M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

Yüksekova Haber ve 10. Yaş

Yüksekova Haber ve 10. Yaş

Batman"da gazeteciliğe merhaba dediğimin üzerinden dile kolay tam 41 koca yıl geçmiş. Sene 1968 ve şimdi 2009, tam 41 yıl. Mesleğimdeki hızlı geçiş gibi yazı yazdığım gazetelerinde ömür hanelerinde çentikler giderek artıyor. Örneğin bir yılı aşkındır yazı yazdığım Yüksekova Haber 5 Mayıs 2009 günü 10. yılını kutluyor.

 

Yeni bin yıl dediğimiz 2000 yılında yayın hayatına başlayan Yüksekova Haber ilk çıktığında Ankara"da basılıyormuş.

 

Disketler minibüsle Van"a, oradan otobüsle Ankara"ya, basılı gazete paketlenmiş halde otobüsle Yüksekova"ya gelirmiş.

 

2006 yılında haftalık, şimdi haftada iki kez basılıyor.

 

Yüksekova Haber"in Türkiye ve Dünya çapında üne kavuşturan, bugün Amerika"dan Avustralya"ya; Avrupa"dan Asya ülkelerine kadar geniş bir okuyucu kitlesini 2000 yılında amatörce başlanan, 2003 yılında profesyonelleşen internet ile Türkiye"nin ilk 20 sitesi arasında yer almaktadır.

 

Yüksekova Haber değim yerindeyse “Mayın tarlasında” yayın yapan bir gazetedir.

 

Doğu ve Güneydoğu coğrafyasında yayın yapan, demokrasiden, özgürlüklerden, kimliklerden yana; tarafsız, halkçı ve çok sesli çizgiden yol alan gazetelerin tamamı mayın tarlasında çalışan kuruluşlardır.

 

Bu coğrafyada dilin, kimliğin, özgürlüğün, hak istemenin dile getirilmesi demek, polis, asker, savcı, mahkeme, hakimler ile karşı karşıya kalma demekti.

 

Doğrusu bu bölgede gazeteleri çıkarmak da, bu gazetelerde yazı yazmak da kocaman bir yürek ister. Çünkü ülkenin her tarafından daha çok yakın tehlike altındadırlar. Özellikle öküz altında buzağı arayanlar bırakın bu coğrafyada internet üzerinde yayınlanan gazete sütunlarını okuyan kafatasçı, şovenistler ABD"de bile olsalar Cumhuriyet Savcılarına yazdıkları kıytırık bir dilekçe sonucu ayları bulan mahkeme kapıları, belki de yılları bulan demir parmaklıkların arkasını o gazetecileri bekliyor.

 

İşte böyle bir coğrafyada gazete çıkarmak ve gazetecilik yapmak her babayiğidin harcı değil.

 

Hani yaşlanmak, olgunlaşmaktır diyorlar ya. Gazeteler yıllar geçtikçe olgunlaşıyor ve etkisini bir adım daha yüceltiyor. Sevgili dostum, kardeşim Necip Çapraz ve kardeşi Erkan Çapraz ile bir tesadüf sonucu tanıştım. Sonra 40 yıl ihmal ettiğim Yüksekova “Gever"e” giderek dostluk ve kardeşliğimiz pekişti.

 

Belki bazı okuyucularım bilmez. Aslen Batmanlıyım. Ama 36 yıldır Konya"da yaşıyorum. “Konya nere, Hakkâri nere” dediğinizi duyar gibiyim. Konya-Yüksekova arası tam bin 500 Km. Bu mesafeden yazılar yazmak, bölgenin nabzını yoklamak kolay değil.

 

Benim için önemli olan mesafe uzaklığı değil, gönül yakınlığıdır.

 

25 yıl önce olsaydı bunları yapabilir miydim, tabii ki hayır. Benim aktif gazeteciliğimin ilk 22 yılında Teknoloji bugün gibi gelişmemişti. Bırakın internet, cep telefonları; normal telefonlar bile şehirlerarası servis aracılığı ile görüşülürdü. Bazen sabahtan yazdırdığımızı telefon akşama, ya da ertesi gün bağlanırdı. İletişimin bu kadar zor olduğu dönemlerde Yüksekova"ya yazı yazmam mümkün değildi.

 

Ve, 1988 yılında Türkiye"ye Bilgisayar sistemi yaygınlaşmaya başladı. Unutmuyorum, hala anı olsun diye de evde sakladığım ve o günler 6 bin dolar para saydığım Macintos Klasik bilgisayarı satın alınca işler kolaylaştı. Yazdığım yazıları çıktıdan alır ve faks denilen aletle iletişim kurup daha rahat bir yöntemle ulaştırmayı başarıyorduk. Derken şu internet denilen nimet ortaya çıktı da bir tuşa basarak yazdığımız yazıları gazeteye E-Mail ya da MSN ile atabiliyor, güncel olayları takip etme ve daha kolay makale yazma imkânını buluyorsunuz.

 

Nerden nereye!..

 

Tam da bu teknoloji çağında Yüksekova Haber"le tanışmak ve ona makale göndermek bilemezsiniz ne kadar kolaylaşmıştı. Yalnız makale göndermek değil, internet üzerinden bu siteyi takip ederek bölgenin ve dünyanın gelişmelerini yakından takip edebiliyor, gündemi de yakalama imkânını buluyoruz.

 

Bir gazeteci olarak her zaman kendimi şanslı görmüşümdür. Ulusal medyada kendi zamanında Türkiye"nin en yüksek tirajlı gazetesi Günaydın, sonra Sabah gazetesi ve ATV" de 30 yıl çalışarak belli bir çizgiyi yakaladım. Sonra köşe yazarı olarak Yeni Konya,Yeni Meram, Batman Çağdaş, son aylarda da Bölgesel gazete olan Diyarbakır Olay, Türkiye"de izlenir oranı 21. sırada olan Yüksekova sitesi; yaygın medyada Radikal, Taraf gibi kulvar ve konumlarında ulusal, bölgesel ve yerel çizginin üst sıralarına tırmanan gazete ve sitelerde yazmanın onur ve gururunu yaşıyorum.

 

Üzülerek belirtmek isterim ki, Sevgili Necip ve Erkan kardeşler benden haftada bir makale yerine en az iki makale yazmamı istediler. Ne yazık ki, 60"a dayanan yaş, birçok gazetede yazı yazmak ve de evladı ayan meselesi, torun uğraşısı, seyahat sevdası, daha birçok mazeret buna engel oluyor.

 

Yine de umut kesilmez. Yakın bir gelecekte işler yoluna girerse siz okuyucularım ile haftada bir yerine 2-3 sefer Türkiye"nin en ciddi ve trajlı tek ilçe gazetesinde yazı yazmak için elimden geleni yapacağımdan kuşkunuz olmasın.

 

Bir değim vardır, derler ki “önemli olan gönüller bir olsun” benim kalbim sizlerle ve Yüksekova (Gever) ile birlikte atmaktadır.

 

Aslında Erkan kardeşim 10. yıl kutlamaları için beni Yüksekova"ya davet ederken içim kıpır, kıpır olmadı değil. Ancak çok istememe rağmen hayırlı bir iş programı nedeniyle davete icabet edemedim. Özgür, demokrat, çağdaş, tarafsız, Kürt sorununa ve birliğimize, beraberliğimiz duyarlı bir gazetede yazmaktan gurur duyuyorum.

 

Kuşkusuz bu meslek önce emek, sonrada bedel gerektiren bir meslektir. Bu emek ve bedelin hakkını vermek kutsal bir görevi yerine getirmek demektir.

 

Yüksekova Haber siz okuyucuların malıdır. Görüşleri, inançları ve ilkeleri doğrultusunda taraf olabilir; ama haksızlık yapmak asla.

 

Bazen hatalar olmuyor mu? Olacak, insan unsurunun olduğu yerde hata da olacak. Önemli olan bu hatasını görüp ondan dönmesidir. Çünkü hata saman çöpleri gibi suyun yüzünde gider, insan onu görür. Önemli olan o çöpü görmektir.

 

Yüksekova Haber"in 10. yılını gönülden kutluyorum. Nice yıllara diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
M. Latif Yıldız Arşivi