Necip Çapraz

Necip Çapraz

Kürdistan orada kaldı (9)

Kürdistan orada kaldı (9)

BASKININ VE ZULMÜN SÜRGÜNÜ…

Yiğitlik, sen cehennem olsan da bile

Fedayı kabul etmektir,

Cennet yapabilmek için seni,

Yoksul ve namuslu halka.

Budur ol hikâyet,

Ol kara sevda.

Dağ yollarının kıvrımlarında akan kamyonların içinde binlerce Kürt, belirsizliğin acısıyla ama yarınlara olan inançla yeni bir kampa gidiyorlardı. Saatlerce güneşin altında ilerleyen kamyonlardan başlarını ürkek bir güvercin edasıyla çıkaran çocuklar korkulu bakışlarını dağ başlarına dikmişlerdi.

Anneler… Herkesten daha çok düşünceli ve endişeliydiler. Onlar ki geride bıraktıkları ölülerine, yaşadıkları zulümlere ve gittikleri belirsizliklere en çok ağlayanlardı. Bütün yaşananlar, onları sessiz bir isyana dönüştürmüştü adeta. Bakışlarında şimşekler çakardı sanki.

Ve babalar… Onurlu olmanın inancıyla zayıf bedenlerinden bir kahramanın duruşu seziliyordu.

Saatler sonra dağların dorukları uzaklaştığında, kıvrımlı yollar bittiğinde ve ağaçlar uzaklarda kaldığında… Onlarca aracın kontağı çevrilip de motorların gürültüsü kesildiğinde ve döküldüğünde araçlardan insanlar... Gördükleri şey, uzayıp giden bir çöl ve tozu dumana katmış hırçın rüzgarlardı. Kayaların üstünde kıpırdamadan kendilerine bakan kertenkelelerdi, akreplerdi, yılanlardı… Ağaçsız ve susuz kupkuru bir yerdi. İşte buraya Mahmur diyorlardı.

Yıllarını türlü kampların zorluklarıyla geçirmiş, baskının ve zulmün sürgünü bu insanlar her şey daha iyi olacak derken şimdi daha çetin bir yere getirilmişlerdi. Umutsuz bakışlarla baktılar bir gerilere dağ başlarına, sonra Mahmur denen çöle ve birbirilerine…

Bu umutsuz bakışlardan sonra birkaç kişi BM yetkililerinin üzerine yürümeye başladı. O anda kısa süreli bir kargaşa yaşandıysa da araya giren büyüklerin engellemesiyle herkes geriye çekildi.

BM yetkilileri Mahmur’dan uzaklaşıp da herkes aracın peşinden umutsuzca bakarken bir anda Turgut’un Kıyamet Vadisi’nde tanıştığı Hikmet Dede’nin sesi duyulmaya başlandı. Turgut, aylar sonra tekrar karşılaştığı Hikmet Dede’yi birden karşısında görünce çok sevinmişti. Kayanın üstünde bütün heybeti ve nur yüzüyle duran Hikmet Dede adeta cemaatine hutbe okuyan bir imam edasıyla konuşuyordu. Herkes ona dönmüş ve onun ağzından çıkan her sözü kitlesel bir hipnoza girmiş gibi dinliyordu. Konuşmasının sonunda Hikmet Dede “Biz Zağros’ların sert bakışlarında yetiştik, Mezopotamya’nın tozunda toprağında bilendik. Onlar sanıyorlar ki onurumuzdan taviz verip de pes edeceğiz. Oysa biz her türlü acıya ve zorluğa dayanabilecek inançtayız. Bilmiyorlar ki biz işçiyiz, emekçiyiz, acıyla yoğrulmuşuz. İşte bu yüzden şimdiden tezi yok burada kendimize yeni bir hayat kuracağız. Vakit ağlama sızlama vakti değil, vakit çalışma vaktidir.” dediğinde herkes onu onaylayıp işe koyuldu.

Hikmet Dede’nin o konuşmasının üzerinden yıllar geçtiğinde Mahmur’da on bini aşkın kişi kendilerine yeni bir hayat kuracaklardı. İlk yıllarda çekilen tüm acılar, yılan ve akrep sokmalarıyla ölümler bir bir geride kalacaktı.

Mahmurlu Kürtler ilk iş olarak kerpiçten okul yapacak ve kendi ana dilleri ve kültürleriyle eğitim alacak ve yaşayacaklardı. Kendi belediyelerini kuracak ve kendi içlerinde geliştirdikleri kurumsallaşma ve demokrasi kültürü ile yeni bir model yaratacaklardı. Acılara, baskılara, yoksulluğa ve Mahmur’un yılanlarına, akreplerine, sıcaklığına rağmen…

BAŞ SAĞLIĞI VE GEÇMİŞ OLSUN MESAJI:

Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan öykünün kahramanı Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut’un İki kız kardeşi ve bir erkek kardeşi ağabeylerini ziyaret etmeye giderken 7 Haziran tarihinde Bitlis’in Tatvan ilçesinde geçirdikleri trafik kazası geçirmiş. Trafik kazası sonucu Kız kardeşi Naile Kaya(48) hayatını kaybederken kız kardeşi Ayşe Turgut (33) ve erkek kardeşi Selim Turgut (43) ağır yaralı olarak Van Eğitim ve Bölge Araştırma Hastanesi’nde yatmaktadır. Merhuma Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diler, aileye sabır diliyorum.  SÜRECEK…..

YAZININ BİRİNCİ BÖLÜMÜ
YAZININ İKİNCİ BÖLÜMÜ
YAZININ ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ
YAZININ DÖRDÜNCÜ BÖLÜMÜ
YAZININ BEŞİNCİ BÖLÜMÜ
YAZININ ALTINCI BÖLÜMÜ 
YAZININ YEDİNCİ BÖLÜMÜ 
YAZININ SEKİZİNCİ BÖLÜMÜ 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum
Necip Çapraz Arşivi