M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

Veto ve Türk Medyası

Veto ve Türk Medyası

Kürtlere yönelik 18 Nisan YSK muhtırasından sonra ilk işim Türk medyası bu konuda ne söyleyeceği merakım oldu. Hayatımda ilk kez gözlerimi yaşatan bir manzara ile karşılaştığımı itiraf ediyorum.

Olayın bütün boyutları ile açığa çıktığı 19 Nisan’dan sonra 20 Nisan’da Türk medyasında sizler için seçtiğim 16 gazetede atılan manşete yorumlarımı katmaya geçmeden çok kısa bir yorum yapayım.

YSK darbe yapıyor, Coğrafyası ve ülkede olaylar oluyor. Cumhurbaşkanı bile olaylara seyirci kalamıyor. Bismil’de gençler ölüyor ama Başbakan ortalıkta yok, pardon çocuklar ile oyun oynuyor. Sahi bu ülkenin Başbakanı nerede?

Bu krizin AKP planı olduğu su götürmez gibi açık. Özellikle Kürtler, halk ve medyanın topyekun tepkisiyle AKP geri adım atmıştır. Böyle değilse neden Başbakan günlerdir suskunluğunu korudu? Ülkenin Başbakan’ı değil mi?

Medya Cumhuriyet tarihinde ilk kez bağımsız adaylar için doğrunun yanında yer alınca Derin devlet ve AKP geri adım attı. Kürtler inanıyor ki aynı medya Kürt sorununda da doğru tavrı koysa iki günde sorun çözülür.

Gelelim olayla ilgili gazete manşetlerine:

Haber Türk: 3’ü dönüyor, 4’ü imkansız. (Doğru bir manşet gibi! m.l.y.)

Hürriyet: Muhbir yaktı (İyi kurgulanmış bir senaryo.)

Cumhuriyet: Çözüm mümkün, BDP beklemeye geçti. (Boşuna umut.)

Milliyet: Yeni seçime eski adet. (Türk bürokrasisi buna alışıktır.)

Akşam: Bu yasak kime yarar? ( Şüphesiz AKP’ye. Zaten Kuzu ses verdi.)

Bir Gün: Sorun siyasidir, çözüm de öyle. ( Şüphe yok, ama gel de anlat.)

Bugün: YSK Kararıyla kriz. ( Devlet refleksi boş mu oturacak.)

Vatan: Vetodan dönüş sinyali. ( Kürtler boşuna umutlanmasın.)

Star: Vetonun gerekçesi gerekçeye muhtaç. ( Doğru manşete ne demeli?)

Türkiye: Demokrasiye zulüm. (Gözlerime inanamıyorum, sende mi?)

Yeni Şafak: Taş kuyudan nasıl çıkacak. (Bu taşı atan siz değimlisiniz?)

Taraf: YSK tuzak kurdu. ( Şimdi mi, 90 yıldır Kürtlere tuzak kuruluyor.)

Zaman: Sakık: YSK, son güne kadar “sorun yok” dedi. ( Hiç tuzak kuranlar tuzak kurdum der mi? )

Sözcü: YSK’nın vetosu Tayyip’in ekmeğine yağ sürüyor. ( Doğruyu yazdınız ya. Helal olsun size. Bekliyoruz, aynen devam edecek misiniz?)

Radikal: Yasak var, hukuk yok. ( Kürtlere ne zaman hukuk var ki!)

Evet, Türk kamuoyunda en çok okunan gazetelerin manşetleri böyleydi.

Şimdi de ayni gazetelerden makale ve yorumların başlıklarından yapabildiğim kadarıyla sizler için seçtiklerime geçelim:

BUGÜN: Gülay Göktürk: Seçim provokasyonu.

MİLLİYET: Fikret Bila: YSK kararının tartışmalı yönleri. Hasan Cemal: Türkiye siyasetini bekleyen bir tehlike. Seçimlerin meşruiyetini tartışmalı kılacak hatalardan sakınalım. Güneri Civaoğlu: Demokrasi sınavı. Serpil Çevikcan: Akla takılan sorular. Mehveş Evin: Arkadaşlar, hazır mıyız? Metin Münir: Erdoğan’ın borç ödeme günü. Mehmet Tezkan: Hani 12 Eylül’e son vermiştik.

POSTA: M. Ali Birand: Türkiye BDP’ye destek olmalı.

RADİKAL: Oral Çalışlar: Yargı yapacağını yaptı. Cengiz Çandar: Kürtlere provokasyon, lekelenen seçim, ‘çıkış yolu’. Dilek Kurban: Kürtlere hukuk tuzağı. Altan Öymen: ‘Nefret’i teşvik etmek. Murat Yetkin: Çünkü üçüncü senaryo kaos. Eyüp Can: Sırrı’nın veto esprisi. Tarhan Erdem: Az zararlı yolu YSK bulmalı. Cüneyt Özdemir: Kürt siyaseti fokurduyor! Avni Özgürel: 12 Haziran’a gölge düşmemeli. Erdal Güven: Erdoğan’ın Ankara kriterleri netleşiyor. Pınar Öğünç: Tuncel: “Dağa mı çıkalım yani?”

SABAH: Mehmet Barlas: Böyle gelmiş olsa da böyle gitmez artık.. Engin Ardıç: El fascismo classico. Erdal Şafak: Yeter artık. Sevilay Yükselir: Batsın emi sizin mevzuatınız.

STAR: Mehmet Altan: Çanlar kimin için çalıyor. Ahmet Kekeç: Siyaset yapma dağa çık. Ergun babahan: Dağlıca modeli demode oldu. Eser Karakaş: Anayasa ve kaos. Osman Can: YSK kararı anakronizmin muhteşem geçit törenidir. Mustafa Akyol: Düz ovaya kim barikat kurdu.

VATAN: Senem Altan: Bu sorunun büyümesini biz istiyoruz. Peki biz kimiz? Güngör Mengi: Şifreli hayat. Oktay Gönensin: Demokrasiye bombayı koyan kaldırsın.

YENİ ŞAFAK: Ali Bayramoğlu: Siyasi karartma kararı. Yusuf Ziya Cömert: Çok ‘cansıkıcı’

ZAMAN: Turan Alkan: YSK’yı eleştirmek için BDP’yi mi desteklemeli. Bejan Matur: İnşaatlarımız ve demokrasimiz. Fehmi Koru: Siyaset de kan gibidir akacaksa akar. Hüseyin Gülerce: Baykam’a bıçak, seçime hançer. Mehmet Kamış: Oligarşik bürokrasi YSK üzerinden operasyon yapıyor. Mustafa Ünal: Veto siyaseti.

TARAF: Namık Çınar: Hepimiz BDP’liyiz. Ahmet Altan: Bitiş. Leyla Kemal: Böyle parlamentoya böyle karar. Mithat Sincar: Bu bir darbedir. Emre Uslu: YSK kararı bir Ankara kriter’idir. Markar Esayan: Deve.

HÜRRİYET: Yalçın Doğan: YSK muhtırası halkı kamçılar. Sedat Ergin: kazanın geldiğini kimse görmedi mi? M. Ali Yılmaz: Bu sorunu yüzde on baraj sorunu yarattı. Ertuğrul Özkök: Gönül oyum BDP’ ye. Yalçın Bayer: Demokrasi ironisi. Şükrü Küçükşahin: Sicili olmayan Kürt siyasetçi mi var?

Sonuç; Başbakan Kürt sorunu üzerinden oy kapkaççılığı yapmamalı.  AKP’nin olaylar ile ilgisi yoksa polis neden göstericileri AKP il binasında toplayarak göz altına alıyor?  YSK Kürt adaylar dışında hangi partinin hangi adayının kızlık soyadı üzerinden araştırdı? Bir Allah’ın kulu çıkıp açıklasın. Ve adaylık hariç Türk medyası yine olaylar üzerinden Kürtlere saldırmayı sürdürdü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M. Latif Yıldız Arşivi