Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

IŞİD ile mücadele etkili mi?

IŞİD ile mücadele etkili mi?

IŞİD'in şiddet uygulayarak halkı sindirdiği ve bu sayede egemenliğini güçlendirdiğini belli. Libya'da da yayılmaya çalışıyor, çünkü Libya zengin petrol kaynakları nedeniyle örgüt için önemli bir hedef konumunda.Libya'daki kaostan yararlanan IŞID, Derne'de var olan İslamcı örgütleriişbirliği vaadiyle kazandı. Bunların bazılarının eskiden El Kaide ile bağlantısı vardı, bir kısmı ise bağımsızdı. Bu bağlamda bölgede gördüğümüz dinciterör örgütlerini Derne'de IŞİD kendisine bağlayarak bütünleştirdi.IŞİD'a bağlılığını ilan eden yerel grupların Bingazi, Sirte ve hatta başkent Trablus'ta destek noktaları oluşturduğu artık bilinen bir gerçek.Bir an önce IŞİD'in Libya petrolüne ulaşmasının önünü kesmek gerekiyor.

ABD’leri ve ona bağlı hareket eden uluslararası koalisyon güçlerinin teröristIŞİD’ın savaşçılarına karşı yapmakta olduğu Hava operasyonlarının bu ana kadar önemli sonuçlar almadığını belirtmek yanlış olmaz.  Ama bu hava operasyonlarının Peşmerğe ve Gerilla güçlerininIŞID teröristlerine karşı başarılı hareket etmesinde büyük önemde katkısı olmuştur.Çünkü IŞİD'in hiç bir kolu, havadan ne geleceği hakkında endişelenmeden saldırganca bölgede ilerleyemiyor. Buna nazaran kabullenmekte fayda var, IŞID teröristlerini onlara karşı sadece hava saldırılarını gerçekleştirerek yok etmek mümkün değildir. Sınırın öte yakasında süren çatışmalarda yaralanan ve tedavi edilmek üzere Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine getirilen ve burada hayatını kaybeden çok sayıda İnsan sınırın Türkiye tarafındaki kimsesizler mezarlığına defnediliyor.

IŞID terörüne karşı başarılı olabilmek için ABD’leri ve ona bağlı hareket eden uluslararası koalisyon güçlerinin Bölgeyi, Coğrafyayı ve Alanı iyi bilen ve hareket edebilen kara kuvvetleri vasıtasıyla bölgeye girip hareket etmesi gerekir. Ortadoğu’daki durum çok ciddi. Eğer harekete geçilmezse bunun yakın gelecekte de çok derin etkileri olacaktır.

Halen sınırın öte yakasında süren çatışmalarda yaralanan ve tedavi edilmek üzere Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine getirilen ve burada hayatını kaybeden çok sayıda İnsan sınırın Türkiye tarafındaki kimsesizler mezarlığına defnediliyor.ABD’leri ve ona bağlı hareket eden uluslararası koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği bombalamaların haklı olduğunu göstermek ve harcanan milyonlarca doların boşuna harcanmadığını anlatmakla, Teröre karşı başarılı olunamıyor. IŞID’a karşı bölgede Peşmerğe ve Gerillayı kalkan olarak kullanmaya çalışmak ABD acısından doğru bir politika değildir.Dinci terör sorununu çözmek için kapsamlı bir yaklaşım ve Kara harekâtını başlatmak şarttır.

Havadan bazı alanları bombalamakla IŞİD’ı yok etmek mümkün değildir. Bu gerçeği artık ABD’leri ve ona bağlı hareket eden uluslararası koalisyon güçlerinin kabul etmesi gerekir, kanaatindeyim. Hepimiz biliyoruz ki bu örgüte karşı yapılan hava saldırıları ve bu ana kadar uygulanan askeri yöntemler başarılı olmadı.Bu bağlamda 60 ülkenin Brüksel'de oluşturduğu NATO koalisyon toplantısında konuşan Kerry, IŞİD'le mücadelenin uzun yıllar sürebileceğini söyledi. IŞİD’inkısa sürede yok edilememesi ve Koalisyon güçlerinin IŞID’a karşı bu ana kadar önemli askeri başarılarının olmamasının asıl sebeplerinden birisi kara harekâtının başlatılmış olmamasından kaynaklanmaktadır.

Sonuç olarak vurgulamakta yarar var;

IŞİD’ısadece bir terör örgütü olarak değerlendirmek yeterli değildir, çünkü IŞID örgütü bölgede ciddi askeri, siyasi, ekonomik, dini ve sosyal bir fenomendir.Bu örgüt, kapsamlı etnik ve dini katliamlarla insanlık suçu işliyor. IŞID terörizmine karşı işbirliği sağlanması için uluslararası toplumun Türkiye ve Rusya’yla birlikte hareket etmesinde fayda vardır. Unutmamamız gerekir bugün, Afrika'dan Asya'ya, Körfez'den Avrupa'ya giden bütün yollar Anadolu’dan geçer. Biz, Orta Doğu ve dünya coğrafyasında hem merkez hem de hedef ülkeyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi