Necip Çapraz

Necip Çapraz

Yanlışlıklar komedisi

Yanlışlıklar komedisi

İstanbul’un entelektüel bir semti olan Taksim’de hafta sonu Tiyatro pera’da W.Shakespeare’in “Yanlışlıklar Komedisi” adlı eserini izleme şansım oldu. Bu oyunu Türkçeye çeviren ve yöneten Nesrin Kazankaya büyük bir başarıya imza atmış. Bana göre; 1 saat 45 dakika süren oyun, başarı ile çevrilmiş, başarı ile yönetilmiş, oyuncular mükemmel oynamış, dramatugi güzel, ışık, dekor ve kostüm mükemmel. Bir solukta izlediğimi söyleyebilirim. Günlük yaşamımızda yaşanan yanlışlıkları görmek için bu oyunu izlemek gerekiyor.

Oyunda yanlışlıkların mutlu sonla bitişi ise finali izleyen herkesi mutlu ediyor.

Tiyatro Opera Okulu’unda 3. sınıfta okuyan Yüksekovalı hemşerimiz Nazmi Kahraman’ın bu oyunda başarılı olarak rolünü oynaması beni çok mutlu etti. Evet, “Yanlışlar Komedisi”nde Yahudi tüccar rolünü başarılı bir şekilde oynayan Nazmi Karaman'ı tebrik ediyorum. Bunu Kahraman’ın öğretmenleri de söylüyor. Oyunu tiyatro severlere tavsiye ediyorum. 

* * *

Ülkemizde son günlerde gündeme bomba gibi düşen “Şemdinli, Yüksekova, Hakkâri Olayları”  ve yaşanan yanlışlıklar henüz mutlu sona ulaşmadı.

Başbakan Erdoğan’ın “Kürt sorunu benim sorunumdur.”, “Alt kimlik ve üst kimlik tartışması.”  Ardından yaptığı açıklamaları kafa karıştırmaya devam ediyor.

Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Ankara’da konuştukları ile Şemdinli, Yüksekova ve Hakkâri’ de konuştukları birbirini tutmuyor.

Bölge halkı, “derin devlet”in “yetim çocuk” ve “iyi çocuk”larından çok çekti. Hele onların “baba”ları ve “organizasyonları”ndan daha çok çekecek gibi.

* * *

“Yanlışlıklar Komedisi”ni görmek için haberlerini ve bazı dizileri izlememiz yeterlidir.

Kürt sorunu veya “sorunlu Kürtler” sorunu yıllardır devam ediyor. On binlerce insanımızın ölmesi, yüz milyarlarca dolara mal olan bu sorunla bu günlerde yüzleşiyoruz.

Toplumun herkesimi, politika, medya, sanat ve iş dünyasında yoğun bir şekilde tartışılan bir konu oldu. Hayatımda hiç bu kadar cesaretle bu konunun tartışıldığını görmedim. Yasaklanan kültürler ve dillere yasal bir güvence getirilerek güvence altına alınmalıdır. Bu kültürlerin kendini geliştirme imkânı verilmelidir. Ülkemizin kazanımı olarak gördüğüm bu “Kürt sorunu ile yüzleşme” sürecine herkesin katkı sunması gerekiyor. Ülkemize huzur ve barışın gelmesi için, artık birbirimizden korkmamamız gerekiyor.

* * *

Bir ata sözümüzde söylendiği gibi; Mahr xwe çend  xar bıke, dê rast bıçe kunêda. (Yılan ne kadar eğri  gitse, deliğe düz girer.)

Ülkemizde yaşanan bu filmin mutlu sonla bitmesi için her kes rolünü iyi oynamaldır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi