Lokman Ergün

Lokman Ergün

Seçim Sonuçları-2

Seçim Sonuçları-2

Yakın geçmişteki birçok seçimin rengi, ana hatlarıyla seçimlerden çok önce kendisini belli etmiştir. Toplumun siyasal eğilimleri, ekonomik göstergelerden, Kürdistan’daki savaşın yoğunlaşma durumundan, dünya konjonktüründen etkilendiği ölçüde sandığa yansırdı.

Bu seçimi bilinmez yapan, son 3 aylık dönemde, örneğine pek rastlanmamış iktidar içi çekişmenin ortalığa saçtığı yolsuzluk belgeleri ve devlet yönetimindeki hukuksuzluğun ayyuka çıkmış olmasıdır. Kamuoyu, seçim sonucundan çok, bu gelişmelerin toplum üzerinde nasıl bir etki yaratacağını merak etmekte.

Seçimlere bir gün kalmışken, ben de kişisel tarihime bir not düşme adına, kendi tahminlerimi kayıt altına almak istedim.

1- BDP-HDP: Şu anki görüntü itibariyle, oylarını kesin ve belirgin bir şekilde arttıracak iki partiden biri olarak görünmekte. Mevcut durumda yönetimde olduğu belediyelerin hemen hemen tamamında tekrar yönetime geleceği görülüyor.Çok az bir ihtimal olsa da, Iğdır’da AKP-MHP ittifakı ihtimali ve Mersin-Akdeniz’de CHP-MHP ittifakı, halen BDP’de olan bu iki belediyede sonucu değiştirebilir.

2- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi dışında, Van ve Mardin’de de Büyükşehir belediyelerini ciddi bir oy oranı ile alacağı kesin görülüyor. Bu üç ilde de oy oranının yüzde 60’tan fazla olacağını tahmin ediyorum.

3- Geçen seçimde AKP’nin aldığı Ağrı, Bingöl ve Bitlis illerinde bu dönem BDP’nin il belediyelerini alacağı çok yüksek bir ihtimaldir.

4- Kuzey Serhat’da (Ağrı,Kars,Ardahan,Erzurum,Bingöl) BDP oy oranını dikkat çekici bir şekilde arttıracak, birçok ilçe belediyesini ilk defa kazanacaktır.

5- Tarihi bir ivme yakalamış olan Kürt Siyasi Hareketi’nin bu rüzgarına rağmen, bazı yerlerde beklenen sonuçlar alınmazsa, orada ciddi hatalar ve yetmezlikler olduğu bilinmelidir. Hakkari ve Van merkezde seçimlere katılım oranlarının da ayrıca analiz edilmesi gerekeceğini düşünmekteyim.

6- Urfa’da ciddi bir oy artışı yakalanacağı beklenmekte. Büyükşehir seçiminde 200 bin çıtasının aşılması bir başarı göstergesi olacaktır. Ancak seçimi kazanmayı çok muhtemel bir sonuç olarak görmüyorum.

7- İstanbul’da kişisel başarı çıtam, 600 bin oyun zorlanması ve aşılmasıdır. Bunun üzerindeki oy sayısı, genel seçimlerde yüzde 10 barajını ulaşılabilir kılacaktır. Yine Mersin, Adana ve İzmir’de 150 bin oyun zorlanması ve aşılması, Ankara’da 50 bin oyun aşılması ciddi bir başarı eşiğidir. Genelde, BDP ve HDP’nin oy toplamının 3,5 milyon sınırını zorlaması ve aşması başarı kıstasıdır. Benim kişisel tahminim 3 milyon olarak görünüyor.

8-  AKP: Ortalığa saçılan rezaletlerden sonra en çok merak edilen sonuç, AKP’nin oylarında ne oranda düşüş olacağıdır. Ben, yüzde 43-45 aralığında bir oy oranı bekliyorum. İstanbul, Ankara gibi metropol şehirleri yine AKP’nin alacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra, Manisa, Balıkesir ve bir ihtimal Antalya büyükşehir belediyelerini de alacağını düşünüyorum. Oy oranında 5-7 puanlık azalmanın da büyük oranda MHP ve BDP’ye kayacağını tahmin ediyorum.

9-  CHP: İstanbul ve Ankara’yı alamazsa, bu seçimin belki de tek kaybedeni olacaktır. Ki bu yönde estirilmeye çalışılan bütün rüzgara rağmen bu şehirleri alma şansının olmadığını düşünüyorum. Son birkaç gündür HDP’ye karşı giriştikleri taarruza bakılacak olursa, kendileri de bunu fark etmiş olmalı ki, İstanbul’u kazanamamalarının sebebini HDP’nin alacağı oylara bağlamaya çalışmaktalar. Antalya’yı da kaybederlerse, parti içi kaynamalarla epey meşgul olacaklardır.

10- MHP: AKP’den kopacak 3-4 puanla oy oranlarını arttırarak, bu seçimin kazananı sayabilirler kendilerini. Ancak, Manisa, Balıkesir gibi şu an ellerinde olan belediyeleri AKP’ye kaptıracaklarını düşünüyorum. Muhtemelen bu durum sevinçlerini epey gölgeleyecektir. Ve sanırım en fazla 1-2 büyükşehir belediyesi kazanacaklardır.

11- Bu seçimde seçim tahminlerini ve analizlerini en fazla saptıracak şey, büyükşehir belediyeleri için ilin tamamının oy kullanacak olmasıdır. Önceden merkezde belediyeyi kazanan partinin, ilin genelinde oy oranının oldukça düştüğünü göreceğiz.

12- Seçim sonuçlarından umduğunu bulamayan Kemalistlerin, ulusalcıların, ırkçıların, seçim sonrası sokak eylemleri yapacaklarını ve özellikle batıda HDP’nin de hedef gösterileceğini düşünüyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Lokman Ergün Arşivi