Bedri Çallı

Bedri Çallı

Meşhur Vali, Erdoğan Gürbüz

Meşhur Vali, Erdoğan Gürbüz

Ne yalan söyleyeyim eğri oturup doğru yazmak istediğimde, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ’ı tebrik etmemek elde değil. Nedenine geleyim.

Bu gün gazete okurken, Ordu ilindeki bir spor tesisi ve bir spor salonuna Vali Kemal  YAZICIOĞLU’nun isminin Ordu Büyükşehir Belediye başkanının talimatıyla silindiğini okudum.

Yıllarca bu savı savunan bir insan olarak haklılığım teyit edilmiş oldu.yıllardır devlet parası ile yapılan kamu hizmetlerine devlet memurlarının isimlerinin verilmesinin doğru olmadığını savundum.

2008 yılında, bu konuda siz değerli okurlarımla paylaştığım bir makalenin ardından Vali Ayhan NASUHBEYOĞLU beni aradı. Yazdıklarımda haklı olduğumu ve bunu dile getirdiğim için beni tebrik etmişti.

Bu gün ise Ordu Büyükşehir Belediye Başkanının tutumu bir kez daha beni haklı çıkarmıştır. Kamu yöneticilerinin isimlerinin devlet hizmetlerine verilmesini hiçbir zaman doğru bulmuyorum. 

Halkın parasıyla devlet tarafından Hakkari iline yapılan bir çok yatırıma Vali Erdoğan GÜRBÜZ’ün isminin verilmesi ta başından bu yana beni çok rahatsız etmiştir. Ben bu rahatsızlığımı bundan önce yine bu sitede yayınlanan iki ve bu yazı ile birlikte üç yazı ile yüksek sesle dile getiren bir insanım.

Bu ismin Hakkari topraklarından silinene dek ben sürekli irdelemeye devam edeceğim. Ama neden diye sorarsanız, biraz hafızalarınızı tazelemek istiyorum.

25/Ocak/2005 tarihi yılın en soğuk ve yaklaşık 2 metre kar’ın  bulunduğu o soğuk günlerde ilimizde meydana gelen 5.5 şiddetindeki depremi hatırlayın. İki vatandaşımız yıkılan enkazın altında can vermişti. Bir çok yaralımız vardı. Ahırlar çökmüş binlerce hayvan telef olmuştu. Evler yıkılmış, eşyalar kullanılamaz duruma gelmişti.

Kışın dondurucu soğuğunda insanlara yazlık çadır dağıtılmıştı. Mevcut ihtiyaç karşısında yazlık çadırda olsa ihtiyaca göre devede kulaktı.  Büyük deprem felaketi sonucunda insanlar perişan olmuş ama devlet yetkililerinin nutuklardan  öteye ciddi bir sahiplenmesi  yoktu. İşte bu nedendendi ki insanlar bir yürüyüş ve taşıdıklar dövizlerle demokratik  tepkilerini dile getirmişti.

Aynı gün televizyon kanalları deprem, sonuçları ve halkın tepkisi hakkında Hakkari Valisi Erdoğan GÜRBÜZ ile canlı telefon bağlantısı kurmuştu.

Vali Erdoğan GÜRBÜZ bu yürüyüşe katılan tüm Hakkari halkını terörist, bölücü ve PKK’li  olmakla suçlamıştı . Ben o zamanlar yürütmekte olduğum sivil toplum örgütleri nedeniyle sürekli her faaliyet ve toplantılarda bulunuyordum. Benim tespitime göre Erdoğan GÜRBÜZ ne Kürtleri ve nede Hakkari’lileri sevmezdi.

AKP’lilerin maşalığından başka bir şey yapmıyordu, ama Hakkari halkının o günlerdeki dirayetleri sayesinde Vali Erdoğan GÜRBÜZ tenzili sınıf olarak Hakkari’den Tokat iline gönderildi.

İşte bu vb. nedenlerdendir ki bu adamın isminin zikr edilmesi beni rahatsız ediyor.

Bu konuda üzüldüğüm bir husus ise o zaman ki il genel meclisi bu yanlışa alet olmuş ve  yıllardır gerek il genel meclis üyeleri ve gerekse Belediye yönetiminin HADEP’ten oluşmasına rağmen kamu hizmetlerinden Erdoğan GÜRBÜZ’ün isminin silinmemesidir.

2005 yılından bu yana her ne kadar  İl genel meclisi üyelerinin bir kısmına bu düşüncemi aktarmış isem de, savunduğum düşünce onların kapasitelerinin üzerinde olduğu için nasıl hareket edeceklerini  bilemediler. Hatta onlarda valinin bu isim merakına alet olup destek vermişlerdi.

Bu gün biz Ordu Büyükşehir Belediye Başkanını örnek almak zorunda kalmış olduk. Oysa Hakkari olarak biz başkalarına örnek olabilirdik.

Vali Erdoğan GÜRBÜZ’ün ismi çöpe atıldığında yerine Hakkari ili, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde iz bırakmış bir çok değerimiz mevcuttur. Bu isimlerin onura edilmesi zamanı geldi, geçti bile.                                                                                               

Bildiğim kadarıyla ismini verdiği hizmetler aşağıya çıkarılmıştır.

1 – Vali Erdoğan GÜRBÜZ Pansiyonu (Hakkari Merkez)

2 – Vali Erdoğan GÜRBÜZ İlk Okulu (Yüksekova)

3 – Vali Erdoğan GÜRBÜZ Orta Okulu (Yüksekova)

4 –Vali Erdoğan GÜRBÜZ  Ana Okulu (Çukurca)

5 – Vali Erdoğan GÜRBÜZ Köprüsü (Zap)

6 – Vali Erdoğan Laboratuvarı (Hakkari FSM İlköğretim Okulu)

7 – Vali Erdoğan GÜRBÜZ Parkı  (Durankaya)

8 – Vali Erdoğan GÜRBÜZ Çeşmesi (Çukurca)

9- Vali Erdoğan GÜRBÜZ Aile Parkı (Derecik)

Ve mutlaka bilmediklerim vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Bedri Çallı Arşivi