Necip Çapraz

Necip Çapraz

Doğa katlediliyor

Doğa katlediliyor

Yıllardır bölgemizde operasyon ve çatışma gündemiyle meşgul olmaktan bir çok değerlerimizi de kaybediyoruz.

 

Çevre, kültür, ekonomi, sağlık, eğitim, psikoloji, çocuk, kadın ve diğer bir çok konuda; hak ihlalleri, tembellik, günü birlik yaşamak gibi duygularla hareketsiz kaldık. Tüm enerjimizi aslında üstümüze vazife olmayan şeylerde harcadık Yalan yanlış söylemler ve bilgilerle uyutuluyoruz. Bu arada bazı devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler sadece tabela olgusundan öteye gidemedi. Kimse bunları ne sorguladı nede onlar topluma hesap verdi. Bunlardan biri de çevre.

 

Batıda bir orman yangını yada bir ağaç kesimi gündemi günlerce meşgul ederken, Hakkari"de orman yangınları, ceviz ağaçlarının kesimi, Nehil ovasının kurutulması, birinci derece tarım arazisinde çarpık yapılaşma gibi konular görmezden geliniyor.

 

Ormanları yakanlar, ceviz ağacı kesenler, ovayı kurutanlar, ovanın ortasında 1 derece tarım arazisine futbol sahası veya hastane yapanlar veya ovada yapı izni veren belediye ile ilgili bir tek mahkumiyet görmedik.

 
 Yüksekova Nehil sazlığının kuruyan
 otları önceki gece kimliği belirsiz 
 kişi veya kişilerce yakıldı.
Varsa öyle bir mahkumiyet bizi bilgilendirin.

 

İstihbarat birimlerinin bu kadar güçlü olduğu ilimizde suçluların bilinmediğine kimse inanmaz. İnsanlık adına ağır suçları işleyen kişi yada kişilerin elini kolunu sallayarak gözlerimizin önünde bu suçları işlemesi hangi mantığa sığar acaba?

 

Oysa ilkokuldan başlayarak çevremizi kurumak, doğal yaşamı sürdürmek, ağaç dikmek ve yeşili korumak adına verilen bilgileri koruyacak korucuların olmadığını görmek ve çıkan yasalara uymayanları görmek düşündürücüdür.

 

Yüksekova"da görüntülediğimiz ve yayınladığımız Nehil Sazlığından yükselen alevleri ömrüm boyunca unutma mümkün değil.

 

Gazeteci olarak özellikle çevre konusunda yaptığımız onlarca habere göz yumup kulak tıkayan resmi kurum ve sivil toplum örgütleri kanun önünde bir gün hesap vereceklerdir.

 

O yangında milyarlarca canlının bin yıllardır oluşturduğu ekolojik dengeyi yakmak bir insanlık suçu olsa gerek.

 

Yine kurumlar uyuyor, hangileri mi?

 

Valilik, Tarım Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Doğa dernekleri, Ziraat Odaları, Tema vakfı ve siyasi partiler.

 

Uyanın  lütfen, herkesi işini yapsın!

 

İlgili Haberler:

 

Kuş Cennetini Kimler Kuruttu
Yüksekova çölleşiyor mu?

 

Yüksekova Nehil Sazlığı'nın kuşbakışı görünümü:



 

Yüksekova Nehil Sazlığı'nın uzaydan görünümü:

 

1. Derece tarım arazisinde yapılaşma (Kuruköy mevkiinden)

 

* Fotoğrafları için Ahmet İzgi'ye teşekkürler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Necip Çapraz Arşivi