İhsan Çölemerikli

İhsan Çölemerikli

İzmir Mayıs 2009

İzmir Mayıs 2009

22 Nisan -  1 Haziran tarihleri arasında İzmir"de idim. Bir hayırlı iş için gitmiştim. İlk haftayı akraba olmaya karar verdiğimiz Bulak ailesi ile sıcak ve yakın ilişkiler içinde geçirdik. 24 Nisan Cuma günü Bulak ailesinin sevimli kızı Eda ile oğlum Rustem"in beraberliklerinin ilk adımı için söz kestik.

 

Bulak ailesi de ülkemizde on yıllardır süren göç dalgasının mağdurlarından biri. Bitlis"ten Kars"a, oradan da İzmir"e göçmüşler. Doğu-batı kültürüne sıcak bakan, onları bir arada yaşatmak isteyen mütevazı bir aile. Böyle bir aile ile akraba olmaktan mutluluk duyduğumu ifade ettim iki aile arasında gerçekleşen ilk törende. Gelin adayımız Eda"nın dedesi Selahattin amca Kürtçenin Serhat şivesine hâkimiyetini halen sürdüren ve babacan tavırlarıyla Karslılığını her alanda sergileyen bir şahsiyet. Oğlu Metin Bey beyefendiliğini hiç yitirmeyen bir doğulu. Dik duruşuyla bir Karadeniz kızı olduğunu yansıtmaya çalışan eşi Yıldız hanımın sert ve ciddi bakışlarının arkasında örnek sayılabilecek yardımsever duygular saklı.

 

Evdeki törenin ardından yine Bitlis kökenli fakat uzun yıllar Van"da kalmış dostum H. Necmettin YILMAZ bizleri alıp Kaynaklar Köyündeki “YÖRÜK OBASI” isimli işyerine götürdü. “ÇADIR” olarak da adlandırılan mekân gerçekten görmeye değer bir sayfiye yeri. (T) Şeklinde yaklaşık 700 kişiyi konuk edebilen ahşap mekân, doğunun el sanatlarıyla süslenmiş. Bir bölümü şark köşesi. Duvarlarının tamamı kilimlerle kaplanmış. Tavanlar, bir zamanlar bizim kara çadırlarda selamlık-haremlik bölümlerini ayıran ince kilim (mêzer) lerin üzerini süsleyen mavi boncuklu, püsküllü, kilim kuşaklı şeritlerle adeta ağ gibi örülmüş, insan çadıra adımını atar atmaz kendisini Berçelan, Faraşin, Nebırnav, Garê, Mendêni, Geverok yaylalarında geçmişte özenle kurulan bir kara çadırın altında hissediyor.

 

Obadaki saz ve davul-zurna eşliğinde Xelef oyunundan Şeyhanî"ye dek birçok oyunu canlandırdık. Oyunlarımız, bizi izleyen obanın diğer konukları tarafından da beğeni ile izlendi. H. Necmettin dostum farklı kültürlerle tanışmak isteyenler için önemli bir fırsat yaratmış İzmir"deki gölet çevresinde. Hem bu hizmetleri için, hem de İzmir"de kaldığımız sürece ailemize gösterdiği seçkin misafirperverlik örneğinden dolayı kendilerine, eşi Şazime, çocukları Erkan, Orhan, Ersin ve Ergin"e ailece teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

 

İzmir"de yaklaşık 40 yıllık dostum Av. M. Emin LEBE"yi gördüm. Veysel Çamlıbel ve M. Ali AKSU, Cemil FAZLI"yla yeniden bir araya gelme fırsatı buldum. İki yıl önce aramızdan ayrılan Kürt tarihçi can dostum Dr. Cemşid BENDER"in değerli eşleri Ayla hanıma baş sağlığına gittim.

 

İzmir"de yaşayan Hakkarili hemşerilerimiz ilimizin adıyla bir dernek kurmuşlar. Diğer etkinlikler dışında yılda bir kez de kır şenlikleri düzenlemeyi gelenekselleştirmişler. 2009"daki şenlik 17 Mayıs Pazar günü Yörük Obası"nın bahçesinde yapıldı. Dernek Başkanı sevgili Hayati ORAL bizi ailece davet etmenin dışında; benim “Hakkari"nin Tarihi ve Kültürü” konulu bir sohbet yapacağımı da üyelere duyurmuş. Saat 11.00"de çadıra vardığımızda Hakkarililer halay çekiyorlardı. Beytüşşebap"tan Şemdinli"ye dek yöre çiçeklerinin renk ve kokularını taşıyan Hakkarililerin ezgileri, Ege"nin zümrüdü yeşilliğiyle adeta kucaklaşmıştı.

 

Konuşmama “Heyran dê rabe biçîn zozana” şarkısının Kürtçe dizelerini şiirsel bir dille okuyarak başladım. Yanımdaki sandalyeye 1980"de Hakkari"ye sürgün gelen ve halk kütüphanesinde uzun yıllar çalışan Güner SERNİKLİ oturmuştu. Sevgili Güner bilge konumu ve mütevazı sözleriyle Hakkari"yi ve Hakkari insanını yücelterek bizleri onurlandırdı.

 

Sohbetin bitiminde Başkan Hayati ORAL dernek adına bana üzerine ters lale işlenmiş bir plaket takdim etti. Onu da en önemli hatıralarımın içinde saklayarak o güzel anıyı yaşatacağımı ifade ettim. Başkan Hayati İzmir"deki Hakkarilileri bir arada tutmaya, dayanışmayı güçlendirmeye ve onları geçmişleriyle buluşturmaya çok istekli. Enerjik ve dirençli bir yapıya sahip. Gerek dernek binasında, gerekse piknik alanında, gördüğüm Hakkarililere kendisine destek olma ricasında bulundum. Kendisine de Zap Suyunun akışına benzettiğim derneğin yönünü önce Dicle-Fırat havzasına doğru çevirmesi gerektiğini hatırlattım. Hayati"yi seven, yaptıklarını destekleyenler çoğunlukta. Başarılarının devamını diliyorum.

 

Kısa süren sohbetin bitiminde geçmişte kuzu etleriyle beslenen yaylalıların mangallarından yükselen dumanlar çamlar arasında bir bulut oluşturdu. Fazıl ÇETİN, Behcet, İsmet, İsmail TAŞ"ın soframıza taşıdıkları ızgaraların tadı, Zap Vadisindekileri aratmıyordu. Piknik sohbet, anı ve yine halaylarla sona erdi.

 

İzmir"deki Hakkârililer Sümbül Dağını belki göremiyorlardı. Ancak söz açıldığında ona karşı adeta selama durmuş bir halleri vardı. Doğup büyüdükleri beşikten uzak kalmanın özlemini taşıyan simalar çoğunluktaydı. Bu özlemlerini halk oyunlarının figürlerinde de yansıtmaya çalışıyorlardı. Başlar dik, omuzlar hareketli, ayaklardaki sekme ve çekmeler yüzlerdeki jest ve mimiklerde okunuyordu.

 

18 Mayıs"ta eşim Besime, oğlum Azemşir"in çalıştığı Alsancak Devlet Hastanesinde bir damar ameliyatı geçirdi. Başta ameliyatı yapan Kalp Damar Cer. Dr. Hakan Önal ve ekibine, Azemşir"in bizi yalnız bırakmayan arkadaşlarına ve hastanede kaldığı üç gün içinde bizi ziyarete gelen ve telefonla arayan tüm dostlarımıza saygılarımızı iletiyorum. Azemşir"in işyerinde geniş bir dost çevresine sahip olması beni ayrıca sevindirdi. Zaten o da hem kendisine hem de ailesine yakışanı yapmış.

 

Maviliklerini özlediğim Van Gölüne yeniden kavuşmak için bizi taşıyan uçak 2 Haziran Salı günü saat 12.40 da İzmir Adnan Menderes Hava Limanından ayrıldı. Saat 15.50"de indiğimizde gölün mavi berrak suları, Süphan, Artos, Erek Dağlarını kaplayan yeşil örtü göz kamaştırıyordu. Süphan"ın zirvesini saran aralıklı buzullar uzakta siyah-beyaz bir cemedaniyi andırıyordu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
İhsan Çölemerikli Arşivi