Necip Çapraz

Necip Çapraz

Dediğim Dedik!

Dediğim Dedik!

Bir yerleşim yerinde hizmetler halk için yapılır. Halkın talebi, beklentisi ve ihtiyacına dair hizmetler yerini bulur. Yıllardır ilçemizde eğitimin ihtiyacı olan binalar, derslikler ihtiyaca cevap verecek şekilde yapılmadı. Okullar hep bir yol güzergahına düştü. Büyüyen gelişen Yüksekova"da okul yollarını aşındırmak hep eziyet oldu. Çocukken hatırlarım hepimiz Cumhuriyet İlköğretim Okuluna giderdik. O çocukluk yıllarımızda Yüksekova"nın kabusa dönen soğukları, nefes aldırmayan fırtınaları halen belleklerimizde tazeliğini koruyor.

 

Yeni yapılacak eğitim kurumlarının yeri konusunda dikkatli ve ihtiyaca cevap verecek şekilde düşünmemiz gerekiyor. Bu gün nüfus yoğunluğunun olduğu Eski Kışla, Mezarlık Mahallesi ve Cumhuriyet mahallelerinin yakınlarında hiçbir lise yok.

 

Vatandaş –devlet işbirliği ile  Kaymakam, Belediye Başkanı, sivil toplum örgütleri, yerel basın ve birkaç daire amiriyle ile beraber bir lise yapmaya karar verdik. Bu kampanya süresince 200 bin YTL vermeyi taahhüt eden esnafımızla halen temaslarımız devam ediyor. Bu kampanya süresince kaymakam bey 350 bin YTL vatandaştan gelirse gerisini Valilik desteği ile tamamlarız dedi. Ancak yapılacak lise yeri konusunda kampanyada yer alan kişilerin hepsi lisenin Mezarlık (Orman) mahallesinde yapılması uygun olur görüşünde olmasına rağmen yalnız kaymakam Yüksekova lisesinin dar bahçesinde 17 derslik ek bina yapmayı düşünüyor. Yapılacak lise konusunda toplumun verdiği desteği kendi düşünceleri ve doğru bildiği hedef doğrultusunda “dediğim dedike” dönüştüren İlçe Kaymakamı Mehmet Ünal Yüksekova Lisesi"ne ek bina yapmakta kararlı. Yani 3500 öğrenciyi burada tutmaya çalışıyor. Bu konuda valiliğin,  milletvekili Rüstem Zeydan, Milli Eğitim yetkilileri ve Belediye Başkanı Salih Yıldız, sivil toplum örgütleri ve yerel gazetecilerin istemini dikkate alması gerekmiyor mu?

 

Halbuki hepimiz biliyoruz, merkezde bulunan Yüksekova Lisesi öğrencileri akşam okuldan çıkınca merkezdeki kaldırımlar ve trafik felç oluyor. Bu konunun kaymakamın dikkatinden kaçmadığını sanıyorum. Üstelik kilometrelerce karda ve soğuk kış günlerinde yürüyen öğrencileri düşünmeden.

 

Yüksekova"da lisenin yapımı için yaklaşık 200 bin YTL"yi taahhüt eden esnaf ve iş adamları da Yüksekova"da ihtiyaç duyulan bir nokta olan Cumhuriyet Mahallesi ve Mezarlık Mahallesi"nin ihtiyacına cevap verecek şekilde yapılmasını istiyor. Aslında kaymakamın ısrarı olmazsa daha fazla destek verileceğini tahmin ediyorum.

 

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Milletvekili Rüstem Zeydan"ın lise en fazla ihtiyacı olan yerde yapılsın istemini bile dikkate alması iyi olmaz mı?

 

Bu konuda Milletvekili Rustem Zeydan kesinlikle mezarlık mahallesinde yapılmasından yana olduğunu belirtti. Zeydan , “Bu konuda Vali Beyle görüştüm, Yüksekova Lisesi binasının bahçesine yeni 16 derslik sıkıştırmaya gerek yok. Mezarlık mahallesi en uygun yerdir ihtiyaca göre. Eğer belediye başkanı da 5 bin m2 arsa veriyorsa bunu değerlendirmek gerekiyor. Çünkü orman deposu arsasını yasal prosedürle lise yapma izni alana kadar uzun zaman alır. Bu konuyu Vali Beyle tekrar görüşeceğim”dedi.

 

Bu konuyla ilgili Belediye Başkanı Salih Yıldız"da toplantıda ihtiyaç olan bir yerde lise yapmak, bunun için de en fazla ihtiyaç olan Mezarlık Mahallesi"nde belediyeye ait arsadan 5 bin m2 arsa vermeye hazır olduğunu belirti. Yıldız “ Kaymakamın bu konudaki endişelerini anlamak mümkün değil. İlçede tüm liseleri belli bir bölgeye yönlendirmek doğru değil. Bu   konuda Vali Yardımcısı Abdullah Bey"de Yüksekova"da yapılacak liseyi mutlaka ihtiyaç olan yerde yapın demişti. Yer konusunda yardımcı olacağım taahhüdünde bulunmuştum. Ek bina da olsa Mezarlık mahallesinde olsun. Her gün halka bu kadar yol yürütmek Allah"a reva değil.

 

Kaymakam Mehmet Ünal ise bu konuda ısrarını sürdürüyor. Kendisine “ Herkes karşı olmasına rağmen neden "dediğim dedik"” diyorsunuz. Bu konuda kendisi de hem öğretmen hem de alt yapı konusunda avantaj olacağını belirterek. Yüksekova Lisesi"nin ek binası konusunda işin proje aşamasından geçtiğini kalan 75 günlük süre içinde ancak binanın bitirileceğini belirti. Ünal “ Bu konuda kararlaştırılan lisenin bahçesinde ek bina yapılacak. Gerekirse devletin ihalesini yaptığı Kuruköy ve Yeşildere mahallerinde yapılan liseler ve Yüksekova Lisesine yapılacak ek 17 derslikle ihtiyaca belli bir süre cevap olacak. Belediye başkanının vereceği arsa üzerine de gerekirse 4. lisenin de yapılması için teklifi yapılmasını kararlaştırabiliriz.”dedi.

 

Evet yapılacak lise Yüksekova"da tartışmalara yol açtı, açacağa benziyor. Bu konuda halkın ve sivil toplum örgütleri zaten baştan beri kaymakamın bu kararına tepkiyle karşıladıklarını söylüyorlar.

 

Kaymakam Bey eğer bu halka hizmet ediyorsa bu halkla beraber karar alıp, bu halkın kullanacağı hizmetlerin onların istemleri doğrultusunda yapılmasına dikkat etmesi gerekmez mi?

 

Tartışılan  “Devlet mi halkın için vardır, yoksa halk mı devlet için vardır? “ sorusunun en bariz örneği yaşanıyor. Sayın Valinin bu konuya son noktayı koymasını bekliyorum.

 

Ayrıca; benim bir önerim var; Bildiğim kadarı ile okul yerlerinin tespitinde kanun ilköğretim müfettişlerine yetki vermiş.

 

Kaymakam Bey İl"den birkaç ilköğretim müfettişi istesin. Bu çok zor değil. Onlar gelsin en uygun yeri tespit etsinler. Herkes buna razı olsun.Bu sorunda böylelikle çözülsün.

 

Son olarak; bu kampanyanın başarıya ulaşması için, Devlet-Millet kaynaşmasının gelişmesi için herkesi elini taşın altına koymaya davet ediyorum.

 

 

NOT:Dediğim dedik, çaldığım düdük.

Anlamlar: Başkalarını dinlemeyip, sadece kendi kararlarını uygulamaya çalışmak" anlamında kullanılan bir söz. (Kaynak: Viki Sözlük)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Necip Çapraz Arşivi