Bedri Çallı

Bedri Çallı

Yazık ediyorsunuz

Yazık ediyorsunuz

Uzun yıllar boyunca tüm bu ülke insanı sürekli göz yaşı döktü. Kim ne kazandı. Akıtılan kan bizimdi, gözyaşları yine bizlerindi. Birileri tutmuş ağzına dış güçler. Peki bunu bilmeyen mi var. Siz hiçbir şey yapmayacak ve yapılan haksızlıklara tepki göstermeyeceksiniz, ülkenin bir bölümünü tanımadan, dinlemeden onları potansiyel suçlu göreceksiniz ve çıkıp dış güçlerden söz edeceksiniz. İster bu güce dış güç deyin, ister iç güç deyin, fakat şöyle bir gerçek var, böyle bir güç vardır ve Şemdinli halkı bu güç’ü yakaladı, devletin güvenlik güçlerine ve yargısına teslim etti.

Uzun yıllar sonunda birkaç yıl huzur ve barış ortamı sağlandı, olağanüstü hal kalktı, devlet ile halk arasında sevgi ve saygı tesis edildi. Peki çok bedelin ödenmesinin ardından sağlanan bu güzel ortamı bozmaya kimin hakkı vardı. Yazık ettiniz bu ülke insanına, bu ülke insanı et ve kemik misali birbirinden ayrılmaz. Kan bağı vardır, mesailerde beraber çalışmaktadır, askerde ve okullarda beraber aynı aşı paylaşırlar. Çok yazık ettiniz, bu kadar emeğe, dostluğa, ve kardeşliğe, kan akıtarak nasıl kıydınız.

Haksızlığa uğramış bu insanları yatıştırma ve onlara umut verme mesajları olması gerekir ve nitekim sayın Başbakan başta olmak üzere bazı üst düzey yetkililerimiz bunu yapıyorlar, ama her ne hikmetse, her olayın sonunda sayın Vali direk bu halkı suçlamaktadır. Hepsinde olduğu gibi Yüksekova ilçesinde yapılan basın açıklaması ve katılımcıların hepsinin Dehap’lı olduğunu söyler, oysa bu tepkiler tüm Hakkari halkının ortak tepkisidir. Bunu her kes böyle bilmelidir. Hakkari dışında, konuya tam vakıf olmayan ve biraz da dehap’a alerjisi olanlar, bırakın gebersinler, der. Fakat kimse Hakkari halkının, aslında bu tepkileri ülkesi adına yaptığını düşünmüyor.

Güvenlik güçlerimizin, halkın bu haksızlık karşısında gösterdikleri basın açıklamaları ve yürüyüşleri anlayışla karşılaması ve kolaylık sağlaması gerekir. Hemen en küçük bir tepkide silaha sarılmanın, olayı tırmandırmadan başka işe yarayamayacağını her kesin bilmesi gerekir. Bu çetenin yaptığını kimse genelleştirerek tüm güvenlik güçlerine mal edemez. Bu nedenle yapılan bu basın açıklamaları ve yürüyüşler bu suç çetesine yöneliktir. Halkın ödediği can ve mal bedeline karşılık en azında demokratik hakkı olan basın açıklaması yada yürüyüşleri yapma hakları olmalıdır.

Basın açıklaması veya yürüyüşü yapan halkın, haklıyken kendilerini haksız konuma düşürmemeleri gerekir. Elbette tepki gösterilir, ancak bunu yaparken kırmak veya dökmek olmamalıdır. Bu organizelerin başından sonuna kadar olan sürede tek insanın burnunun kanamaması gerektiğine inanıyorum. Her iki tarafında kaba kuvvetten uzak, hoş görü ile olaylara yaklaşması gerekiyor.

Ne Hakkari, ne Şemdinli ve ne de Yüksekova ilçesinde öldürülen insanları artık geri getirmemiz mümkün değildir, ama en azında başka ocaklar sönmesin, başka ana, babanın yüreği dağlamasın. Her kesin başı sağ olsun

Olayların bir an önce son bulması, her şeye rağmen, huzur ve barış ortamının bir an önce sağlanması umudunu taşıyorum..

Ancak bu kendiliğinden olmaz, her kesin buna katkı sunması gerekir.

16.11.2005
[email protected]
[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi