M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

Hawar'ın Zaferi

Hawar'ın Zaferi

7 Temmuz 2006 tarihi biz Hasankeyf gönüllüleri için coşku ve sevinç dolu bir tarih oldu. Bu gün Hasankeyf sevdalılarının, doğa severlerin, çevrecilerin, tarih ve kültür severlerin devletlere, konsorsiyumlara, kapital sahibi devlere karşı başarı sağladıkları bir gün.

Bugün büyük emekler vererek hazırladığım “Hawar Hasankeyf"in Çığlığı” kitabın yazarı olarak “Zafer” de payım olan bir gün.

Bugün İnsanların, çevrenin, tarihin ve kültürün şimdilik kurtulduğu tarihi bir gün.

Bugün Avrupa devletlerinin “Hawar"ın” sesini duyarak kararlarını verdikleri gün.

Bugün Türkiye Hawar kitabına çok itibar etmese de Avrupa"nın Hawar"a ne kadar değer verdiği gün.

Bugün Hasankeyf"in keyfinin yerinde olduğu gün.

Bugün Hawar"ın tarihi yaşatacağının en bariz desteğini bulduğu gün.

Bugün kitabım için son aylarda iftiracıların, egemenlerin, çıkarcıların çamur atmalarına rağmen “Hawar"ın” başarısını tescil edildiği gün.

Hawar kitabının yazarı olarak; alınan bu karar sonucu Hasankeyf"e karşı olan duygu, sevgim ve mutluluğum adına Ilısu taraftarı olanlara çağrı günü ilan ederek bütün yaptıklarını unutuyor ve “gelin birlik olalım, beraber olalım” diyorum.

Gelin Hasankeyf, tarih ve kültür için birlikte mücadele edelim.Haklı mücadelemiz sonucu elde ettiğimiz başarıyı gördünüz. Sizde bize destek olarak gücümüze güç katın.

Bugün Avrupa"nın üç dev ülkesi Almanya, Avusturya ve İsviçre"nin Hasankeyf"in yüzde 80"nini sular altında bırakacak Ilısu Baraj Projesi"nden çekildiklerini açıkladıkları gün.

Bugün Üç ülkenin de barajın çevreye yapacağı ekolojik tahribat, kültür mirasının sulara gömülmesi ve baraj nedeniyle sulara gömülecek alanda kalacak 60 bin insanın konut ve diğer sorunlarını içeren175 sayfalık 153 maddenin yerine getirilmemesi nedeniyle Ilısu konsorsiyumuna destek vermeyeceklerini açıkladıkları gün.

Evet değerli tarih severler, okuyucularım ve kamuoyu, doruğa çıkmış heyecan ve mutluğum nedeniyle yazacaklarım bir kitap oluşturacak kadar çok ama ne yazık ki yerim yok.

Avrupa"nın kredi finansörleri Ankara"nın 153 soruna, çevre endişesine, kültür katliamına cevap vermediği için Ilısu Hidroelektrik Baraj Projesinden desteklerini çektiklerini açıkladılar. Yani üç ülkenin ihracat kredi garantisi sona erdi.

Bu açıklamanın paralelinde İsviçre İhracat riskine karşı sigorta kuruluşu ASRE de aynı gerekçeler ile sigorta olmaktan çekildiğini açıkladı.

Geçmişi 1954 yılına dayanan, yapım için 1980 yılında start verilen Ilısu Baraj Projesi, Türkiye"nin en büyük baraj projeleri arasında yer alıyordu. Bu oranda da büyük bir ekolojik denge, tarih ve kültür tahribatına yol açacaktı.

Çevreciler, Sivil Toplum Kuruluşlarının sürdürdükleri kampanyalar, Türkiye"de aralarında yazar Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk, sanatçı Sezen Aksu, Tarkan, Orhan Gencebay gibi ünlülerin; Doğa Derneği; Alman Yeşiller Partisi; “Hawar Hasankeyf"in Çığlığı” sahibi olarak benim gibi baraja karşı çıkanların çabaları etkili oldu.

Söz konusu ülkeler üzerinde girişilen yoğun çabalar sonucu kredi verecek üç ülke 2008 Aralık ayında projeye ilişkin çalışmalarını durdurmuşlardı. Ankara"ya Fransız Euiler Hermes (Eler, PA: Cocation); Alman Allianz şubesi (ALVGDE: Cocation); Avusturya grubu Oestereichishe Kontrolbank ve İsviçre grup Schweizerische Exportrisikoversicherung koşulların yerine getirilmesi için 6 ay (180 gün) süre tanınmıştı.

Söz konusu grup ve devletler bir hafta önce beş aşağı, beş yukarı bu kredinin verilmeyeceği sinyalini vermişlerdi. 7 Temmuz bu kararın miladi oldu.

Bu kararla şimdilik Hasankeyf sulara boğulmayacak. Bir uçtan bir uca 150 km uzunluktaki bölgenin ekolojik dengesi bozulmayacak. Kültür ve tarih yok olmayacak. 60 bin kişi yersiz ve yurtsuz kalmayacak.

60-70 senede yıllık 3 bin 800 gigawatt elektrik uğruna bir çok medeniyete beşiklik yapmış, tarihi 12 (yeni buluntular ile 15 bin yıllık) bin yıl öncesine dayanan şehir sulara gömülmeyecek.

Hasankeyf"in içinde bulunduğu Dicle Vadisi UNESCO Dünya Mirası alanı olarak ilan edilmesinin talep edildiği bir dilekçenin Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakan"ı Merkel, Avusturya Başbakan"ı Faymann ve İsviçre Başbakan"ı Merz"e iletilmesi bekleniyor.

Doğa Derneği Hasankeyf"in 12 bin yıllık geçmişi ile nesli tehlike altında olan canlı türleri için UNESCO"nun 10 dünya mirası kriterinden 9"unu karşıladığına dikkat çekerek 20 bin imza toplatmış. Bunun devam etmesi gerekiyor.

Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen iptal üzerine verdiği demeçte, “Tarih ve Kültür için son ayların beklide en müjdeli haber. Artık Hasankeyf"te Turizm"i düşünecek yatırımlar konuşulmalı.” diyerek farklı bir ses ve farklı bir çağrı yapması hükümetin ve Turizm Bakanının partisinin Belediye Başkanının söylemini dikkate alması gereken bir açıklama.

Her şey bitti mi! Tabii ki hayır. Egemenler yeni kredi yolları için yeni girişimlerde bulunacakları bir gerçek. Zaten bu karardan sonra Türkiye hükümeti barajın yapılacağına dair açıklama ile endişelerimizi gidermedi.

Bu yüzden direncimizi sürdürmeliyiz.

Rehavete kapılmayalım.

Ilısu projesi Hasankeyf"i sulara gömmeyen bir projeyle yenilenene kadar durmak yok yola devam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Latif Yıldız Arşivi