İbrahim Genç

İbrahim Genç

Siirt: HDP Halka, AKP Baraja Güveniyor

Siirt: HDP Halka, AKP Baraja Güveniyor

Kürt coğrafyasının kadim kentlerinden olan Siirt, aynı zamanda Kürt özgürlük mücadelesinin ilk kıvılcımının çakıldığı kenttir. Dağlarıyla, vadileriyle ve kıvrım kıvrım akan Botan’la insanı kendine hayran bırakan Siirt, birçok uygarlığa beşik olmuştur. Bu beşikte Babiller, Asurlular, Urartular, Medler, Persler ve daha birçok uygarlık büyümüştür. Adının da Keldanice ‘Keert’ten geldiği söylenen Siirt adı zamanla Esard ve Saird olarak kullanılmışsa da Kürtler Siirt’e ‘Sêrt’ demişlerdir. Dağ turizmi açısından bir potansiyele sahip olan Siirt aynı zamanda inanç turizmi olanaklarına sahiptir. Medreselerinden nice evliyaların geçtiği Siirt’te İbrahim Hakkı, İsmail Fakirullah, Veysel Karani ve daha birçok mübarek insan yaşamıştır. Pervari balı, fıstığı, zivzik narı, kilimi, battaniye ve büryanıyla Siirt; bir uğrak yeri olmayı hakkediyor şüphesiz.

Siirt’te Ribas zamanı

Bu güzelliklerin yanında Siirt, 7 Haziran seçimlerine de hazırlanıyor. Tabi kentte gözle görülür bir seçim havası yok. Soyraz ve Ribas zamanı. Soyrazla yapılan ekmeği tadıyoruz, caddede Ribas satanlar bir tanesini uzatıp “Abey yayla muzudur” diyor. Seçimler noktasında ise kent gayet sakin. Ama Siirt’in 7 Haziran’da keseceği bir hesabı var. Ortalığı yaygaraya vermeden Siirtliler derin derin düşünüyor. Bu derin ve öfkeli dalgınlığın en önemli sebebi, AKP’nin boşa çıkardığı umutlardır. Öyle ki Siirtlilere bugünlerde “Erdoğan enişteniz oluyor” ya da “Siirt bir başbakan çıkardı” derseniz fena tepki alırsınız. Siirt’in işsizlik başta olmak üzere birçok sorunu dururken Siirtlilerin artık “lafla peynir gemisi yürümez” dediklerini hissediyorsunuz. Bu sebepledir ki 7 Haziran seçimlerinde Siirt’in AKP’ye iyi bir ders vermeye hazırlandığını söyleyebiliriz. Bunun ilk işaretini de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Siirt mitingine gitmemekle verdiler. Çünkü görüştüğüm farklı çevreler, Siirtlilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingine gitmediklerini belirtiyorlar.

Halk AKP’ye küskün

Kürt, Arap ve Türk halkının bir arada yaşadığı Siirt’te halkın bir kesimi AKP’ye küskün olduğu gibi bir kesim de öfkeli. Siirt’te işsizliğin had safhada olduğunu ve uyuşturucu madde kullanımının arttığını belirten Siirtliler “küçük işletmeciler iş olursa karınları doyar yoksa açlar. Fabrikalar kapanıyor. 2-3 fabrika varsa o da 100-200 kişiyi istihdam ediyor” diyor. Her ne kadar AKP, halkın kutsallarını suistimal ederek oy almaya çalışsa da halk her şeyin farkında. Çünkü içinde bulundukları objektif duruma bakıp AKP’nin konuşmaktan başka bir şey üretmediğini düşünüyorlar. Yani halk “Biz burada Erdoğan’ın önünü açtık ama Siirt yerinde sayıyor. Siirt-Pervari yolu, Siirt-Kurtalan yolu, Siirt-Eruh yoluna gidin bir bakın” diyebiliyor. Dolayısıyla Siirt’i çevre illere bağlayacak transit bir yolun olmaması, kenti adeta dünyadan soyutlamış durumdadır.

Seçim havası yok

Aynı zamanda AKP’nin Kobanê tavrı ve barış sürecini boşa çıkaran tutumu da ayrı bir hayal kırıklığı yarattı. Tabi bu hayal kırıklığı, HDP’ye yönelik umutları büyütürken bazı kesimlerin siyasete olan güveni de sarsıyor. Öyle ki sokaklarda günlük işlerinin derdinde insanlar, çayhanelerde yoğun siyasi sohbetler yok. Partilerin de seçim arabalarından seçim şarkıları pek duyulmuyor. Tabii Siirt’te seçim havasının olmamasının seçim sonucunun belli olmasına bağlayanlar çoğunlukta. Çünkü HDP’nin Siirt’ten üç vekil çıkarma şansı yüksek görünüyor. Dolayısıyla AKP’nin milletvekili adayları da ciddi bir şekilde eleştiriliyor. AKP’nin birinci sıra milletvekili adayı Yasin Aktay bilinen biri ama sevilen biri mi tartışılıyor. Ki AKP’nin önceki milletvekillerinin Meclis çalışmaları da ortada. Siirt’te dair gündem oluşturma, Siirt’in sorunlarına dair soru ve yazılı önergeler yok. Buna karşın Siirt’te büyük bir torpil şebekesinin oluşturulduğuna dair ciddi iddialar var.

“Başbakan bir şey yapamadı, Aktay ne yapabilir?”

Sohbet ettiğim Siirtli bir Arap’ın “Burası başbakan çıkardı. O bile bir şey yapamadı. Millet Yasin Aktay’ı ne yapacak? Eğer amaç Siirt’e faydalı olmaksa zaten kendisi AKP genel başkan yardımcısıydı. O şekilde de bir şeyler yapabilirdi. Buraya bir defa bile gelmemiş. Hep Tv’lerde gördüğümüz biri. Bugün de oy istemek için gelmiş.” sözleri her şeyi özetliyor. Dolayısıyla Arap seçmen, kendilerinin çantada keklik görülmesini artık kabul etmiyor. Bu noktada Arap seçmenin eğilimleri merak ediliyor. Siirt’in Tillo ilçesinde ve merkezde yoğunlaşan Arap nüfusun çoğu esnaf. Dolayısıyla Araplar kentte huzur ve barışı en çok arayan kesim. Bu sebeple de HDP’nin geliştireceği sıkı ilişkiler ve vereceği güvence ile birlikte Arap seçmenin HDP’den yana oy kullanacağı söylenebilir. Bunun farkında olan HDP milletvekili adayı Prof. Dr. Kadri Yıldırım sık sık Araplara “Biz binlerce yıldır birlikte yaşıyoruz. Kürtlerin Araplara zulmettiğine dair tek bir örnek var mı? Bilakis Filistinliler için Kürtler savaşmaya gitmiş. Kürt alimlerin % 90’ı eserlerini Arapça yazmış” açıklamasını yapıyor.

AKP’nin umudu Kenan Evren’in barajı

Sonuç olarak Siirtliler, AKP’nin en çok Siirt’ten dersini alması gerektiğini belirtirken bugünlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan için “enişte, inişte, 7 Haziran’da bitişte” sözü sık sık kullanılıyor. Daha önce oyunu HDP’ye vereceğini söyleyen Siirt bağımsız milletvekili adayı iş adamı Fadıl Akgündüz de AKP’nin Siirt’te başarısız olması durumunda sadece Davutoğlu’nun değil, Erdoğan’ında istifa etmesi gerektiğini belirtip kendisinin Siirt’e yatırım yapmasının AKP tarafından engellendiğini vurguluyor. Akgündüz konuşmalarında HDP’nin barajı aşması gerektiğini özellikle vurguluyor. Çünkü Siirt’e AKP umudunu tümden darbe dönemlerinin ürünü olan seçim barajına bağlamış durumda. Öyle ki AKP Siirt 3. Sıra milletvekili adayı diğer adaylardan daha çok çalışıyor nedense.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Genç Arşivi