Şeyhmus Diken

Şeyhmus Diken

Kenti Yeniden Planlamak!

Kenti Yeniden Planlamak!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi "Gelin Geleceğimizi Birlikte Planlayalım-Amed 2020" sloganıyla seçimlerin hemen sonrası itibariyle Stratejik Plan Forumları düzenliyor.
 

Ankara merkezli hükümet seçim öncesinden bu yana on yıl sonrasını programlayarak 2023 Türkiyesi’nin hayalini kendince realize etmeye gayret ediyor. Devletin bütün olanakları elde avuç içinde olunca bu anlaşılır ve gerçekleşmesi mümkün hatta gerçekliğin ötesinde iktidar gücüyle alakalı bir durumdur.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise "Gelin Geleceğimizi Birlikte Planlayalım-Amed 2020" sloganıyla seçimlerin hemen sonrası itibariyle Stratejik Plan Forumları düzenliyor.

Ulaşım, Halk Sağlığı, Gençlik, Çocuk, Engelsiz Yaşam, Yaşlılık, Turizm, Kadın ve Yaşam, Kentli Hakları, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme, İnanç ve Azınlıklar, Sosyo Ekonomik Eşitsizlik ve Yoksunlukla Mücadele, İmar ve Şehircilik, Ekoloji ve Çevre ile Kültür ve Sanat; forumların üst başlıkları...

26 Mayıs tarihinde başlayan forumlar büyükşehir belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın katılımlarıyla tam gün olarak belediyenin salonlarında ilgililerin katılımlarıyla gerçekleşiyor.

Forumlar 6 Haziran 2014 tarihinde tamamlanacak. Ben bu forumlardan bir ikisinin yanında özellikle kültür sanat başlığı altında düzenlenen foruma ilgi alanım çerçevesinde katılma fırsatını buldum. Önümüzdeki günlerde diğer ilgilendiklerime de katılacağımı düşünüyorum.

İfade etmeliyim ki bu türden planlama çalışmaları çok anlamlı. Bizler öyle bir gelenekten geliyoruz ki; yaparız, olur / yaptık, oldu. Hele bir yola çıkalım da, gerisi Allah kerim. Kervan yolda düzelir, istim arkadan gelir, gibi sözler sanki bu genelgeçer alışkanlıklar üzerine bina edilmiş.

İşte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, iktidarın 2023 tantanalı vizyon çalışmalarının aksine, ilgili sivil toplum kuruluşları ve şahsiyetleri kurumsal ve bireysel olarak davet ederek birlikte tartışıp beş yıllık programlarını şekillendiriyorlar.

1999 yılında zor zamanlarda başta Diyarbakır olmak üzere Kürdistan şehirlerinde yerel iktidarı kazanmış olan Kürt belediyeciliği dördüncü dönemine başlarken önemli bir yol ayrımında.

Üç dönemdir elde ettiği deneyimleri ve iktidar olmanın gücünü yeni dönemde halkın temsili kurumları STK'lar ve kanaat önderleri ile birlikte planlama sonra da uygulama yolunda bir yol haritası oluşturmaya çabalıyor.

Görebildiğim kadarıyla kentin sivil, siyasal, entelektüel dinamikleri böyle bir sorumluluk hissiyatını çok önemsiyorlar. Forumlar çok canlı, önceden hazırlanmış ya da spontan gelişen katkılarla hayli zenginleşiyor. Eşbaşkanlar ve belediye bürokratları notlarını kayıt altına alıyorlar.

Altyapı, kanalizasyon, tarihi ve kültürel miras, engelsiz yaşam, çok dillilik, kadın ve gençlik alanları, kültür sanat festivalleri, kentin sivil sosyal mekânlarının yeniden kent halkının hizmetine sunulması ve benzeri alan ve konularda çok önemli çalışmaları olan büyükşehir belediyesi önemli ve cesur bir kurumsal kararın öncesi hazırlığında.

Gelecekte tarihe geçecek Kürt kurumsal belediyeciliği açısından tarih yazılırken her bir şeyi ince eleyip sık dokumak gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Diken Arşivi