Necip Çapraz

Necip Çapraz

Hakkari’de seçim düğümü

Hakkari’de seçim düğümü

2007 yılı milletvekili seçimleri tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de heyecansız sürmektedir.

Ancak 22 Temmuz tarihi yaklaşırken seçmenin ve adayların heyecanı artmaktadır. Kamuoyu da heyecanı yenmek için sokakta olmayan heyecanını TV’lerdeki Seçim 2007 programları ile geçiştirmektedir.

Seçim için her ne kadar çalışmalar yok gibi görünüyorsa da adaylar köy köy, mahalle mahalle, esnaf esnaf ve ev ev gezilerine devam ediyor.

Milletvekili seçimlerinde bireysel olarak gördüğüm ve kamuoyundan bizlere yansıyan tahminler ise;

1- Bağımsızların lehine 3’te 3,
2- 1 Bağımsız,1 AKP, 1 CHP
3- 1 Bağımsız, 1 DP, 1AKP
4- 1 Bağımsız, 1 Bağm. Esat Canan, 1 AKP
5- En kuvvetli tahmin ise 2 Bağımsız , 1 bir de diğer partilerden birinin alacağı yönünde.

Buna da en yakın aday Ak Parti’li Dr. Rüstem Zeydan görülse de, DP’li Necip Zeydan, CHP’li Hamit Atlı, Bağımsız Esat Canan’ın olabileceği tahmini yapılmaktadır.

DTP DESTEKLİ  BAĞIMSIZLARIN Hakkari Merkez’de eski İl Başkanı Sabahatin Sıvağçı, Yüksekova’dan Eski Belediye Başkanı Hetem İke, Av. Hamit Geylani’nin Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova’nın Havaalanı’ndan Şemdinli’ye doğru beşbin civarında bir oy kitlesi ile seçim bölgesi olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Ancak oylar orantılı olarak bağımsızlara dağıtılmazsa bu hedefin tutmayacağı bilinen bir gerçektir.

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) bağımsız adayları, Hetem İke, Hamit Geylani, Sabahattin Sıvağçı’nın çalışmaları 3’te 3 yapmak üzere son hızla devam ediyor. Özellikle en son seçimlerde % 10’luk seçim barajına rağmen % 50’ye yakın oy almalarına rağmen, bu seçimde oylarını arttıracağa benziyorlar.

AKPARTİ CEPHESİNDE ihtimaller arasında yer alan ve özellikle üzerinde çalışılan hedef formül kendi lehine 2-1 yapmak istemesi, kısacası 2 AKP, 1 Bağımsız sonucuna ulaşmak.

CHP CEPHESİNDE özellikle Dr. Hamit Atlı ile Silehi aşiretinin güç birliğiyle çıkma çabasında. Bunun için Hakkari Eski Belediye Başkanı ve Silehi aşireti büyüğü Abdurrahman Keskin’in tüm güçleri ile Atlı’ya destek vermesiyle çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunun dışında askeri oyların da CHP’ye verileceği iddiası üzerine propaganda yürütülmektedir.

DEMOKRAT PARTİ, Türkiye çapında özellikle bölgemiz için söylemi, diğer partilerin söyleminden farklı bir söylem tarzı ile Türkiye çapında ilgi görmektedir. Hatta ilimizde de bu söylem farklı algılanmaktadır. Bölgemizde yaşanan kanın durması noktasında savaşsız bir çare söylemde yer alıyor. “Dağda değil düz ovada siyaset” söylemi uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı. İddialara göre 4-5 bin askeri oyun DP’ye verilmesi ve Pinyanişi tabanında en fazla oyun Necip Zeydan’a verileceği söylentisi, bu partiye oy verenlerin seçilme tahminini yükseltmektedir. Son günlerde yapılan bazı kamuoyu araştırmalarında DP’nin %10’luk barajı aşıyor görünmesi de bu partiye ilgiyi arttırmaktadır.

En büyük heyecan Zeydan ailesi arasında yaşanmaktadır. Ailenin ikiye bölünmesi ile kendi tabanlarını tercihlerinin ne olacağı konusunda sandıktan sonra belli olacağı sinyalini vermektedir.

Pinyanişi Aşireti tabanı içinde etkili bir konuma sahip aşiretin 2 numaralı büyüğü Osman Zeydan’ın Ulaştırma Bakanlığı Daire Başkanlığı’ndan emekli oğlu Mühendis Necip Zeydan DP’den aday göstermesi ve 3 numaralı büyüğü Milletvekili Mustafa Zeydan’ın Sağlık Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı olan Oğlu Dr. Rüstem Zeydan’ı AKP’de aday göstermesi tabanın “kime oy vereyim acaba?” sorusu ile kafası karışmıştır.

Bu durum seçimden çok önceleri kamuoyuna yansıdı. Aile içinde Akpartili Milletvekili Mustafa Zeydan oğlu Dr. Rüstem Zeydan ve DP’li Osman Zeydan’ın oğlu Necip Zeydan arasında süren yarışa sahne olmaktadır.

Necip Zeydan, Pinyanişi tabanı karşısına ilk defa çıkmaktadır. Bu nedenle seçim propagandasında ve sohbetlerde sık sık yeni bir sayfa ve bundan sonra politikada var olacağını dile getirmektedir. Aile arasında bu seçim sürecinde kardeş payı olarak milletvekilliğinde kendilerinin desteklenmesi gerektiği dolaysı ile hem Zeydan ailesi hem de tüm Pinyanişlerin kendilerine top yekun destek vermesi gerektiği konusunu işlemektedirler. Bu konuda bir mağduriyet durumu da seçim sürecinde bir propaganda olarak kullanıldığı görülmektedir.

Baba Osman Zeydan beklide çocuklarına politik bir mirasta bırakmak istemektedir. Her ne kadar milletvekilliği sürecine yeni girmiş olsa da çocukları Yüksekova Belediyesi Eski Başkanı ve Halen devam eden Yüksekova Büyükçiftlik Beldesi Başkanı Rüştü Zeydan’ın icraatları da bu politikaya olumlu yada olumsuz yön vereceğe benziyor.

Rüstem Zeydan, yıllardır devam eden Hakkari ve Yüksekova’da doktorluk, uzun süre Ankara’da Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevi süresince insanlarla kurduğu diyalogdan, hastalara yardımcı olma yönüyle büyük bir beklenti içinde. Diğer taraftan ilk defa bu kadar üst düzey bir bürokrat Hakkari’de milletvekilliğine bu kadar yakın yada olacak gibi görünme, Başbakan Tayip Erdoğan’ın kendisine Hakkari’den ilk defa bir bakan olma sözü verdiği argümanını kullanıyor. Belli bir aşiretin değil de tüm Hakkari’nin vekili olma yolunda olduğunu söylüyor.

 ‘TAM BAĞIMSIZ’ ESAT CANAN, ise özellikle Şemdinli olayları üzerinde politikasını sürdürmektedir. Şemdinli olayları sürecinden bu güne gösterdiği çaba Hakkarililerin gönlünde bir sempati oluşturmuştu. Ancak bu sempatinin özellikle DTP gibi bir seçmen kitlesi üzerinde nasıl bir etki bırakacağı merak konusu. Özellikle DTP seçmeni üzerinde etkili olacağı tahmin edilen bu durum DTP’nin bağımsızları ve tabanı üzerinde endişe yaratmaktadır. Özellikle DTP bağımsızlarının 3’te 3 hedefini bozacağa benziyor.  Doski Aşireti’nin oylarının çoğunluğunu alacağı tahmin ediliyor. Seçim start verdikten sonra seçime heyecan getiren Milletvekili Esat Canan’ın DTP bağımsızlarının tabanından “çekil” çağrısının ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacaktır.

Hakkari’de Zeydanlar arasındaki bölünme DP ve AKP’ye, Esat Canan’ın DTP bağımsızlarına, Askeri oyların CHP lehine olması seçime farklı bir boyut kazandıracağa benziyor.

AKP’nin iktidar olması da işin farklı bir avantajı olarak duruyor.

Özellikle seçime bir hafta kala tahminlerin daha da belirginleşmesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum
Necip Çapraz Arşivi