Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Hüseyin Aygün olayı

Hüseyin Aygün olayı

Şiddet karşıtı düşünceleriyle tanınan, "Hatırlatma Yasağı"nın Ağır İhlâli,  ‘"Dersim ve Zorunlu İskân‘", ‘"Dersim’den Yaşanmış Hikâyeler‘", ‘"1938 Resmiyet ve Hakikat‘", isimli kitap ve makalelerin yazarı olan Hüseyin Aygün `ü  tutuklamak yanlıştır. 

Böylesi bir hadise  hiç bir zaman için kabul ve  tasvip edilmez.  Bilakis bu olayda  kişi özgürlüğü ve güvenlik hakkı gibi en temel hakları ve - halklar hukukunu - hiçe sayarak, ihlal ettiğiniz ortada.

Özellikle korku, utanç ve suçluluk duygusu gibi duygular yaratarak bir  Kürt mebusu  tutuklama yöntemini secmeniz doğru değildir, dolayısıyla tasvip etmiyorum ve ben bir bilimadamı olarak kürt kökenli Dersimli bir mebusun böyle bir muameleye maruz kalmasından üzüntü duyuyorum.

Tutuklama gerkcesi olarak'da ANF aracığıyla "yoğun şikayetler üzerine gözaltına aldık. Gerekli idari ve hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından kısa süre içinde" serbest bırakacağız açıklaması yapıldı. Dolayısıyla vekilimizin en kısa sürede özgürlüğüne kavuşması  için hükümetin yapması gereken en önemli şey - vekilin  can güvenliğini tehlikeye ataçak olan herhanği bir eylem, harekat veya aksiyon yapmamalıdır. Şiddetin her türlüsü durdurulmalı ki Kürt ve Türk halkının isteklerini yansıtan bir çözüme ulaşılacak siyasi diyaloğa başlanabilsin.

Bu arada belirtmekde yarar var, amacı ne olursa şu ana kadar mebusun serbest bırakılmamasıda aynızamanda hükümet acısındanda çok vahimdir.

Bulgular ve eylemlerin zamansal grafiği ve en önemlisi bazı kaynaklardan edindiğim duyumlar, ilk kez bir milletvekilinin HPG gerillalarınca ‘kaçırılması’, hadisesinin gerçekten genel anlayış ve yerel inisiyatifle yapıldığına işaret ediyor.  Yani CHP’li mebus Hüseyin Aygün‘ ün tutuklanması  örgütün derin planlamalar’ ve  ‘özel bir talimatı’ sonucunda değil, anlık istihbarat değerlendirilerek yapılan bir eylem.  Dolayısıyla tutuklama emrini veren  makama sormak gerekiyor, kim size kimi şikayet etti? Tutukladığınız mebusun bir tane makalesini onu tutuklamadan önce okudunuzmu?  Nasıl oluyor da kulakdan dolma haberlerle veya şikayetlerle, halkın iradesini hiçe sayıp, dersim Kürtlerinin secmiş olduğu bir mebusu, bir yazarı tutukluyorsunuz?  Vicdanen bu konuda hiç izdırap cekmiyormusunuz?  

Bugün Hüseyin Aygün'ün ailesi tarafından yapılan açıklamadan‘da anlaşıldığı gibi, ‘"gerek milletvekilliği döneminde, gerekse vekillik  öncesi avukatlık döneminde her zaman insan hakları mücadelesi veren, Kürt sorununun diyalog ve demokratik yöntemlerle çözümünden yana olan, işçinin, öğrencinin,  Alevilerin, tüm ezilenlerin hak arama taleplerine destek olan bir kişi olduğu pratiği ile tüm kamuoyu tarafından bilinen‘"  bir mebusu tutuklamanız yanlıştır. Her şeyden önce böylesi bir eylemi kabul edilemez buluyor, tasvip etmediğimi belirtiyorum.Ülkede yaşanan bütün sorunların demokrasi kültürü içerisinde çözülmesini  ğerekir. Bu bağlamda PKK de tüm imkânlarını harekete geçirerek , sağduyulu davranıp kaçırılma hadisesine konu olan CHP Milletvekili Sayın Hüseyin Aygün'ü sağ salim olarak hemen serbest bırakmalıdır.

Yaşanan bu üzücü olaydan dolayı bu sütunlar vasıtasıyla başta Sayın Aygün’ün ailesi ve onun Dersimli secmenleri  olmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçmiş olsun dileklerimi iletiyor,  Türkiye'de yaşanan Kürt sorununun, ve tüm sorunların tek çözüm adresinin demokrasi olduğun tekrar bende bu vesileyle belirtmekde yarar ğörüyorum. İnşallah Hüseyin Aygün‘ün sağ ve esen olarak yakında serbest bırakılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi