Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Cumhur ve Meclis Başkanlığı

Cumhur ve Meclis Başkanlığı

AK-Parti iktidarının önünde çözüm bekleyen çok ciddî iki seçim var. Dolayısıyla Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, devletin zirvesindeki bir ve iki numaralı koltuklar olan Cumhurbaşkanlığı ile Meclis Başkanlığı seçimlerinde kriz istemediği belli, çünkü kendileri kanaatimce bu iki makamın seçimini muhalefetle karşılıklı anlayış ve uzlaşı içerisinde yaptırmak istiyor.

Hatırlanacağı gibi Emekli Orgeneral Edip Başer, “cumhurbaşkanı seçiminde sakatlık olursa ordu yeniden müdahale edebilir ve bu defa müdahale elektronik muhtırayla sınırlı kalmaz” gibi laflar etmişti. Bu lafların ciddiyetinin farkında olan AK-Parti herhangi bir kirizin olmaması için muhalefet partileriyle diyalog sürdürmeye başladı. Binaenaleyh  AK-Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Denğir Mir Mehmet Fırat bir AK-Parti heyetinin muhalefet partilerine düzenlediği “uzlaşma” turundan açıkça bahsetti ve kendilerinin muhalefet partilerine isim götürmediklerini, sadece Meclis Başkanı seçimi sürecinde fikir alışverişinde bulunduklarını, cumhurbaşkanlığının gündeme gelmediğini belirtti. Daha sonra ise meclis başkanının seçimiyle ilgili olarak AK-Parti Sayın Köksal Toptanı aday göstereceğini açıkladı.

Bilindiği gibi Köksal Toptan askerin arzuladığı laiklik ilkesine tam bağlı deneyimli bir politikacı ve aynı zamanda cumhuriyet ilkelerine bağlı bir cumhuriyet çocuğu. Kendileri Talat Fehmi Toptan ve Saadet Toptan'ın çocukları olarak 1943'te Rize'de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra serbest avukat olarak çalıştı. Yedek askeri hakimlik, Zonguldak Belediye Meclis üyeliği, Türkiye’m Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. - 5., 17. (Ara Seçim), 18., 22. ve 23. dönem Zonguldak, 19. ve 20. dönem Bartın Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı. Bu sıralarda Devlet Bakanı, Millî Eğitim ve Kültür Bakanı olarak hükümetlerde bulundu. TBMM Adalet Komisyonunda Başkan olarak görev aldı. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Sayın Köksal Toptanın deneyimli bir parlamenter olması, kendisini icranın yerine koyup siyasi tartışmaların içinde bir taraf olmadan, Meclis başkanlığının tarafsızlığını koruyarak, hem iktidar ve hem de muhalefet partilerine ve bağımsız milletvekillerine eşit mesafede kalarak, Anayasaya ve ilgili mevzuata uygun bir Meclis başkanı olabileceğini şahsen düşünüyorum. Kendileri olumlu bir adaydır. Kanaatimce zatı-alileri uzlaşmaya katkı sağlayabilecek, siyasi ilişkileri yumuşatabilecek ve zenginleştirebilecek bir kişiliğe sahipler. Dolayısıyla adaylıkları hepimiz için hayırlı olsun.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak AK-Parti’nin zirve planı netleşmeye başladı. AK-Parti yönetimi kanaatimce, doğabilecek gerilimler nedeniyle henüz Sayın Gülün adaylığında kararsız. Hatta kulislerde, Sayın Erdoğan’ın seçimlerin hemen ardından yakın çevresine yönelik, "bu dönem kriz değil iş, icraat dönemi olacak" sözleri bu nedenle çok önemlidir. Dolayısıyla şimdi, herkesin tutum ve yaklaşımlarını yeni baştan gözden geçireceği yeni bir durum ortaya çıkmıştır.

Bu yeni durumun yeni yaklaşımlar gibi yeni isimleri de gündeme getirmesi doğaldır. Hepimizin, bu yeni durumun ruhuna uygun bir tutum ve davranış içinde olmamız gerekir. Cumhurbaşkanlığı elbette Sayın Dr. Abdullah Gül’ün hakkıdır. Bu göreve yakışacağından ve bu görevi layıkıyla yapacağından da hiç kimsenin kuşkusu yoktur. Ama kendilerinin bu konuda daha sabırlı olmaları gerektiğine inanıyorum bu nedenle

Siz değerli okuyucularımla ŞEYH EDEBALİ'NİN
OSMANLI DEVLETİNİN KURUCUSU ve
DAMADI OSMAN GAZİ'YE VASİYETİNİ  birlikte okuyalım düşüncesindeyim:


Ey oğul, artık Bey’sin!
Bundan sonra
öfke bize, uysallık sana.
Güceniklik bize, gönül almak sana.
Suçlamak bize, katlanmak sana.
Acizlik bize, hoşgörmek sana.
Anlaşmazlıklar bize, adalet sana.
Haksızlık bize, bağışlamak sana...

Ey oğul, sabretmesini bil,
vaktinden önce çiçek açmaz.
Şunu da unutma;
insanı yaşat ki devlet yaşasın.

Ey oğul, işin ağır,
işin çetin, gücün kula bağlı.
Allah yardımcın olsun...
Güçlüsün, kuvvetlisin,
akıllısın, kelamlısın!
Ama; bunları nerede,
nasıl kullanacağını bilmezsen
sabah rüzgarında savrulur gidersin.
Öfken ve nefsin bir olup aklını yener.
Daima sabırlı, sebatlı ve
iradene sahip olasın!
Dünya, senin gözlerinin gördüğü gibi
değildir. Bütün bilinmeyenler,
feth edilmeyenler,
görünmeyenler, ancak sen faziletli ve
ahlaklı olursan gün ışığına çıkacaktır.

Ey oğul ! Ananı , atanı say !
Bereket büyüklerle beraberdir.
İnancını kaybedersen,
yeşilken çöllere dönersin.
Açık sözlü ol! Her sözü üstüne alma!
Gördüğünü görme ! Bildiğini bilme!
Sevildiğin yere sık gidip gelme!

Ey oğul ! Üç kişiye acı:
Cahil arasındaki alime,
zenginken fakir düşene, ve
hatırlı iken itibarını kaybedene.

Ey oğul! unutma ki,
yüksekte yer tutanlar,
aşağıdakiler kadar emniyette değildir.
Haklıysan mücadeleden korkma !...

Başımıza gelenlerden korkmadığımız için bütün korktuklarımız başımıza gelmeye devam ediyor. Sayın Dr. Gül bir kez daha bildik duvarın önüne geldik... Geri dönmeyi başarıp başaramayacağımız belirsiz. ŞEYH EDEBALİ'DEN hep beraber biraz ders çıkarsak iyi olacak sanırım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi