Necip Çapraz

Necip Çapraz

Esnaf sinek, çiftçi çekirge avlıyor

Esnaf sinek, çiftçi çekirge avlıyor

Hakkari tarihinin en yoksul dönemini yaşıyor. Ekonomi çarkı sadece memurların maaşları ile dönüyor. Esnaf sinek, çiftçi çekirge avlıyor. Küçük çapta sınır ticareti, havancılık, tarım yapılamaz duruma geldi. Esnaf kiralarını, vergilerini ödeyemez duruma geldi. Piyasada her şey var ama para yok. İnsanların çoğu işsizdir. Bir çok esnaf ülkede önceki yıllarda yaşanan “Ekonomik Kriz” in Hakkari’de bu yıl yaşandığını belirtiyor.

HAKKARİ ESNAF ODALARI BİRLİK BAŞKAN VEKİLİ İRFAN SARI İMDAT! DİYOR.

Hakkari Esnaf Odaları Birlik Başkan Yardımcısı İrfan Sarı, “Hakkari ve ilçelerinin esnafları iş hayatlarının en zor dönemini yaşıyor. Esnaflarımızın çoğu kredi alıyor fakat geri ödeyemiyor. Verilerimize göre 3 ay içinde sadece Yüksekova’da 60 iş yeri kapatıldı. Şuanda borçlarımızı borçla ödüyoruz. Bir çözüm bulunamazsa icra kapıları ile baş başa kalacağız. Bu durumda esnafımızın % 50’si bulunmaktadır. Bu durumu aşmak için hükümetin kapsamlı bir kredi affı ve uzun vadeli krediler vermesi gerekmektedir. Bunun dışında üretime dayalı sektörlerin, atölyelerin hayata geçmesi için destek programlarının denetimi ve uygulanması kontrol altına alınması gerekmektedir.”dedi.

HAKKARİ ŞİMDİDE ÇEKİRGE İLE MÜCADELE KONUSUNDA GÜNDEMDE

Hakkari bu günlerde ulusal medyada çekirgelerin saldırısıyla da gündeme geliyor. 10 binlerce dönüm araziyi adeta süpürmüş ve Hakkari çiftçisine ağır zararlar vermiş bulunmaktadır. Tarım İl, ilçe Müdürleri ve personelleri ellerindeki imkanlar ölçüsünde mücadele ediyor. Ancak yinede baş edilemiyor. İlimizde çekirgelerin en yoğunlukta görüldüğü Yüksekova'da ortaya çıkan çekirgeler girdiği her tarlayı yok ediyor. Yetkililer, bu yıl yaşanan çekirge istilasının geçen yıl yaşanandan onlarca kat fazla olduğunu ve metrekareye binlerce çekirge düştüğünü kaydetti.

Zaten vatandaş burada zor şartlar altında yaşıyor. Çiftçinin buğday ve yonca ekimi dışında başka da ektiği bir şey yok.

YOK EDİLEN ÇEVRE VE ÇEKİRGE ARTIŞI

Galiba ektiklerimizi biçiyoruz, insanlık olarak katliam ektik, kıtlık biçeceğiz. Önce devlet politikasıyla o güzelim ovamızı birkaç toprak zenginine yer açmak için kuruttuk. Evet Yüksekova ilçemizde dünyada flamingoların ve diğer çeşitli kuşların uğrak yeri olan Nehil Sazlığı’nı kuruttuk. Yani çekirgelerin beslendiği ve çekirgelerle beslenen doğal dengeyi bozduk. Keklikleri 200 gram eti için avladık, kurbağaların ve kelaynakların ortamını yok ettik. Tarım sektöründeki daki uzmanlar daha iyi bilirler, Yüksekova’da Nehil Sazlığı kurutulduktan sonra ortaya çıkan bazı sinek türleri, çeşitli hayvan ve insan hastalıklarına neden oldular. Acaba Yüksekova’daki doğal denge korunsaydı böyle mi olacaktı?

ÇİFTÇİYE YAZIK!

8 ay karla kaplı olan Hakkari coğrafyasında halk yazın çiftçilik imkanı bulur. Hakkari’de tarım ve hayvancılık çok önemli bir geçim kaynağıdır. Hayvan yemi olarak biçilen otlar, yiyecekleri olan buğdaylarının çekirge istilasına uğraması çok vahim bir durumdur. Bu konuya acilen bir çözüm bulunmalı ve çiftçilerimizin zararları devlet tarafından giderilmelidir. Bu da doğal afet kapsamına göre değerlendirilmelidir.

ÇEKİRGELER SİZ DE VURUN!!!

Vuran vurmuş zaten garibanlara... Bölgedeki olaylar, bombalar bir taraftan, yokluk, sefalet bir taraftan. Bir siz kalmıştınız çekirgeler, buyurun sizde vurunda olsun bitsin. İş yok, güç yok. Esnaf sinek avlıyor. Çiftçilerde çekirge avlasın...

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Çiftçinin oyu ile meclise giden milletvekilleri, devletimizi temsil eden Vali ve Kaymakam, çiftçilerin oyları ile başkan seçilmiş oda başkanları, muhtarlar, ayrıca kendilerini “doğacı”, “çevreci”, amaçları doğayı korumamı, kurutmamı olduğunu bir an önce göstersinler.


YETKİLİLER BU YIL ÇEKİRGELER ÇOK DİYOR

Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu ile İlçe Tarım Müdürü Mehmet Bilgin bizzat kendileri ilaçlama çalışmalarını yerinde takip ediyor. 4 ekiple ilaçlama çalışmalarının gece gündüz devam ettiğini söyleyen Gündoğdu daha fazla geç kalmamak için tüm güçleriyle çalıştıklarını bildirerek, "Çekirgeler yavruyken bitirilmezse bir felaket meydana gelir ve önceki yıldan daha vahim bir durum ortaya çıkar. Ancak ilaçlama yapılan yerlerde çekirgeler bir hafta sonra tekrar ortaya çıkıyor. Bu yıl gerçekten çok çekirge var" dedi.

ÇİFTÇİ İMDAT! DİYOR.

Köylüler, "Tarlalarımız yok oldu. 3 yıldır mahsul alamıyoruz, zararımız çok büyük, devletin zararı tespit etmesini istiyoruz. İşimizi gücümüzü bıraktık çekirge peşine düştük. Bu çekirgeyi yok etmenin bir yolu olmalıdır" diyorlar.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI ONAY “ÇEKİRGE DE VAR AMA ASIL SORUNLARDAN BİRİDE KURAKLIKTIR” DİYOR.

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, “Bu yıl bir tek çiftçi para kazanamayacaktır. Hem kuraklık hem de çekirge istilası hat safhadadır. Çekirge için bireysel çaba sarf edilebilinir, ancak kuraklıktan dolayı milletin tarlaları kurudu. Çekirgeyi yok edelim ama yağmuru nasıl yağdıracağız. Yüksekova Dilimli Barajı acilen bitirilmelidir. Bu konuda sıkıntılarımızı en kısa zamanda Başbakanlığa ulaştırmak için çaba sarf edeceğim.”diyor. Çekirge ile mücadele konusunda da Başkan Onay “Çekirge sorunu yıllardır ilçemizde mevcuttur. İlçemizdeki doğal dengenin bozulması ve bataklığın kurutulması, kuşların ilçemize uğramaması yani doğal dengenin içinde çekirgeleri yok eden kuşların bitmesi neticesinde çekirgeler baş edilmez duruma gelmiştir. Bu konuda tarım yetkililerinin çalışmalarına çiftçilerinde desteği ile sorunun üstesinden az da olsa gelinebilinir. Ayrıca her köyde hindi beslenmesi gerekiyor.” Sabah erken saatlerde belli bir bölgeye toplanan çekirgelerin ilaçlanması gerekiyor. Aşırı ilaçlamadan dolayı her türlü canlı zarar görebilir. Buna d dikkat edilmesi gerekiyor.”diyor.

Hakkari’nin bunca sorunu yanında son yıllarda çekirge istilaları ile gündemde. Doğal afetler zincirine birde çekirgeler takıldı. Olmayan gün ekmeğimize ortak oldular. Gereğini yapmak üzere şimdide yetkililerin bu konudaki çalışmalarını hep beraber göreceğiz. Bekleyelim, görelim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi