İbrahim Genç

İbrahim Genç

Şato Brıhto Akuti

Şato Brıhto Akuti

Ülkeleri ve milletleri birbirine yakınlaştırmada bayramlar güzel bir vesiledir. Zoraki bile olsa bayram günlerinde olumsuzluklar unutulmaya çalışılır ve bir uzlaşı havası doğar. Bu bakımdan ülkemizdeki bütün halkların ve inançların gerek mitolojisinden ve gerekse de dinlerinden gelen bayramları biz de unutmamalı ve bugünlerde birlik ve beraberlik ruhu içinde hoşgörü ortamını yaratmalıyız

Bu anlamda geçen haftalarda Kürtlerin Newroz bayramında barış ve kardeşlik çağrılarında bulunmaları çok şey anlatmaktadır. Bu yıl Newroz’u Kürtler özgürce ve coşkuyla kutladılar. Hükümet’in de sağduyulu davranması ile Newroz, güzel mesajlarla süslendi. Yakınlaşmak

39892

2005 Akuti kutlamalarından bir kare

isteyen bütün Türkiyelilerin bayramı oldu Newroz.

Geride bıraktığımız Newroz coşkusunun yanında yine Mezopotamya ve Anadolu’nun en kadim halklarından olan ve ülkemizde Midyat, Mardin, Adıyaman, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde yaşayan Süryani yurttaşlarımızın bayramını da unutmamak gerekir.Unutmamak diyorum;çünkü yıllarca ülkemizin demokrasi zaafından dolayı kutlanamayan 1 Nisan  Bahar Bayramı AKUTİ daha önce ülkemizde kutlanamıyordu.Neyse ki artık Süryani yurttaşlarımız da her yıl bugünde bayramlarını kendi geleneklerine göre festivallerle kutlayabilmektedirler.

Uzun zamandan beri kutlanan Akuti ülkemizde ilk defa 2005’te Mardin-Midyat’ta kutlandı. Bu anlamda ülkemizde bu kutlamaya izin çıkması, gecikmiş bir karar olmasına rağmen çok anlamlı ve güzeldi. Ki Süryaniler de bundan istifade ederek gönüllerince geniş katılımlı bir organizasyonla kutlamışlardı. Kutlamaya topraklarından binlerce kilometre uzakta yaşayan yüzlerce Süryani gelmişti. Fotoğraflara baktığınızda görüyorsunuz ki rengarenk yerel kıyafetler giyilmiş, yerel yemekler yapılmış… Bahar gelmiş, çiçekler açmış, toprak coşmuş, insan gülmüş…

Süryani yurttaşlarımızın heyecanla kutladıkları 1 Nisan Akuti bayramı, Asur ve Babil uygarlığından gelmekle birlikte Süryaniler tarafından yaşatılmaktadır. Mezopotamyanın en organik geleneklerinden diyebileceğimiz bu bayram, eski gelenekte bereketi, aşkı, dürüstlüğü, günahlardan arınmışlığı simgelerken aynı zamanda doğanın uyanışına işaret eder. Bu sebepledir ki önceleri 12 gün boyunca kutlanırmış. Şenlikler yapılır, yaylalara çıkılırmış. Ki biliyoruz ki bugün de Süryaniler  1 Nisan gününü sevgi, barış ve kardeşliğin şiarıyla kutlamaktadırlar.Bu sebeple bugünde kültürel yemekler yapılmakta, folklorik giysilerle oyunlar oynanmakta, müzik eşliğinde halaylar çekilmekte, evlilikler yapılmakta ve sevgi, barış, kardeşlik duyguları ön plana çıkarılmaktadır. 

Süryanilerin mitolojisinde 1 Nisan Bayramı şöyle dile getiriliyor:“Kötülük Tanrıları, güzel olan her şeye saldırıyor ve yok ediyorlardı.Yaşam bir cehennemi andıracak hale gelmişti.Sonra Tanrı Akuti, kötülük tanrıları ile savaştı ve onlara karşı zafer kazandı.Akuti, zafer sonrası insanlara, hayvanlara ve bitkilere yaşamaları için dünyayı yeniden yaratarak armağan etti.İşte bu olay 1 Nisan günü meydana geliyor.Bu yüzden 1 Nisan dünyanın yeniden doğuş günüdür”.Bu sebeple de AKUTİ’yi sadece bir bahar bayramı olarak görmeyen Süryaniler 6657 yıldır 1 Nisan gününü ‘Yeniden Doğuş Günü’ olarak da kutluyor.

39893
2005 Akuti kutlamalarından bir kare

 Sonuç olarak bu topraklarda yaşayan her rengin kendini, kendi dili ve kültürü ile özgürce ifade etmesi bir kardeşliğin temini için mutlaka gerekiyor.Bu toprakların kadim halklarının kültürlerini yaşayabilmesi ve geliştirebilmesi için özellikle devletin bu konuda demokratik açılımlar yapması zorunludur. Bu anlamda bugünlerde konuşulan anayasa değişikliği sürecinde bütün halkların dil ve kültürlerinin anayasal güvence alınması da düşünülmelidir.

Newroz, Akuti derken yakın zamanda Hıdrellez de gelecek. Onu da unutmamalıyız diyorum şimdiden. Çünkü bütün bu bayramlar ülkemizin değerleridir. Her bayram, tabiatın canlanmasına işaret ettiği gibi birliğin ve beraberliğin de işareti olabilir. Bütün halkların kardeşçe bir arada yaşaması için Süryani yurttaşların bugününü unutmamak gerekir ve onların diliyle “Şato Brıhto Akuti” (yeni yılınız kutlu olsun) diyebilmek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
İbrahim Genç Arşivi