Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Kürt sorunu'na Almanya Modeli

Kürt sorunu'na Almanya Modeli

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal birkaç gündür „Almanya Modelinden“  bahsediyor. Baykalin´ın, belirttıği  "Almanya Modelin"nin ne olabileceği konusunda tahmin yürütmeden önce bazı tespitlerde bulunalım. Türkiye'nin başta Kürt sorunu olmak üzere, çözümü kolay olmayan ağır sorunları bulunuyor. Gerek tarihsel açıdan gerekse nüfusun etnik bileşiminin çeşitliliği, iç içe ve yan yana bulunuşu bakımından Anadolu, Türkiye ve Mezopotamya coğrafyaları Türklerin, Kürtlerin ve onlarla birlikte yaşayan diğer halkların ortak vatanlarıdır.

K
ürtler, AB'ne aday üyeliği kesinleşen Türkiye'de adı sıkca duyulan Kopenhag Kriterleri'nin öngördüğü bir azınlıktır. Steinbacha göre “ Kürt sorunu politik olarak ele alınmalı ve politik olarak çözümlenmelidir". Merhum Turgut Özal´ ın sorunu´nun çözümü için "federasyon tartışılmalı" dediği de bilinen bir gerçek. Zira Federalizm, kimilerinin göstermeye çalıştığı gibi, ne öcü ne de bölücüdür. Böyle olsaydı, yeryüzünde mevcut olan ulusal devletlerin üçte bir kadarlık bir bölümü federal biçimli olmazdı.

Her insanın doğruları ve yanlışları vardır. Özal´ın kafasında´da "PKK´ya af planı" varmış. Özal, Cengiz Çandar a göre şunları düşünüyormuş; “Bir af çıkartmak gerekiyor. Dağdakileri aşağı indirmek lazım. Ama, lider kadroyu af dışında tutarsak, iş yürümez.” Tarih Özal´ın bu tahlilini  haklı çıkarıyor. O nedenle, günümüzde hükümetin kademeli bir af çıkartması gerekiyor. Yani, haklarında hiçbir takibat bulunmayan dağdakileri, siyasi haklarını derhal kullanacakları biçimde affetmek; ”Öcalan ve diğer liderlere de, mesela beş yıl sonra, hiçbir suç işlemedikleri takdirde aynı şekilde aftan yararlanabilecekleri hükmünü getiren kademeli bir af”... Böyle bir Affin şimdi zaruri olduğuna ve affın Akan kanı durduracağına Kürtlerle Türkler´in Kardeşce yaşaya bilecegini sağlayacağına bir siyasetbilimcisi olarak inaniyorum.

Gelelim  Deniz Baykal´ın “Almanya Modeline”. Doğu Alman devleti yani Alman Demokratik Cumhuriyeti, 1989’da Doğu Avrupa komünist bloğunun yaşadığı transformasyon dalgasıyla iflah olmaz şekilde meşruiyetini kaybetti. Berlin duvarı yıkıldığında Federal Alman Cumhuriyeti´nin eski Şansölyesi Dr. Kohl Doğu Almanya’nın Federal Cumhuriyet’e tam olarak dahil edilmesini teklif etiğinde, teklif çabucak kabul edildi ve Almanya´ nın yeniden birleşmesi gerçekleşti.

Almanya Federal Cumhuriyeti 16 eyaletten oluşur ve dünyanın ABD’den sonra gelen en gelişmiş sanayi ülkesidir, yüz ölçümü 357 000 km2 olup ülkenin genişliği kuzeyden güneye 876 km, batıdan doğuya uzunluğu ise 640 km ’dir,  sınırları  3 758 km uzunluğundadır. Federal Almanyada Eyaletler arasında gelir dağılımı bakımından´ da uçurumlar  vardır, demek dogru olmaz.

Fedreral Almanyada, her kafadan bir ses çıksa da, halkın birbirine kaynaşmasını sağlayan bir temel, üzerinde birleşilecek ortak bir proje vardır. Buda Federal Anayasadır ve her toplumun kimlik, bütünlük ve güvenliğinin yanısıra, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, dilsel, ve dinsel haklarını korumaktadır. Bütün vatandaşlar yasalar karşısında eşittir. Anayasa, bu devletin temel yasal belgesidir. Bu belgede, esas olarak, birey devlet ilişkileri ile devletin temel yapısı düzenlenir.  Almanyada ayrıca her eyaletin kendi merkez bankası vardır. Bunların faaliyetleri, Frankfurt’taki  Federal merkez Banksı tarafından koordine edilmektedir.

Almanya  ekonomisinin, genel bir değerlendirmede dikkati çeken en önemli özelliği ekonominin “ikiz açıklar”ıdır. Hem ticaret hem de bütçe açığı Alman kamuoyunu uzun bir süredir meşgul etmektedir. Almanya  ekonomisinin yeniden büyüme sürecine girdiği doğru değildir. Ancak, en büyük ticari partneri olan ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal zorluklar (bütçe açıkları, emeklilik sisteminin ekonomi üzerinde giderek ağır bir yük oluşturması gibi) nedeniyle, kısa dönemde önemli bir canlanma olmayacağı bilinmektedir. Ancak, AB’nin 1 Mayıs 2004’te 25 üyeye yükselmiş olması, imalat sanayi sektörlerinde canlılığa yol açmışolabilir.

Sayın Deniz Baykal “Almanya Modeli” deyimiyle Kürt sorununa iki toplumlu, yedi bölgeli federal cumhuriyetmi düşünüyor? Kendisi bahsettigi Almanya Modelinin ne oldugunu tarifederse ve bu modelin ülkemizde nasıl uygulanabileceğine açıklık getirirse,  memnunolurum, çünkü Almanya Modeli siyasidir.

Sonucolarak belirtmek isterimki: Türkiye'de hızla yükselen Türk ve Kürt milliyetçiliğinin bir kardeş kavgasına yol açmasını önlemek için, eğitimde  ve ekonomide bilinen fırsateşitsizliğinin ğiderilmesi gereklidir. Merhum Turgut Özalın´da yıllar önce belirttiği ğibi “Federasyon düşüncesinin tartışılması, Dağdakileri aşağı indirmek için, bir genelafın çıkartılması” ve bunun yanında  sistemin  modernleştirilmesi gereklidir. Bir biri ile bağlantılı olan bu sorunların çözüm yoluna sokulması, diyalog ve uzlaşma yoluyla, köklü anayasal ve yapısal reformların yapılması temelinde Başkanlık Sistemine geçişle mümkün olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi