Necip Çapraz

Necip Çapraz

Umudun rengi mavi!

Umudun rengi mavi!

Geçen yıl içinde Yüksekova Haber Gazetesi aracılığıyla yaklaşık 80 üniversite öğrencisine burs sağlandı. Bu bursu veren duyarlı insanlara teşekkür ederiz.

 

Bu yıl ise bir dernek vasıtasıyla bu uğraşı vermek daha uygun görüldü. Arkadaşlarımız, Hakkari genelinde derneğin ayni ve nakti yardımlarla da çalışabileceği düşüncesiyle böyle bir çalışmayı başlatacaklarını belirttiler. Tabi bu organizasyonda bende gönüllü bir üye olarak çalışacağım. Yüksekova Haber"in destek sunduğu Mavi Umut Derneği (MAVİDER) diye bir dernek şuan kuruldu. Derneğin yönetiminde gazeteci, eğitimci, hukukçu gibi birçok meslek gurubunda insanımız var. Amaç, bu işlerin daha organizeli ve hakkaniyet içinde sürdürülmesi.

 

Bu çalışmalar hemen hemen tamamlandığı esnada saygıdeğer bir ağabeyimizden bir mektup ulaştı elimize. Kendisi, habersizdi bu çalışmadan ama aslında o ve birçok insanımızın hergün böyle bir derneğin yokluğundan yakındığını biliyoruz.

 

Mektupta; bir dernek kurulması gerektiği, kurulacak olaran derneğin nasıl çalışması gerektiği, amacın ne olması gerektiği ve Hakkari insanın derneğe nasıl yaklaşması gerektiği ifade ediliyor. Yüksekova Haber Merkezimize ulaşan bu mektubu siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedim.

 

Lütfen iki dakikalık zamanınızı ayırarak bu sese kulak verelim:

 

*  *  *

 

Sayın Yüksekova Haber...

 

Bugüne kadar vermiş olduğunuz azimli mücadelenizde sizleri kutluyorum. Bir Hakkarili olarak diyebilirim ki sizlere minnet borçluyuz.

 

Halka çok iyi tercümanlık yapmaktasınız, memleket sorunlarına çok iyi değiniyorsunuz. Sitenizi ve yazılarınızı yakindan takip ediyor, dostlarıma da tavsiye ediyorum.

 

Sizlerin yaptığı haberler ile Hakkari"nin her tarafından ve tüm Türkiyeden haberdar oluyoruz. Nitekim yakın zamanda tüm Türkiye gündemine taşıdığınız müstakbel hekim adayı olan İrfan Töreci evladımızın başarısı hepimizin mutlu etmiştir. İrfan Töreci"nin azmi ve başarısı ile beraber tekrar bir yaraya parmak bastınız ve tüm ülkenin gündemine getirdiniz, OKUYABİLME GÜCÜ ve İMKANI...

 

Bu halkı mutlu ve aydınlık yarınlara taşıyacak başarılı çocuklarımızın imkansızlıklar içindeki azimli ve çalışkan tablolarına her yıl üniversite ve benzeri sınavlar ile şahit oluyoruz. Bu imkansızlıklar içinde yaratılan mucizevi tablolar ile hepimiz iftihar ediyoruz.

 

Bizlerin ve bu ülkenin aydınlık yarınlarını inşasında bu evlatlarımız çok büyük bir payı olacaktır. O çocuklar ki okulsuzluğa, öğretmensizliğe, yoksulluğa ve bir çok yoksunluğa rağmen ve yaşadığımız bu problemli coğrafyaya ragmen üstün başarılar sergiliyorlar.

 

Onlar ki EŞİTSİZLİK-ÇATIŞMA-ÖLÜM-HUZURSUZLUK ve SORUN kelimelerinin yaşayarak, görerek anlamlandiran ve öğrenen çocuklarımız. Tüm bunlara rağmen bu ülkede bir gelecek için, bir yarın için kendisi ve bizler için üstün bir gayret ve çaba ile sınavlarda başarılara imza atıyorlar.

 

Bu çocuklarımızı bu zorlu maratonlarında bizler yanlız bırakıyoruz. Sınavı kazanmak gibi üstün bir başarıya imza atan çocuklarımızı daha zorlu bir maraton bekliyor...OKUYABİLMEK...

 

Yoksulluğun ve sefaletin kelimelere dökülemediği bu coğrafyada ülkedeki gayri safi milli hasılasan yokluk derecesinde pay alan Hakkari'de bu çocuklarımızın okula gidebilme imkanları olmayan, hatta kazandığı okula kayıt yapabilme gücü dahi olmayan yüzlerce aile olduğunu hepimiz biliyoruz. Okuma imkanları açısından herkesin, sizin vesile olmanızla gündemleşen İrfan Töreci evladımız gibi şanslı olmadığını biliyoruz...

 

Övünç kaynağımız olan bu çocuklarımızı yanlız bırakmamalıyız.

 

Onlar ki bizlere yarınlara dair yeniden düşler kurduranlar, yarınların belki daha güzel olabileceği düşündürüp bizlere mutluluk verenler, onları yanlız bırakmamalıyız.

 

Sağa sola avuç açacağımıza kendi dayanışmamız ve yardımlaşmamız ile bu çocuklarımızı okul hayatları boyunca ekonomik olarak finanse edebiliriz.

 

Hakkarililer artık birbirleri ile diyalogu sıklaştırmalı.

 

Hakkari okumuşlarının ve eşrafının ve elbette düşünen insanlarının bir araya gelerek bu çocuklarımızın durumu gibi durumlarda çözüm arayışlarına girmesi gerekmektedir.

 

Köylerin dahi dayanışma ve yardımlaşma için birlikler oluşturdukları aktif biçimde örgütlendikleri bu dönemde Hakkarililer olarak çok fazla varlık gösteremiyoruz. Tüm imkansızlıklar içinde bizlere kazandıkları okullarını hediye eden bu çocuklarımızın okuma süreçlerinde el aleme avuç açıyoruz.

 

Zerre kadar moral olarak ve maddi olarak destek ve katkımızın olmadığı bu çocuklarımızın bizlere ve Hakkarimize hizmet etmelerini de beklemeyelim. Bizlere ışık ve aydınlık vermelerini de beklemeyelim...

 

Bu halk çok fazla zarar gördü, hayatın her alanında, bu coğrafyada bulunan her ferd yıllardır bu bölgede süren felaketten mutlak suretle payını aldı. Şimdi bu çocuklarımız bizlere ve yarınlarımıza umut olabilir.

 

Bir araya gelerek bir çok formül bulunabilir bu çocukların eğitimlerine katkı sağlamak için...

 

Dayanışma derneklerimiz var ancak sahip çıkmadığımız için işlevsiz, bu dernekler kanalı ile de bir çok formül üretebiliriz. Bizler bu zor şartlarda halen ayakta kalmayı becerebilen insanlarız, mutlak suretle çok çeşitli çare ve çözümler üretebiliriz. Buna Hakkari'nin okumuş yazmışları ve düşünenleri önayak olmalı...

 

Hakkarili tanınmış kişilerin ve Hakkariden uzakta olan Hakkarililerin de destek vereceği dayanışma ve yardımlaşmayı hedef alan kültürel ve sosyal etkinlikler, konser, eğlence geceleri gibi etkinliklerde gelir elde edilebilir. Bu sosyal ve kültürel etkinliklerle kendi aramızda büyük bir kampanya başlatabiliriz.

 

Sizlere başka bir öneri...

 

Parayla ölçülemez zararlara uğrayan tüm Hakkarililerin 5233 sayılı yasadan kaynaklı Köy Taminat dosyaları var.

 

Bu tazminat dosyalarından binlerce Hakkarili yararlanacaktır. Bizler Yüksekoğretimde okuyan çocuklarımızın eğitimlerine katkı için bir kampanya başlatıp, her dosya sahibinden 10.000 YTL bağışlamasını örgütleyebiliriz. Bu kampanyayı iyi bir biçimde örgütleyip halkımıza anlattığımız takdirde buna itiraz edebilecek bir Hakkarili olduğunu düşünmüyorum.

 

Bu kampanyanın hukuki altyapısını ve çerçevesini avukatlarımızdan isteyebileceğimiz gibi kampanyaya en büyük desteği de Hakkari il ve ilçelerinde görev alan ve bu Tazminat yasasının uygulanmasında katkı saglayan avukatlardan isteyebiliriz.

 

Sayın Yüksekova Haber'in emektarları her memeleket meselesine verdiğiniz özen kadar bu halkın temel meselelerinden olan Eğitim ve Öğretim konusunda da gösterdiğiniz gayretiniz takdire şayandır. Sizin bu halk içinde olan saygın ve yaygın olan rolünüz nedeniyle sizlere yazmak ve sizin desteğiniz ile bir kampanya yürütülürse başarılı olunabileceğine inaniyorum.

 

Halkının yanında olan ve yüreği halkı için çarpan insan üretken ve yol gösterici olmalıdır.

 

Bu halk kendine kader olarak dayatılan zulümden kurtulmak için her yolu denedi. Yaşadığı yeri ve gerçeklerini unutmayan ve eğitimini buraya harcayacak insanların çoğalması sadece kendilerine ve ailelerine değil tüm topluma katkı sağlayacaktır.

 

Kendilerine biçilen eşitsiz ve adil olmayan kaderi değiştirmek için gayret ederek sınavlarda başarılı olan ancak ekonomik güçlüklerden dolayı yükseköğrenim şansını kaybeden veya çok büyük güçlüklerle ve elaleme avuç açarak okumak zorunda kalan çocuklarımızı sahiplenmemiz gerekir... Hepimiz bilmeliyiz ki bizlere reva görülen bu acımasız kaderin değişmesinde onların paha biçilmez katkıları olacaktır...

 

Haydi Hakkarilililer el ele verelim ve bizleri kazandıkları okulları ile sevindirip, umutlarımızı yeşerten çocıklarımızı bundan sonra yanlız bırakmayalım ve kimseye el avuç açtırmayalım.    

 

Hakkarililer olarak bir araya gelerek, diyalogumuzu geliştirelim ve çocuklarımızın Eğitimine nasıl katkı sunmanın yollarını arayalım...

 

Yüksekova Haber daha önce eğitime destek için başlattığınız burs kampanyası ve okulların yapılması ve yenilenmesi, öğretmen atanması konularındaki desteğinizi bizler unutmayacağız. Sizden destek ve katkılarınızı esirgememenizi ve atacağımız her adimda sizlerin yanımızda olmanız ile başarılı olacağımızı bilmenizi isteriz.

 

Saygılarımla....

Abdulhafız TUGAN

 

*  *  *

 

Abdulhafız Bey"in bahsini ettiği dernek, aslında belki de bu mısraları kaleme alırken kuruluş aşamasındaydı. Ve artık ne mutlu bize ki artık bir derneğimiz var.

 

www.maviumutdernegi.com adresinden MAVİDER ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilir, öneri, eleştiri ve görüşlerinizi dernek yöneticilerine ulaştırabilirsiniz.

 

Dünyanın bütün çocukları bizim elbet. Bu konuda hepimizin ayıracağı 1 - 2 dakikalık vakti, aylık ödeyeceği 3–5 kuruşu mutlaka vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Necip Çapraz Arşivi