Bedri Çallı

Bedri Çallı

OKS - ÖSS Üzerine

OKS - ÖSS Üzerine

Son yıllarda Özellikle OKS ve ÖSS sınav sonuçları sıralamasında Hakkari ismi son sıralarda olması adeta kronikleşti. Şeytanın bacağı ne zaman kırılacağı merak konusu.

Her yıl bu sonucun müsebbipleri aranır ve bulunmaz. Güya herkes üzerlerine düşenini yaptığını söylemeye çalışır. Aslında sorunun ortadan kalkmasının tek yolu, Hakkari il genelinde tüm kurum, kuruluş, eğitime ilgi duyan herkes ve velilerin bu sorunu tartışması ve alınacak olan sonuç bildirisinin uygulanmasıdır.

Bir kez 1. Eğitim şurası toplandı, yapılan eleştirilere olan tahammülsüzlük karşısındaki ürkekliğin izleri halen silinmedi. Bu nedenle ne halkla ve ne de gerçeklerle yüzleşmek istemiyorlar. Bu nedenle güç bizde dercesine sadece bildiklerini yapmaya çalışıyorlar. Tıpkı yıllarca yaptıkları gibi.

Geçen yıl sayın Vali ve daha sonra Milli Eğitim Müdürü değişti ve Hakkari yine sondan 1. olmuştu. O zamanlar yazdığım yazıda, bu sonucun önceki yönetime sayılması gerektiğini belirtmiştim.

Ancak 2007 yılı sonucunda olumlu yada olumsuz neticenin sayın valimize de not edilmesi gerektiğini belirtmiştim. Tabi bu arada Milli Eğitim Müdüründe bundan payı olmalıdır.

Ben geçmişe göre, eğitimde beklediğimden daha iyi bir sonucu göremediğimi belirtmek zorundayım. Sürekli yaptıklarını övmek ve sadece onları görmek, bir yerde kendisinden önceki idarecileri yetersiz görmek maalesef ve maalesef, kendi başarısızlıklarını kamufle çabası olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Gerçi bu alışkanlık Belediyemiz ve başka kurumlarda da kendisini göstermektedir.

Mevcut sorun karşısında okulların fiziki durumlarında ki gelişmeleri yetersiz gördüğümü ifade etmek istiyorum. Okullardaki genel olarak meydana gelen disiplinsizliklerin arttığını üzülerek gözlemlemekteyim.

Okullar açıldığında yada kapandığında ve yine aynı şekilde her bayram öncesi ve sonrası birer hafta derslerin boş geçmesi ve bir türlü bu alışkanlığın aşılmadığını gözlemledim.

Örneklerinin çoğaltılması mümkündür. Bundan önce rapor ve izinlerle öğretmenlerin bu gevşekliğe iştirak ettiğini açık bir şekilde izliyorduk. Bu yılda aynı senaryoları uygulamaya çalıştılar. Ancak sayın Vali ve Milli Eğitim müdürü’nün bu sorunu engelleme çabalarına şahit oldum ve etkisinin olduğunu söylemek istiyorum.

OKS sınavları birkaç gün önce yapıldı. Yarın ÖSS sınavları yapılacak bu durumda merakımı bağışlayın, açık bir şekilde soruyorum. Bu sınav sonuçlarının başarı veya başarısızlığının muhatabı kimdir. Bu konuda Sayın Valimiz ve Sayın Milli Eğitim Müdürümüze sormak istiyorum ve eğer mümkün ise yine aynı şekilde açık olarak cevap bekliyorum.

Sayın valimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüzden eğitimdeki çıtanın yükseltildiğini bizzat defalarca doydum. Bu yıl iyi bir sonuç beklediklerini defalarca açıkladılar.

Eğitimde sonuç alınması konusunda zamana ihtiyaç doyulduğunu da defalarca dinledim. Bu gün aldıkları önlemler ve yaptıkları çalışmaların meyvesi en az dört yıl sonra alınacağını belirtiyorsunuz. O halde sizin uygulamalarınızın meyveleri dört yıl sonra alınacağına göre bu yıl OKS – ÖSS sınav sonuçlarındaki başarı yada başarısızlığın muhatabı Erdoğan GÜRBÜZ ve A. Hekim TURGUT diyebilir miyiz. Yada geçen yıldan bu yana yaptığınız çalışmaların yansıması mı olacak.

Sevgili okurlarım; emin olun eğer sınavdan önce bu konuda bir açıklama yapılmaz ise ve sınav sonucuna göre daha sonra açıklama yapılacak olsa bana inandırıcı gelmeyecektir, ya size.

Tüm başarısızlıkları asla Valiliğe yada Milli Eğitim Müdürlüğüne yükleme çabam yoktur. Ancak bu durum için tartışma zemini yaratılmaması konusunda eleştirimi tekrarlıyorum.

Tüm gençlerimize başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun. Aslında her kesin yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. Ancak samimiyet şarttır. 16/06/2007 Bedri ÇALLI [email protected] [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Bedri Çallı Arşivi