Şeyhmus Diken

Şeyhmus Diken

'Van’a 1 Bilet' Mektubu

'Van’a 1 Bilet' Mektubu

Van depreminin üzerinden 2011 Ekim ayından bu yana tam beş ay geçti. Doğu'nun şiddetli kışını çok zor koşullarda geçirdi Vanlılar. Epey bir süre kar altında çadırlarda her anı azap bir hayat yaşadılar.

Önce evleri başlarına yıkıldı, ölümlerle canlar yok oldu. Sonra da barındıkları çadırları yandı. Yaşama dair birçok şeylerini kaybettiler. Ama umutlarını hep diri tuttular. Başka şehirlerde kışı atlatmak amacıyla olanak bulup Van'dan ayrılanlara sorulduğunda "Asla şehrimizi bırakmayacağız. Baharla birlikte tekrar döneceğiz" dediler.

İşte o insan umudunun, acının, yitirilmişliğin ve gelecek kaygısının hayatları kararttığı anların içinde kimi kez "Benim işim sadece sanatımı icra etmek"demeyenlerin dalgalandırdığı heyecan insan tekini yeniden hayata bağlamaya yetecek bir kıvılcım olur çoğu kez. Hayata böylesine ince dokunuşun, naif müdahalenin çokça örnekleri olduğunu bilenlerdenim.

vana.jpg25 Mart 2012 Pazar günü Ankara'daki Mülkiyeliler Birliği seçiminin arkadaşımız Sevilay Çelenk ve ekibinin başarısı ile sonuçlanmasının mutluluğuyla Diyarbakır'a dönüşümün ertesi günü sesini ve ilkeli duruşunu her daim takdirle onayladığım, hem de dinleyicisi olduğum sanatçı ve aydın İlkay Akkaya arkadaşımdan bir mektup aldım.  Mektup umudun ve her yerde dayanışmanın çağrısıydı.

Diyor ki İlkay; "Bu güne dek birçok sanatçı arkadaşımız Van'da yaşanan depremle ilgili dayanışmada bulundu. Bu çabalar hem barınma hem de beslenme ile ilgili birçok sorunu çözdü. Ancak şu anda Van'da kalanların büyük çoğunluğu ekonomik olarak en çaresiz durumda olanlar  ve sorunlar büyük oranda devam ediyor. Marmara depreminde de yaşadığımız gibi hayatın yeniden örülebilmesi uzun sürüyor."

"Biz bir grup müzisyen, bu sorunların yanında yalnızlık da yaşayan Vanlı dostlarımızla birlikte şarkı söyleyeceğimiz bir konser planladık. Bu fikri öneren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İİBF Dekanı Yüksel Akkaya ile birlikte birçok teknik sorunu aşarak, projemizi bu güne taşıdık. 'Konser Van'da, dayanışma her yerde' başlığı ile duyuru çalışması devam ediyor ve bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Detaylı bilgiyi www.vanabirbilet.com adresinde bulabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler, selamlar... İlkay Akkaya"

Konser 11 Nisan 2012 Çarşamba günü saat 19.30'da Van Otogarı bitişiğindeki İstasyon Caddesi Diren Düğün Salonunda gerçekleştirilecek. Sadece İlkay Akkaya değil, Aynur Doğan, Nevzat Karakış, Metin Kahraman, Servet Kocakaya, Suavi, Sevinç Eratalay, Pınar Sağ, Yasemin Göksu ve Züleyha'nın katılımıyla zengin bir destek ve paylaşımla güzel bir ahenge dönüşecek Van'a 1 Bilet Konseri...

İnternet sitelerinde NEDEN Van için bir bilet başlığı altında böyle bir konseri düzenlemek istediklerini de paylaşmışlar.

"Van hâla desteğinizi bekliyor.

Her bilet, ekmek olacak, süt olacak, umut olacak...

Çok zor bir kış geçiriyoruz bu yıl. Ama bazı insanlar için hepimizin yaşadığından daha zor 2012 kışı. Van depreminin hemen ardından yaşadığımız acı, ikinci depremin yarattığı şaşkınlık ve sonra belki de unutmak; gözlerimizden ırak olanı.

Sevgisiz bir unutuş değil bu, tabii ki ama mümkün; çünkü hayatın akışı içinde her insan bir sürü sorunla boğuşuyor. Bu sorunları misliyle yaşayan, ama bunun yanında depremin o büyük travmasıyla da baş etmeye çalışan binlerce insan var. Van'da barınma yanında beslenme sorunlarıyla da boğuşuyorlar, hâla...

Dayanışmanın yaraları sarabileceğine inanan sanatçılar olarak, maddi gereksinimler dışında beraber şarkı söylemenin iyileştirici gücüne dayanarak bir konser yapmaya karar verdik.

Bu konser Van'da olacak ama biletler tüm ülkede satılacak.

Van'da yaşayan dostlarımıza yaşadıkları zorlukları birkaç saatliğine de olsa unutturacak bir konser hediye etmek istiyoruz. Elde ettiğimiz geliri de gıda yardımı olarak değerlendireceğiz.

"Yitirme sakın cesaretini

Güneşin olsun gönlünde

Her şey iyi olacak"

Demek için.

Konserimiz Van halkına moral amacıyla ücretsiz olacaktır. Ama biletleri tüm ülkede satılacaktır. Konserin geliri Van Belediyesi ile Yeşiller Partisi'nin gözetiminde gıda yardımı olarak halka ulaştırılmak üzere VanDer'e teslim edilecektir."

Biletlerin nasıl ve nereden satın alınabileceğini de belirtmişler: İstanbul'da Kadıköy Ada Kültür, Kadıköy Mephisto, Beyoğlu Mephisto, Bakırköy Beyaz Adam. İzmir EDP ve İzmir Çankayadaki Kafe Dengi, Ankara Konur sokak Sudem Kafe ve İmge Kitapevi. Son bir bilgi, biletler 20, 50 ve 100 liradan satılıyormuş.

Sevgili İlkay Akkaya'yı ve diğer arkadaşları bu soylu çabalarından dolayı kutluyorum. Aslolan acıları yeniden yaşatmak değil, acıya merhem olmaktır. İnsan teki acısı paylaşılınca hayata tutunur. Van'dan ayrılmak lüksü olmayanların acılarına ortak olmak amacıyla yapılan bu konsere Van'a 1 Bilet'le ya da daha çok biletle katkıda bulunun çabasının ortaklarına Diyarbakır'dan bir merhaba da ben yolluyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şeyhmus Diken Arşivi