İbrahim Genç

İbrahim Genç

Siirt İzlenimleri

Siirt İzlenimleri

Kürt tarihinde Botan, İslam kaynaklarında El Cezire ve yabancı kaynaklarda Kürdistan bölgesinde gösterilen Siirt, her şeyden önce Kürt özgürlük kıvılcımının ilk çakıldığı bir kent. Bu ilk kıvılcımın coşkusunu ziyaret ettiğimiz HDP seçim bürolarında görüyoruz. Başta AKP olmak üzere diğer partilerin seçim büroları sessiz. Siirt’te genel olarak bir seçim havası olmasa da HDP’li gençlerin heyecanı göze çarpıyor. Dolayısıyla Siirt’te tüm yolların çıktığı Güres caddesinde spontane gelişen ‘Bizler HDP, Bizler Meclise’ sloganlarıyla yürüyen gençlere rastlamak mümkün. Bunun yanında Erdoğan’ın 4 Mayıs’taki Siirt mitingi ve 28 Mayıs’taki AKP mitingi de taşımalı kitleye rağmen çok sönük geçince HDP’nin 3’te 3 yapma inancı pekişti.

Siirt, AKP’nin en çok ihmal ettiği ve ısrarla nemalanmaya çalıştığı bir şehir. 7 Haziran seçimlerinde Siirt’te 679 sandık üzerinden 168 bin 806 kişi oy kullanacak. Siirt’te çok yoğun bir seçim atmosferi göremiyoruz; ama adayların birebir temasları köy, ev ve esnaf ziyaretleriyle devam ediyor. HDP eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın katılımıyla 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen miting, adeta psikolojik eşiğin aşılması ve sonucun ilanı oldu. Aslına bakılırsa uzun yıllardan beri AKP Siirt’te kan kaybediyor. Her ne kadar 2011 genel seçimlerinde AKP %48 ve BDP %42 almış olsa da bu tablonun 2014 yerel seçimlerde tersine döndüğünü görüyoruz. Çünkü 2014 yerel seçimlerinde AKP %41’e gerilerken HDP’nin %47’ye yükseldiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Erdoğan’ın %42 almasına karşılık Demirtaş’ın %54 alması AKP’nin gerilemesinin işaretleridir. Şimdi Siirt’te HDP’nin %60-70 oy alabileceği ihtimali sıklıkla dile getiriliyor.

Biz de son durumu anlamak için HDP Siirt il başkanı Abdullah Çetin’le konuşuyoruz. Rojava devrimi ve Kobanê sürecinden dolayı 2015 seçimlerinin Kürtler için kritik bir önem taşıdığını belirten Çetin, halkın da bunun farkında olduğunu söylüyor. Seçim çalışmalarının dört aşamada gerçekleştiğini belirten Çetin bunları şöyle açıklıyor: “Bir, Siirt merkez başta olmak üzere ilçe ve köylerde birebir ev ziyaretleri gerçekleştirdik. Bunun sonucunda 20 bini aşkın evi ziyaret ettik. ‘Yek du se çar /3 Vekil 1 şaredar’ sloganıyla yaptığımız bu çalışmalar Arap seçmen arasında da kabul gördü. İki, Seçim bildirgemizi halkımıza ulaştırma ve broşürlerimiz dağıtma işini yürüterek hem partimizi hem de adaylarımızı tanıttık. Üç, seçim güvenliği kapsamında tüm müşahitlerimizle yönelik sandık bazlı bir çalışma yürütüyoruz. Böylece her müşahidimiz için kendi sandığında oy kullanacak seçmen kağıdı hazırladık. Dört, bölge ve okul sorunlarıyla yapılan organizasyon temelinde sonuç almaya çalışacağız. Bu dört ayaklı çalışma neticesinde her eve dört defa ulaşacağız.” Çetin, AKP’nin Siirt’i pilot bölge olarak belirlediği için Yasin Aktay gibi genel başkan yardımcısını gönderdiğini belirterek AKP’li adayların çalışmalarında HDP’yi hedef göstermeye çalıştıklarını söyledikten sonra “Her şeye rağmen provokasyonlara gelmeyeceğiz. Halkımız bu konuda gayet duyarlı” çağrısında bulunuyor.

Siirt şeyhler, evliyalar kenti olduğu için dindarların HDP’ye bakışını öğrenmek için Mela Muhammed Polat’ı dinliyoruz. Polat, 30 yıl melalık yapmış Eruhlu bir yurttaş. Geçmiş yıllarda Siirt’e şehit cenazeleri geldiğinde birçok melanın bunu sahiplenmediğini belirten Polat, o zor yıllarda vicdanının bunu kabul etmediği için tutuklanma ve işkenceyi göze alarak şehit cenazelerini sahiplendiğini söylüyor. Siirt’te dindar halkın HDP’yi benimsediğini söyleyen Polat, “İnsanlarımız yıllarca AKP’ye inandılar. Çünkü başta barış ve din için güzel şeyler söylüyordu. Ama şimdi bakıyoruz ki başkan olup her şeyi tek başlarına yapmak istiyorlar. Oysa dinimizde her şey istişare ile yapılır. Mesela bugün HDP ister Sünni, ister Alevi, İster Türk, İster Arap, İster Kürt olsun tüm insanları bir ara getirmeyi başardı. Allah bizden barış ve huzur konusunda birbirimize yardımcı olmamızı istiyor.” Bu süreçte Siirt’teki medreselerin, Seyda ve Melaların ziyaret edildiğini dile getiren Polat şöyle devam ediyor: “Daha önce burada şeyh ve melaların çoğu AKP’ye yakındı. Ama bugün HDP’ye daha sıcak bakıyorlar. Çünkü hem AKP’nin barışı getirmeye niyeti olmadığını anladılar hem de Erdoğan’ın Kuran-i Kerim’i siyasete alet etmesinden rahatsız oldular. Kısacası Allah barışı ve adaleti emrettiği için HDP’yi destekleyeceklerdir.”

HDP’nin Siirt’te Arap yurttaşlardan ne kadar oy alacağı merak edilirken AKP’yle geçen yılların ciddi bir şekilde sorgulandığını söyleyebiliriz. Çoğunluğunu Arap gazetecilerin çıkardığı Siirt’teki yerel gazetelerin AKP’ye ciddi eleştirilerini görüyoruz. Siirt Birlik gazetesi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in köyüne giden fotoğrafı ve başbakan çıkaran Siirt’e giden yolu göstererek “İki resim arasındaki farkı görebiliyor musunuz?” diye sorguluyor. Aynı sorun üzerinden Siirt gazetesinden Ahmet Arıtürk “Kendi vezirin kadar olamadın ya” başlıklı yazısında “Bir Gercüşlü İngiliz Mehmet’in köyünün yoluna bak, bir de, seni oylarıyla başkanlık makamına taşıyan Siirt’in havaalanının yoluna! Kendi vezirin kadar olamadın ya! Artık daha ne diyelim!” sözleriyle Erdoğan’ı eleştiriyor. Siirt’in en uzun soluklu gazetesi Mücadele’nin sahibi ve başyazarı Cumhur Kılıççıoğlu durumu şöyle açıklıyor: “Siirt’te sonuç belli. Artık AKP inandırıcılığını yitirirken HDP her kesime duyduğu saygıyla ön plana çıkıyor. Eskiden Erdoğan Siirt’e geldiğin yer yerinden oynardı. Ama şimdi kimse onu karşılamaya gitmiyor. HDP hiç çalışmasa bile 2 vekili rahatlıkla çıkarır. Ama hem AKP hem de HDP 3 vekil istiyor. Tabii AKP baraja güvenirken HDP halka güveniyor. Buna benzer durumu geçmiş yıllarda da gördük. 1950 seçimlerinde görülmüştür ki her türlü baskı ve zorbalığa rağmen halk isterse kısıtlı imkanlarla çalışan bir partiye tüm vekilleri verebilir. Hatta o yıllarda Demokrat Parti’nin çalışmaları askerler tarafından engellenmesine rağmen 4 milletvekili çıkarmıştı. HDP’nin de kısıtlı imkanlarla bunu gerçekleştirmesi mümkün. Erdoğan’a yolu açan Siirt’in hâlâ yerinde saymasına halkın tepkisi var. Bakın Bitlis ile Siirt’in duble yol projesi aynı emirle yapıldı. Bitlis’te yer altı tünelleri, yollar yapıldı ama Siirt mağdur edildi. Bunları anlatamadık. Eskiden başta Erdoğan olmak üzere AKP’liler halkın arasında karışırlardı. Ama şimdi ancak bariyerler arkasından göz göze gelebiliyoruz.”

Gençlikten HDP mesajları

Argeş Akan: “HDP sadece gençliğin değil, birçok her yaştan insanın tekrar oksijen aldığı bir partidir. Bu temiz hava ile hayatımıza sinmiş sistemin kiri temizlenecek. Bunun tek adresi HDP’dir. Aynı şekilde HDP, farklı inançların ve kimliklerin adeta garantörüdür. Gençliğe ağalık, şeyhlik ve sistem eliyle kelepçe vurulurken HDP ise gençliğin özgürlük umududur. Çünkü biz HDP ile kendimizi daha özgür hissediyoruz. Ben de sanatla uğraşan biri olarak bize sanatın kapısını da açtı diyebilirim. Dolayısıyla bugün Siirt gençliği her yerde HDP için ayakta. Bunun doğru anlaşılması lazım.”

Şehriban Dalkılıç: “Tüm siyasi tutsakların özgürlüğü, kadına şiddetin son bulması ve barajların yıkılması için oyum HDP’ye. Biz gençler, farklılıkları buluşturan HDP’nin barış ve kardeşlik projesini destekliyoruz. Özellikle kadına yönelik taciz ve tecavüzün son bulması ancak HDP ile mümkündür. Dolayısıyla HDP, kadına köleliği dayatanlara karşı bize özgür olmayı öğretiyor. Ben bir kadın olarak bunları gördüğüm için HDP’nin desteklenmesinin bir görev olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple Siirt’te kadınlar olarak her alanda çalışıyoruz.Kadın dayanışması burada çok güçlü. Çünkü yeni bir yaşam için herkes kendini HDP’de görüyor. Siirt’te bu sebeple de en çok gençler ve kadınlar HDP diyecektir.”

Murat Baysöz: “HDP farklılıkları buluşturuyor, gençliğe büyük insanlıkta yer veriyor. Bu yüzden HDP diyoruz. Çünkü farklılıklar bir araya gelince gelişir ve anlam kazanır. Bunu da HDP yapıyor. Eğer HDP barajı aşarsa Türkiye’de bilim, sanat ve her alanda gençliğe bir yol açılacak. Dolayısıyla HDP’nin Türkiye’de yarattığı etki, tüm Ortadoğu’da yankılanıp bir çözüm olacaktır. Yeni dünyayı biz gençler kuracağız. Bunun için gençliğin kendini bulduğu bir parti olan HDP önemlidir. Siirt’de öğrenci olmama rağmen büyük insanlık hayalinin her aşamasında yer almaya çalışıyorum. Seçim çalışmalarında coşkumuzu yitirmeden halaylara duruyoruz. HDP gençliktir, gençlik meclise diyoruz.”

HDP Siirt’te ısrarla 3 vekil çıkarmak için çalışırken bugünlerde Siirtlilerin en çok  HDP Siirt Milletvekili adayı Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın “Cumhurbaşkanı enişte, o şimdi inişte  7 Haziran’da bitişte” sloganını dillendiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Genç Arşivi