Necip Çapraz

Necip Çapraz

Warê Berçelan (Berçelan Yaylası)

Warê Berçelan (Berçelan Yaylası)

Yüksekova"dan yedi kafadar arkadaşla beraber 3. Berçelan Şenliği"ne günler önce gitmeye karar verdik. Gerçi sayımız daha fazlaydı ancak genelde “düğün” mazeretleri yüzünden azaldı.

 

Cuma günü iki araçla bizi çeken duyguların peşinden yol aldık. Valilik tarafından yapılan Hakkari-Van arası yol bu bölgelere erişimi daha da kolaylaştırıyor. Akşamüstü vardığımız yaylada bizden başka birçok insanın orada olduğunu görmek bizi sevindirdi.

 

Resimlerde görmek olmaz, dokunmak, suyunu içmek, üşümek, çiçeklerini koklamak lazım. Aşk gibidir Berçelan"ı yaşamak. Berçelan"da özgürlük vardır, şehrin katı kurallarından bir an sıyrılmak, bağırmak, haykırmak.

 

Haykırmak lazım kötü kadere, yaşanan onca haksızlığa, kavgaya, huzursuzluğa…

 

Çağırmak lazım duymayan yürekleri barışa ve kardeşliğe…

 

Dur demek lazım silahlara ve ölüme…

 

Kısacası düşünme yeridir, belki tercih yapmaktır gelecekten, insanlıktan yana…

 

Ay"ın doğuşu da öyle sıradan bir doğuş değildir Berçelan"da.

Ay sanki güneşe rakip çıkarcasına doğar, öyle şefkatle, öyle sıcak…

Dokunası gelir insanın, öyle yakındır ay Berçelan"da.

 

Karlı doruklar heybetli olduğu kadar çocuk masumiyetinde gökyüzüyle oynaşmaktadır. Cilo"nun zirvesi olan Reşko"yu görmektir.

 

Berçelan"da bir gece kaldık. Öyle sıradan bir gece değildi. Koskoca kitaplara sığamayacak kadar çok şey yaşadık, gördük ve duyduk. Yeni dostlar edindik, aynı yürekleri hissettik.

 

Yaşamak yoktur tek başına Berçelan"da. Her şeyden önce Berçelan, bütün konuklarını ısrarla kolektif çalışmaya ve kaynaşmaya zorluyor. Bir şarkı sesi duyulduğunda herkes halaya durur, tıpkı zirvelerinde olduğumuz Zagros"un zirveleri gibi.

 

Gece bir ateş yanmaya görsün her kenardan, her köşeden insanlar birikir başına. Yaşamak yoktur tek başına Berçelan"da. Közde yemek pişirmeler, çay demlemeler, ikramlar, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylar…

 

İnceden başlayan bir şarkıyla kendini dengbéjin nefesinde kaybetmeler…

 

Sonra;

“Geliyê Qewalê kûr e narê hey narê,

Şeşxanan lûr e lûr e narê hey narê,

Qutkê narê mexmûr e sorgul jê dibare”.

 

Gelin alma şarkısıdır özde anlatılan. Berçelan"da kaldığımız gece sık sık söylediğimiz şarkıydı, en yakışanı buydu sanki. Sanki gelin almaya gitmiştik, gelin alma heyecanı ve duygusu vardı içimizde. Tarihte Berçelan"a atfen söylenen birçok şarkı var, nedense belki de yalnız bunu biliyor ve söylüyorduk. Kim bilir Berçelan"da nice kahramanlıklar, aşklar yaşanmış geçmişte…

 

 

Bilge insan, tarihçi-yazar İhsan Çölemerikli, Berçelan"ı en güzel anlatan kişidir. Çölemerikli, Berçelan'ı bir kadına benzettir ve şunları söyler: ''Berçelan, mayıs ayında gelinlik bir kızdır, haziranda gelin, temmuzda iki çocuklu bir anne, ağustosta dul, eylülde ise pîrejindir (yaşlı kadın)” diyor.

 

Bu tür şenlikler güzeldir ama güzel olmayan şey ise belediyelerin bu tür organizasyonlarda olmayışı. Halk iradesinin olmadığı yer cennette olsa güzel değildir. Valilik ve Belediye"nin arasındaki iletişim aksaklığı bir an önce giderilmelidir. Daha açık bir ifadeyle bölgede yaşanan çatışmaların yarattığı gergin ortam hizmete,barışa ve beraberliğe dönüşmelidir.

 

Belediyelerin yani bu halkın seçtiği insanların olmadığı bu tür halk şenlikleri, organizasyonları hep eksiklik olarak hissedilir. Bir yemeğin tuzsuz olduğunu düşünün…

 

Her ne kadar eksikleri olsa da güzel bir organizasyon oldu. Vesile olan herkese şükranlarımızı sunarız. Bundan sonraki bu tür organizasyonlarda daha çok kişinin katıldığı, daha gür seslerle birlik, kardeşlik ve huzur türküleri söylemek umuduyla…

 

Doğa güzelliklerimizi ancak bu tür organizasyonlarla koruyabilir ve tanıtabiliriz. Darısı Sat gölleri, Meydan Belek, Mêrgezer Yaylası ve diğer doğa güzelliklerimizin olduğu bölgelerin başına.

 

NOT: Daha iyi organizasyonlar için;

 

- Çok önceden bu organizasyonun zamanı kitle iletişim araçlarıyla katılımcılara duyurulmalıdır.

- Toplu taşıma araçları hizmete sunulmalıdır.(Gitmeye maddi imkanları yetmeyen ve araçları olmayanlar için)

- Şenliğin yapılacağı alanın haritası, coğrafik ve tarihsel yapısını içeren broşürler hazırlanmalıdır.

- Katılımcıların çevreyi kirletmemesi için görevli personeller olmalıdır.

- Hem bay ve bayan wc"ler arttırılmalıdır.

- Bir çok ihtiyaç maddeleri satan kişilere stand açması için imkan verilmelidir.

- Anons sistemi daha geniş alana hitap edecek şekilde kurulmalıdır.

- Türkçe ve Kürtçe söyleyen sanatçılar davet edilmelidir.

- Belediye buna benzer organizasyonlar düzenlemeli veya valilikle ortaklaşa düzenlemelidir.

- Şenlik tarihi belirlenirken iklim yapısı, küresel ısınma ve diğer sosyal durumlar dikkate alınmalıdır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Necip Çapraz Arşivi