İrfan Sarı

İrfan Sarı

Mevsimlik ölüm

Mevsimlik ölüm

Bölgede bütün acımasızlığıyla devam eden savaşın bilânçosu altında erim erim eriyor halk.

 

Bir yandan ülkelerin dünya siyasetine yön veren politikaları haber merkezlerinden görücüye hazırlanırken bir yandan da bu haberlerin oluşturduğu örtünmeyle halkın ölümüne zemin hazırlanıyor.

 

Türkiye"de siyasetin maşası kimin elinde biliniyor ve elinde maşa bulunanların ateşten korunması doğal olarak vardır. Ateşte ve közde yanan halkın üzerinden kendini güçlü kılan iktidarların mensupları ise pişmişliğin daniskasını sergiliyor ekranlarda.

 

Yalancı bir türban denemesi, ardından operasyon altında sezgi ve düşüncesinden uzaklaştırılan bir parça, uyduruk hikâyeler ile uyutulanlar ve uyduruk haberleri yapan maşalar.

 

Dünyada neler olup bitiyor diye telekulağın kepçesi ve ülkede neler olup bitiyor diye bütün kulaklar duyarlı hale sokuldu. Duymadım diyeceksiniz, bilmiyorum diyeceksiniz ki ülke refaha gömülsün.

 

Siz diretirseniz cebinizden sizi dinlerim üstelik cebinizdekini de çekerim.

 

Hal böyle iken cebini dinletmeden gidip ne olup biteni söyleyenler doğal olarak cebindeki paranın muhafazasını sağlıyor. Diğer taraftan yoksul olan halkın belirlenmiş kaderine bir derin darbe daha vurmak için kollar sıvanıyor. Hayvan yetiştiriciliği yaparsanız yayla yasağı var “güvenlik bölgesi” adı altında yasaklanan bölgelere gidemeyecek olan yetiştirici bu işi kökten bırakarak işsizler ordusuna katılacak.

 

Tarım yapmak için pazarınız yok, buğdayı üretirseniz vereceğiniz bir ofis, en az 1000 km uzaktadır. Tarlaya ekeceğiniz hiçbir ürünün garantisi yok. Elma ağacınızda yetişen elma kurtlanır ama satılmaz…

 

Hadi dersiniz ki kış mevsimi dinlenme mevsimidir. Bahar gelip çatınca da çalışmak gerekiyor. Bunu yapmaya kalkarsanız fabrikanız yok tarlanız, bağınız, bostanınız yok ne yapacaksınız. Mevsimlik işçi olacaksınız ve göç başlayacak.

 

Yollar sessiz… Yollar tekin değil…

 

Başkale"ye vardığınızda bir karakolun güneye bakan yamacı taştan dizilen ve kireçle parlatılan dev yazıyla süslenmiştir, görürsünüz. “tek devlet, tek bayrak, tek dil”

Daha içerilere varacaksınız yolların kamburunda kamyon kasalarında tıka basa doldurulan minibüs ve otobüs koltuklarında saatlerce yol gidersiniz.

 

Otobüsün lastiği patlak, motoru bozuk fark etmez en ucuz ve en ölümcül yolculukta bunun hesabı yapılmaz. Çoluk çocuk aç ölmektense ve kimse duymayacaksa ölümünüzü bari giderken diğer tarafa sizin üzerinizden haber yapanlara son bir rant bırakıp gitmek daha doğru olmaz mı?

 

İstanbul varoşlarında sigortasız sağlıksız ortamlarda karın tokluğuna başladığınız işbaşı gününüz patlamalara müsait ne halt ederseniz edin başka çıkışınız yok.

Fındık toplarken adınız “terörist.” fındığın aganagisi bir yana size kabuğu düşmez.

 

Ölüm ense kökünüzde sıtmaya döner, hastalığa hedeftir bedeniniz, linçe olduğu gibi. Ama gelecek günler daha tekindir ve daha savaş hali ekmeği acıda olsa bulmalı.

 

Pamuk tarlalarında beylerin yataklarına yastıklarına pamuk toplarken beyler sizin katlinize ferman yazar.

 

Mevsim bahardır, bahar yaşamanın diğer adı.

 

Siz yaşadıklarınızla ölümü hak ediyorsunuz, yaşamak haram size.

 

Mevsimlik işçi değil siz mevsimlik ölüsünüz bu vakitlerde evde, yolda, tarlada potansiyel ölüsünüz.

 

Bu mevsimde dışarıdan gelen herkese ölüm vardır. Tanrı tecavüze uğrayan ve katledilen barış elçilerini görsün.

 

Bu bahar böyle geçer, başka bahara da vardır umutsuz bir duamız elbet.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
İrfan Sarı Arşivi