Necip Çapraz

Necip Çapraz

STK'da yeni vizyon ve seçim

STK'da yeni vizyon ve seçim

Tüm ülke genelinde olduğu gibi yerel seçim heyecanı Hakkâri ve ilçelerinde de yaşanmaktadır. Bu yerel seçimin dışında bir de tüm Türkiye genelinde yapılan Ticaret ve Sanayi Odalarının seçimidir. Şimdi, Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri yerel seçim dışında bir de Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine kilitlenmiş bulunuyor.

 

Ben daha çok yerel seçim dışında Ticaret ve Sanayi Odası Genel Kurul seçimleri üzerine odaklanmak istiyorum.

 

Hakkari genelinde iki Ticaret ve Sanayi Odası bulunmaktadır. Çukurca ilçesinin de bağlı olduğu Hakkari merkez Ticaret ve Sanayi Odası"nın seçimi 17 Ocak 2009 tarihinde yapılacak.

 

Şemdinli tüccarlarının da bağlı olduğu Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası seçimi ise 25 Ocak 2009 tarihinde yapılacak.

 

Her iki odanın da seçimleri tarihinin en heyecanlı seçimine sahne olmaktadır. Her iki oda 3"er gurup halinde seçime gidiyor.

 

*   *   *

 

Yüksekova, tarihi İpek yolunun geçtiği bir noktada bulunmaktadır. Bunun dışında ünlü Urartu Krallıklarına bağlı bir beyliğin olduğu tarihi Ordu yolu Yüksekova"dan geçmektedir.

 

Yüksekova ovası, çanak gibi sarmış sıra dağları, yaylaları, soğuk suları, her mevsim karlı olan Türkiye"nin 2.Yüksek dağı olan Cilo Dağı ile doğa turizmi için olabildiğine geniş bir alan. 

 

Yine bu tarihi İpek yolunun kollarından biri ise Şemdinli"ye yani balı ve tütünü ile büyük Osmanlı İmparatorluğunda ses getirmiş Şemdinli ilçesi. Şemdinli Balı ve Şemdinli Tütünü yıllar yılı bu halkın geçim kaynaklarından bir olmuş, olmaya da devam etmektedir.

 

Ayrıca Şemdinli"nin tarihi ve kültürel dokusunun işlenmesi, ünlü ters lalesinin yeniden değerlendirilmesi ile dünya çapında ün kazandırmaya devam edecektir.

 

Bir iklim adacığı olan Derecik beldesinde her türlü tarımsal ürünün yetişmesi, oradaki zengin kaloriye sahip kömür madeni ve Şemdinli genelindeki mermer yatakları değerlendirilebilecek potansiyellerdir.

 

Bu Tarihi süreçlerde önemli olan yol, şimdiki E-24 Karayolu"unda yine her gün sağdan ve soldan gelen tırların geçişini görmek mümkün.

 

Ama en büyük hareketlilik Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal Döneminde bölgede görülen ticari bereketi halk sonradan rüyasında da görmedi.

 

T.C."nin son hükümetini kuran Başbakan R.Tayip Erdoğan ise uyuşturucu ve silah kaçakçılığı dışında sınırdan her türlü ticaretin serbest olacağını vaad etti.

Ancak bu hükümet döneminde var olan ticaret bile yok oldu. Başbakanın Hakkârililere verdiği sözü doğru çıkmadı. Aksine Erdoğan"ın başbakanlığı döneminde il coğrafyasının 3"te birine yasak bölge uygulaması getirildi, şiddet olayları daha fazla arttı, tüccar ve esnafın durumu daha kötüye gitti. Asker ve polis kantinleri kurularak adeta esnaf cezalandırıldı.

 

Hakkâri ve ilçelerinde ticaretin T"si geçmedi. Geçenler de bir elin parmakları kadar olmadı. Birbirini olumlu ya da olumsuz besleyen ve birbirinin olmazsa olmazı olan Hakkâri"nin Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri birbiri ile birçok açıdan benzer özellikler taşıyor. Yüksekova"da ekmek varsa Şemdinli"deki insan da doyar, Şemdinli"de ekmek varsa Yüksekova"daki de doyar. Tüm bu bağlantılardan yola çıkarak özellikle “kaçakçı” olan zihniyetin “ticarete” dönüşmesi gerekmektedir. Bu coğrafyada bin yıllardır ticaret hep yapıldı. Son yüzyılda bu ticaret kaçakçılık şeklinde yapılıyor.

 

İnsanlar hep öldü, onlara ekmek kazandıran katır veya atları hep vuruldu, kaçak mallarına hep el konuldu. Bugün ilçe merkezlerinde kaçak mal yakalanan araçları park edecek yer kalmadı. İnsanlar da geçimi için kaçağı hep seçmek zorunda bırakıldı. Sınır hattında yaşayan insanlar “kaçakçılıktan fişli” hep..

 

Hakkâri ve Yüksekova insanının İran ve Irakla sadece ticaret ilişkileri yoktur. Çoğu akrabalık geliş- gidişleridir. Bir kardeş Irak"ta, Bir Kardeş İran"da bir Kardeş Türkiye"de yaşamak zorunda kalmış. Bunların çocukları birbiri ile evleniyor, ticaret yapılıyor ve akraba ziyaretleri her mevsimde devam ediyor. 

 

Hakkari genelinde yaptığımız araştırmada her köşesinin farklı bir güzellik, farklı bir iş potansiyeli ve farklı bir yaşam biçimi olduğunu görmekteyiz. Zaten üç ülkenin geçiş noktası üzerinde olunca her alanda hareketli bir il. Hakkâri toplam dış ülkelerle sınır uzunluğu en fazla olan ildir. Yani dış ülkelerle sınır uzunluğu T.C. sınırından fazladır.

 

Şuan açık olan İranla Esendere"deki Sınır Kapısı dışında Çukurca Üzümcü, Şemdinli Derecik Irakla, Alan bölgesinde İran"la düşünülen sınır kapılarının bir an önce açılıp ilin ve bölgenin ekonomisine katkı sunması lazım.

 

Tarım, hayvancılık, yeraltı madenleri, komşu ülkelerdeki iş potansiyellerini takip etme, kooperatifçilikler ve çeşitli gelir kaynakları için özel çalışmalar yapılabilir, kurulu olanlar geliştirilebilir.

 

Bu odaya hizmet edebilecek itibarlı, çalışkan, ortaya vizyon koyabilecek, konuşabilecek, konuştuklarını takip edebilecek genç ve çalışkan yurtsever insanlara ihtiyaç var.

 

Dünya çapında yaşanan ekonomik krizden daha önce etkilenen iş adamlarımız artık ili terk etme noktasına geldi. Toplumda güvenlik nedeniyle tüm yaşama alanları daraltıldı. Bu nedenle toplumda tüketici sayısı gün geçtikçe artmakta, açılan iş yerlerine de kilit vurulmaktadır.

 

Bu nedenlerle Hakkâri Merkez Ticaret ve Sanayi Odası ve Hakkâri"nin iki önemli ilçesi olan Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinin Ortak odası olan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası daha güçlü, ufku açık bir şekilde yeni iş alanları ve yeni iş sahalarını açacak iş adamlarına sahip çıkacak yönetim yapılarına acilen kavuşması gerekmektedir.

 

İşte tam bugünlerde bizlere öncülük edecek oda başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin seçimi için çalışmalıyız.

 

Bin bir dereden su getirip belki de aşiretçilik, diğer feodal zihniyet ön plana çıkarılabilir. Annesini(!), babasını vs. devreye koyup da gece ansızın kapınızı çalan olsa dahi hak etmiyorsa kimseye oy vermeyin.

 

Burada rüşvetçi olmak, yalancı olmak, sırf ticari ilişkilerini sürdürebilmek için halktan kopuk zihniyete sahip insanlar vaziyeti idare edecek, yine alacağı ihale onun başarı ölçüsü olacak, kim bilir belki de sırf başkan olma duygusunu okşayacak…

 

Koltuğa sağlam çakılacak ya da yıllarca olduğu gibi; Ticaret Odası Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin sadece resmi bayramlarda çelenk koymak için var olduğu anlaşılabilir. Bu anlayışların doğru olduğunu söyleyemeyiz. Yeni anlayışlar ve yeni metotlar, çağdaş STK modeller ile topluma gitmek ve toplumu o çağdaş modellere götürecek çalışmalar yürütmek gerekiyor.

 

Hakkâri"de 17 Ocak, Yüksekova"da 25 Ocak 2009"da yapılacak olan seçimlere Ticaret ve Sanayi Odalarının üyeleri olarak hazır olmamız lazım.

 

Gerek Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası gerekirse Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odalarına çocuklarınızın rızkını aidat parası olarak ödediğiniz için oda seçimlerine katılın, oy kullanın, vizyonu açık yönetimler seçin, vaat isteyin, sorgulayın ve hesap sorun. Demokrasimizin aksayan bu ayağına da katkı verin lütfen.

 

Kendinize efendi değil hizmetkâr seçiniz.

 

Herkese başarılar dilerim. Umarım bu seçim centilmence ve dostça sona erer, kazanan Hakkâri, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca olur.

 

 

NOT: Ben ve ihracatçı arkadaşlarım Sadrettin Güvener ile birlikte işte bu düşüncelerle "Büyük Değişim Gurubu"nu kurduk. Uygun görüyorsanız bu guruba destek vermenizi bekliyoruz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Necip Çapraz Arşivi