İrfan Sarı

İrfan Sarı

Yerel yönetim bakışı

Yerel yönetim bakışı

Kentsel dönüşüm şehirlerin rüyası olmaktan çıkarılmalıdır. Eğer kent tek başına şehirleşmeyi gerektiriyorsa ve bu kentin yönetimi mutlak olacaksa rüyaları rüya kent haline sokmak için sınırları zorlamalıdır.

 

Akıl sınırlarını, kent sınırlarını ve yaşam sınırlarını…

 

Kentler her türlü bina, altyapı, hizmet ve nüfusuyla karmaşık ve dinamik bir yapı oluşturur, bunu biliyoruz. Karmaşık ve dinamik bu yapı şehri anlamayı zorlaştırır. Politikacıların, plancıların ve karar vericilerin, şehirlerin mevcut durumu ve gelişmesiyle ilgili değişim, bileşen ve farklılıkları teşhis etmeleri, tanımlamaları ve açıklamalarında zorluklar bulunur.

 

Ancak, bütün akılcı yaklaşımlara, kavram ve modellere rağmen bu zorlukların bulunması, yeni yöntemlerin kullanılmasını gerektirmektedir.

 

21. yüzyılın özgürlük anlayışına kentçiliği sığdırmakla kalmamak lazım kentçiliği özgürlük mekânı haline getirmeli.

 

Şehirsel kavramları geliştirmek için yaşam alanlarından yoğunca geçmek gerekir ve yaşayanlardan ise hiç kopmamak lazımdır. Bu entelektüel tarzdan köylü tarza kadar uzanan yolculuğun ta kendisidir. Anlaşılmalıdır ki akademik yeterlilik pratik becerilerin de sertliğini kendinde yaşatmadan hedeflediği kenti yaratmakta zorlanacaktır.

 

Ve değişim…

 

Bilmek gerekir ki doğa bile değişimini sürekli kılmıştır. Aksi halde sığ kalacaktır, daralacaktır ve çoraklaşacaktır zamanla. Bu devinim gerçekleşe dursun biz buradan fayda sağlayalım şimdilik. Bu kadar muazzam bir fotoğraftan neler çıkarmalıyız. Bir kere hiç umursamadan geçemeyiz. Çünkü gözlerimize baka baka değişimin insan yaşamından ve kenttin yaşamına kadar aceleyle konması gerektiğini söyler.

 

Şehir hukuku etrafında dönmeliyiz ancak dönerken kentin kendi başına büyümesini hukukla beslemeliyiz. Yani birey hukukunu, ahbap çavuş ilişkilerini kent hukukundan uzak tutmalıyız. Şehirlerin görsel şölene dönmesi görsel bakış ve kent hukukuyla alakalıdır ancak.

 

Eğer derinlikli düşünülürse şehrin altyapı kültürünü kurmak bir toplumsal uzlaşı ve dayanışma sonucu yaratılabilinir. Bunun dinamik eğitimi uzman danışmanlar kanalıyla hayata taşınabilinir. Üniversitelerin kent ve kent bilinci ile ilgili gelişen çağa göre araştırmalarından istifade edilirken idari yönetimin ve siyasi idarenin bürokratik engeli aşması için talimatı sağlanmalıdır. Hem kentin alt yapısı ve hem de yaşayanların kent bilincine dair olan alt yapısı eğitim, toplantı, panel, konferanslar kanalıyla alıcısına aktarılır.

 

Böylece değişimin önündeki en büyük set aşılmış olur.

 

Ancak bir bütün olarak çözümselliği yakalayamaz. Performans göstergesi bu kez projelerin ekonomik kaynağını yaratmak ve kent bileşenlerini harekete geçirip arayışı sonuçlandırmalıdır. Yapılanma sürecine de bütün bileşenler sosyal, siyasal ve ekonomik olarak dahil edilmelidir. Şeffaf gösterge bileşenlerin bu sürece dahice ve severek katılımını sağlar.

 

Azim bileşenlerin en görkemlisi olarak çıkar ortaya. İnsanın ve kentin en ölü devlerinin uyanması azim ile gerçekleşir. Ufuk bakışındaki zerre kadar ışığın büyümesini ancak azim ederek yakalamak mümkündür. Sınır tanımaz istek olarak ta adlandırabileceğimiz azim için çevre faktörlerine duyarsız kalmamak lazım.

 

Disiplin bu süreçte bileşenlerin kemik yapısıdır. İskeleti etlendirecek diğer bileşenler kendini sağlam bir iskelette vücutlaştırır ancak. Çünkü disipline edilememiş bir iskelet çökmeye, kırılmaya, tahrip olamaya müsaittir.

 

Bütün bunların yanında çok çalışma bir kentin yönetiminde etkin kaynaktır şüphesiz.

 

Ve kentsel dönüşümün diğer adı farklılık olmalıdır artık. Ezber bozucu bir yerel idare farklılığını yine kendi bileşenlerinden alabilir. Ancak kendi duyularını ve bilincini farklılıklara tam uyarlamalıdır.

 

Yerel idareci marjinal olmalıdır.

 

Azim, disiplin ve çok çalışma kümesinin bağımlısı ve aynı zamanda üstün bir performans bir felsefede olması lazımdır.

 

Mesela yerel kültürün, yaşamın ve yerleşimin mimarisinde özelliklerine göre devrimi gözünü kırpmadan yaratmalıdır.

 

Aksi halde beklemek ile geciktirmek ile biriken sorunların yerel sorun olmaktan çıkacağına ve genel sorunlar haline geleceğine hep birlikte tanık olmak an meselesidir.

 

Sevgiler ve bilgiler paylaşıldıkça çoğalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
İrfan Sarı Arşivi