M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

Newroz ve baskın

Newroz ve baskın

Coğrafyamızda büyük bir coşku ve katılımla kutlanmak istenen Newroz Bayramına baskın ve operasyonların gölgesi düştü. “ Şırnak ve Bingöl’de vadiler bombalandı” haberleri ile kan dökülerek bayramın sevincine gençlerin cesetleri eşlik etti. Böylesi coşkulu günlerde ölüm insanları kahrediyor.

Newroz Bayramı’nı acıya boğmak ve içini boşaltmak isteyenler kardeşlik söyleminin altına dinamit koymuyorlar mı? Mahkeme salonlarında bilinmeyen dil dedikleri Kürtçe var ya, işte “Newroz” öz be öz o bilinmeyen dilin bir parçası olduğu için bu bayram kutlanıyor.

Böylesi bir bayramı, şenliği, coşkuyu; ölüme, acıya, kedere, kin ve de nefrete dönüştürmek kime ne kazandırıyor? 30 yıldır olup bitenlerden zerre kadar olsun ders çıkartmadılar/çıkarmıyorlar mı?

Kürtçede New; yeni. Roz; gün demektir. Yani “Yeni gün” anlamına gelen bu günü kana bulamak ne kadar doğru? Baharın müjdesi, kıştan sonra tabiatın dirilişi, canlılığın başlaması demektir; özgürlük, kardeşlik, coşku ile kutlamak varken şu yaşadıklarımıza bakınız. Kan ve gözyaşı ile karşılamak için birileri bu kutsal sevinç ve şenlik günlerini mi seçiyor? Hem de seçim atmosferinde.

21 Mart halkların özgürlüğe olan inancıdır. Kürt efsanesine göre Cemşid’i yıkan Dehaq gibi zalimlerin Kawa gibi önderin halkı kurtarma bayramıdır. Peki, Kürtlerin zulümden kurtuluşu demek olan bu günü kana bulamak niye? Bayramı hep birlikte coşkuyla kutlamak varken bu acı, bu gözyaşı niye?

Firdevs’inin ve Şerefxan’ın Şeref namesinden, Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn'i ile Ömer Hayyam’ın Newroz namesinden, günümüze kadar Ortadoğu halkları için bu gün yeniden doğulan bir gün olarak ifade edilir. Kürtler bu günü ezilmişliklerine karşı dirilişin, resmi yollar ile bu bayramı asimile edenlere karşı çıkış olarak kutluyor. Ve de tarihlerinde en meşakkatli ve en sevinçli günlerini Mart ayında yaşadıkları için bu ay onlar için çok kutsaldır. Bu güzel ve kutsal ayı kana bulayarak ölüme çevirmek kime ne yarar sağlıyor.

Bin yıllar önce Dahaq’ın zulmü sonucu yaşananları, tarih tekerrür ettiriyoruz dercesine aynı zihniyetini hortlatarak halkları bir birine düşürmek, yeni Dahaq’lar ortaya çıkarmak zarardan, kin ve nefretten başka bir yararı var mı? Bu gidişin doğru olmadığını birilerinin anlamasının zamanı gelmedi mi? Bu yol yol değil. Faydasından çok zarar verdiğini biri çıkıp izah etmeli.

NEWROZ VE AYDINLARA TEHDİT

Newroz’da ortaya çıkan kanlı baskın ve operasyonlar yetmiyormuş gibi Medya Kürt aydın, yazar ve sanatçılara yönelik kirli, uydurma ve provoke eden kışkırtıcı ve Kürt sorununu vuran son derece çirkin haberler yapmaktadır.

Nereden mi çıkarıyorum? İbrahim Tatlıses’e yönelik suikastta yapanlar açığa çıktığı halde Türk medyası ısrarla olayı farklı mecralara çekiyor. Tam da seçim arifesinde bu yaklaşım Kürtleri bir birine düşürmek için kullanılıyor.

Son günlerde, özellikle Newroz’un kutlandığı en hareketli günlerde 7 PKK’lı ve bir korucu öldürüldü. Ama Türk medyasında tepki olarak tek satır yer

bulmadı. İbrahim Tatlıses yaralandı diye Türk medyası iki haftadır canlı yayın ve de manşetler atarak günlerce olayı gündemde tutarak eleştiri getirdi.

Kimse yanlış anlamasın. Bu örneği Tatlıses’i önemsemediğimden ya da küçümsediğimden vermiyorum. Şıvan gibi Tatlıses de Kürt halkı içinden çıkmış önemli bir sanatçıdır. Tatlıses’e de geçmiş olsun der Allah’tan şifalar diliyorum.

Tatlıses örneğini 30 yıldır dağda ölen on binlerce Türk ve Kürt genci için kılını kıpırdatmayan Türk medyasının bakış açısı ve yaklaşımını ifade etmek ve medyanın çifte standardına dikkat çekmek için verdim.

Bu arada önemli bir başka ayrıntı dikkatinizi çekti mi? Operasyonlarda ölen, yaralananlar kim? PKK’lı gençler ve Köy korucuları. Bu ayrıntı Kürtlerin aklını başına getirir diye yazdım. Fesatçılar altından başka bir mana aramasın.

Çünkü bir fitneci çıkıp, bakın yazar asker ölmedi diye iftira atabilir. Ben Mevlana hoşgörüsü ve insan sevgisiyle yoğrulmuş bir insanım. Hiçbir ırktan, hiçbir dinden tek insanın burnunun dahi kanamasını istemem. İnsan yaşatılmak için vardır. Kutsal kitabımızda bir insanı öldüren bin insanı öldürmüş gibidir der. Bende bin yıl birlikte yaşayan insanlardan bir tekinin bile ölmesine gönlüm razı olmaz. İnsanım diyen hiç kimsenin de gönlü rıza göstermemelidir.

Acılarla yoğrulsa bile Bayramı içtenlikle ve samimi olarak kutlayan bütün halkların Newroz’u kutlu olsun.

Cejna we ya Newroze piroz be…

NOT: Kaddafi’nin gitmesini isterim. Ama ABD ve AB ülkelerinin işgal ve saldırıları ile değil. Bizim gündemden fırsat bulsam bu konudaki düşünce ve görüşlerimi bir gün yansıtırım. Allah Arap halkının yanında olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
M. Latif Yıldız Arşivi