova Yüksekokulu için “tamam “demişti. Bir yıl sonra yine gazetemize yaptığı açıklamada “Yüksekova Yüksekokulu Tamam! 01.02.2002 YÖK Kararı ile Van 100.Yıl Üniversitesine bağlı Yüksekova’da Yüksekokul açılması kararlaştırılmıştır.”demişti.(Yüksekova Haber Gazetesi)

Üniversitenin 2004- 2005 Faaliyet Raporu;

Yine üniversite rektörlüğünün 2004–2005 Öğretim Yılı faaliyet raporunda da şu bilgiler yer almaktadır.

“YÜKSEKOVA MESLEK YÜKSEKOKULU

1. GENEL BİLGİLER

1.1. Yüksekokulun Tarihçesi:
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yüksekova Meslek Yüksekokulu, 25.03.1993
Tarih ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca; Üniversitemiz Senatosunun 16.01.2001 Tarih ve 2001/2–4 karar sayılı teklifi üzerine, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 06.02.2002 tarih ve  .30,0.EÖB.0.00.00.03.06.02–263/2503 Sayılı uygun görüş yazıları ile kurulmuş olup; yine Üniversitemiz
Senatosunun 04.02.2002 tarih ve 2002/2–7 karar sayılı teklifi üzerine,

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 02.04.2002 tarih ve B.30.EÖB.0.00.00.03.06.02–672–6661 sayılı uygun görüş yazıları ile Aşağıdaki programların açılması uygun görülmüştür. Yüksekokulun bina, Kadro ve bütçe sorunları henüz çözülemediğinden, eğitim-öğretim
Faaliyetlerine başlanamamıştır.

1.2. Yüksekokula Ait Bölümler:
Teknik Programlar Bölümü:
İktisadi ve İdari Programlar Bölümü:
* Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama Programı
* İşletmecilik Programı” diye raporda yer almış.(Üniversitenin 2004 yılı faaliyet raporundan)

2001 Yılından beri görev yapan Vali ve Kaymakamlar,Milletvekillerinin verdiği sözlerde ayrıca bu işin başka boyutu..

Şimdi Köyleri ile beraber 100 bin nüfusun çok üstünde olan bir ilçe olan Yüksekova’da Yüksekokul kurmak için yukarıda verilen sözlere ne demeli?

Ayrıca Şemdinli ve Çukurca ilçelerimizde de bu yüksekokul bölümlerinden bazılarının açılması için neden mücadele edilmiyor?

YY. Yıl Üniv. Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın sekreterini aradım. Rektör il dışındaymış. En kısa zamanda kendisi ile “Yüksekova Yüksekokulu” konusunda görüşme isteğime bakalım ne zamana randevu verecek.

Verilecek randevu gününde tüm sivil toplum örgütlerine benimle beraber Rektörü ziyaret etmeleri için teklif götüreceğim. Bakalım kaç tanesi bu konuda duyarlılık gösterip gelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi