Bedri Çallı

Bedri Çallı

Hakkari'de 3 Aralık

Hakkari'de 3 Aralık

Aralık denilince engellilere ilgi duyanlar, bunun Engelliler günü olduğunu hemen anlar, bu camiadan uzak olanlar için ise, “acaba 3 Aralık’ta Hakkari’de ne olmuş” şeklinde düşündüklerini hemen duyar gibiyim.

Engelliler camiasının içinde bulunduğum on yıl boyunca Ankara’da yapılan programları tercih ediyordum, bu nedenle Hakkari’de hiç kutlama yapılmadı. Bu tercihimin ana nedenlerinden bir tanesi halen ülke engellilerinin kendilerine ait bir kanunlarının olmaması ve bu kanunun çıkarılması çabalarına destek ve katkı sunmaktı.

Bu gün artık engellilerin kendilerine ait bir kanunları var ve bende gururla bu kanunun çıkarılması çabalarında emeğim olduğunu söylüyorum. Bir çok, 3 Aralık’ta Ankara’dan Hakkari ve Yüksekova radyo ve diğer iletişim araçlarına mesaj göndererek onları unutmadığımı bildiriyordum. Yine bir çok, 3 Aralık vesilesiyle basına yazdığım yazılarda “Engellilerin Kutlayacak Nesi var ki” şeklinde yazıyordum. Fakat bu gün, artık engellilerin bir kanunu var ve bu kanun Engelli örgütlerinin kararlı mücadelesi sunucu kazanılmıştır.

Bu nedenle Cumhuriyet tarihinde ilk defa Hakkari’de 3 Aralık Dünya Engelliler günü kutlaması yapmayı, Hakkari’de faaliyet gösteren beş tane engelli örgütleri olarak karar verdik. Bu çalışmalara henüz start vermeden Hakkari Engellileri açısından çok önemli bir haber aldım.

Hakkari Valiliği, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve İçimizden biri ve çocukluğumuzu beraber geçirdiğimiz sevgili hemşerimiz ve dostumuz Burcu Gıda AŞ. Yön. Kur. Bşk. Cemil BAHADIR’ın katkıları sonucu çok önemli bir hizmetin 2 ve 3 Aralık 2006’da Hakkari Engellisinin ayağına geleceği haberini aldım.

Bu haber, Ege Ağız – Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneğinin Hakkari il merkezinde 200 tane engelli çocuğun muayene ve tedavilerinin yapılacağı yönündeydi. Ancak yıllarca engelli insanlara hizmet veren engelli dernekleri olarak bizimde katkımız isteniyordu. Engellilerimiz açısından çok önemli olan bu hizmet için hiç şüphesiz üzerimize düşenini seve seve yapmaya hazırdık.

Beş tane engelli örgütümüzün başkanları ile birlikte bu hizmetten yararlanacak engellilerimizi tespit ettik. Bu çocukların belirlenen yere gelmelerinin sağlanması ve muayene esnasında ki her türlü işlemin kontrolümüzde bulunması yönünde ciddi tedbirler aldık. Gerek gelen diş hekimi grubu olsun ve gerekse engellilerimizin rahatsız olmamaları yönünde üzerimize düşenini yaptığımıza ve bunu başardığımıza inanıyorum. Bu vesile ile 5 tane derneğimin başkanlarını tebrik ediyorum.

Hakkari Valisi Ayhan NASUHBEYOĞLU, Ege Ağız – Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği Başkanı Ertuğrul SABAH, Burcu Gıda AŞ. Yön. Kur. Bşk. Cemil BAHADIR Hakkari Vali Yardımcısı Ali Hamza PEHLİVAN, İl Sağlık Müdürü Halil HEKİMOĞLU, Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Halit DİNÇ, iş adamı Bekir ERTUŞ’a, ve İlimiz merkezinde hizmet veren 3 tane Özel Rehabilitasyon Merkezi’ne, engellilerimizin diş tedavileri için gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.

Ayrıca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlama Konseri için desteklerini bizden esirgemeyen AB Gençlik Programları destekli "Ben'de öğrenmek istiyorum" isimli proje sahibi "Bir Umudum Var grubuna, Hakkari Belediye Başkanı Metin TEKÇE, Mahalli sanatçı Kemal ÇİFTÇİ, İş adamları Mahmut YORULMAZ ve Seven Sürücü Kursu sahibi Mehmet SEVEN’e aynı şekilde teşekkür etmek istiyorum.

Yıllardır Hakkari İl, 3 İlçe ve tüm köylerindeki engellilere hizmet veren bir insan olarak, Yüksekova ilçemizde gerek nüfus yoğunluğu ve gerekse engelli mevcudu bakımından durumun daha vahim olduğunu bildiğimden, bu tür bir hizmetin zaman içerisinde burada da yapılması yönündeki talebimi Sayın Valimiz Ayhan NASUHBEYOĞLU’na aktarmak istediğim esnada, sayın valimizin söz hakkı vermemesini doğru bulmadığımı belirtmeden geçemeyeceğim.

Belki kendisini zor durumda bırakacak bir açıklama yapacağımı düşündüğünden olacak ki, böyle bir tepki gösterdi. Eğitim dönemimi bitirdiğim bundan 27 yıl öncesinden bu yana sürekli devlet kurumları ve idarecileri ile birlikte çalışmış ve hizmet vermiş bir insan olarak, neyin nerede konuşulması gerektiğini gayet iyi bilen biri olduğumu düşünüyorum. Bu güne kadar doğru bildiğim yolda yürüdüm ve yürümeye devam edeceğim. 03.12.2006

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi