Özgür Amed

Özgür Amed

Dua, beddua, TCK ve KCK meselesi...

Dua, beddua, TCK ve KCK meselesi...

Son bir ay içinde kilosu 3,5 liraya çıkan patates fiyatları ile kilosu 12 liraya çıkan kuru fasulyeye gelen zamlar tartışılmaya devam ediyor. Son olarak da et fiyatları 4 lira zamlandı. Peki hükumet bu olan bitene ne dese iyidir? Mikrofonu Tarım û Heywancılık Bakanı Mehdi Eker’e verelim:

"Tarımsal kuraklıktan çekiniyoruz dua edelim"…

Gerçekten müthiş. Kimsenin aklına gelebilecek bir şey değil zaten. Memleketi zaten zamanında cemaate teslim edip öyle vitrinde durunca bir yerden sonra bünyeye ters etki yapıyor. Politika üretemeyince iş duaya kalıyor. Bakan bey de haklı yani! Anlıyorum durumunu.

İktidar havada! 

Artvin’de Atabarı Kayak Merkezi’nde telesiyej açılış töreninde aralarında AKP Milletvekili İsrafil Kışla ve CHP'li Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ile ilçe kaymakamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin bulunduğu telesiyej arıza yapınca havada asılı kaldılar…

Aklı havada olan adamları kendisi havada ise ne fayda, kime fayda! Şahsen öyle havada asılı kalmalarına sevindim. Keşke birkaç gün öyle kalaydılar. Biraz şimşek falan da fena olmazdı. Halka yukarıdan bakmanın tadını çıkaraydılar. Hani hiç yapmadıkları bir şey ya! Bu yukarıda asıl kalma umarım onlara bir işarettir. Fethullah’ın duasında yukarılarda asılı kalaydız inşallah geçiyor muydu tam hatırlayamadım… Kesin vardır böyle bir şey de!

Bir Zaman şaheseri: TCK ve KCK!

Zaman gazetesi 2012 yılının Ocak ayında şöyle bir haber geçmiş: “Terör örgütü KCK, Karayolları'nın da başına dert oldu”… Ve bu haberi ıskalamışım. Her şeyden evvel kınıyorum kendimi. 

Geçen gün saolsun bir arkadaş linki atıp sordu bu meselenin akıbetini. Öyle denk geldim duruma. Bildiğiniz gibi 2012 KCK’nin en sert yılı oldu. Büsbütün ve tüm psikolojik algı yönetim modelleri ile saldırı oldu. Bu tarz haberler ile de yapılanlar meşrulaştırılmaya, Şefkat Tepe tarzı yayınlarla da “bunlar böyledir” denildi. İşe yaradı mı? Yarıyor. Maalesef inanan insanların sayısı az buz değil.

Bu haber olayında da durumu şöyle izah etmişler: "Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde bulunduran KCK, Türkiye Cumhuriyeti Karayolları (TCK) Genel Müdürlüğü'ne isim değiştirtti. Müdürlük, örgüt yandaşlarının Güneydoğu illerinde otoyollar ve karayollarına konulan levhalarda yer alan TCK kısaltmasındaki T harfini K'ye dönüştürerek 'KCK' haline getirmesi üzerine yeni bir uygulamaya başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü, kısa unvanında TCK yerine yaygın ve genel bir uygulama olarak KGM'yi (Karayolları Genel Müdürlüğü) kullanma kararı aldı”

Gördüğünüz üzere TC’nin işi zor! Bir harf değiştirince ülke az daha çökecekmiş. Tüm sistemi baştan sona yenilemek zorunda kalmış. Acıdınız değil mi sizde?

"Burada iktidar halkındır..."

Will Grant’ın Zapatistalar ile ilgili yazdığı bir makaleden şu pasajı aktarmasam içimde kalır. Rojava toplumsal sözleşmesi ile somutlaşan ve iktidar halkındır gerçeğinin bir başka somut haline denk gelen bu aktarım okunmayı hak ediyor. Buyur ola:

“Halkın isteklerini, haykırdığı talepleri temsil ediyorlardı. Meksika’da adalet diye bir şey yok. Hükümet, bize kulaklarını tamamen tıkıyor. Hiçbir şeyi duymak istemiyor.’’ Şu an hem San Cristobal kentinde hem de ülke genelinde federal düzeyde iktidarda olan parti, 1994 yılındakiyle aynı; Kurumsal Devrimci Parti, ya da kısa adıyla PRI. San Cristobal Valisi Francisco Martinez, “PRI, artık çok daha sosyal vicdan sahibi bir parti’’ diyor; “Yerli halka devlet büyük yatırımlarda bulundu.’’ Fakat ortadan kalkmamış bir gerçek var. Nüfusunun yaklaşık yüzde 65’i Meksika yerlisi olan Chiapas eyaleti, halen ülkede yoksulluğun, dışlanmışlığın ve gelir uçurumunun en yüksek olduğu yerlerden biri. Zapatista gerillaları teoride Meksika devletiyle halen savaş halinde. Ancak verdikleri mücadele şu an silahların büyük oranda uzağında, ideolojik bir savaş olarak tezahür ediyor. İlk ayaklanmanın üzerinden geçen 20 yıl içerisinde Zapatistaların neyi ne kadar başardığı tartışmaya açık olabilir. Ama hemen hemen herkesin üzerinde anlaştığı bir nokta var: Bu ayaklanma Chiapas’ta yerli nüfus ile hükümet arasındaki ilişkiyi temelden değiştirmiş durumda. Oventic’in girişindeki tabelada yazılı olan uyarı, belki bu değişimi iyi özetliyor: “Bundan böyle isyancı Zapatista bölgesindesiniz; Burada iktidar halkındır ve Meksika hükümeti boyun eğer.’’

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Özgür Amed Arşivi