Necip Çapraz

Necip Çapraz

Bu vali çalışıyor

Bu vali çalışıyor

Türkiye"nin Türkiye"ye en uzak ili olan Hakkari iline gelen idarecilerin işleri hiç kolay değildir. Yılların biriktirdiği ihmaller sonucu sorunlar çözmekle bitmiyor.

 

Bu idarecilerin zaman içinde adları “Hakim” olsa da vaziyete “Hakim” olamadıklarını gördük. Ama ilimizde halen görevini sürdüren Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun bu kuralı değiştirdiği görülüyor.Sorunlara ve çözümlere hakim. Makamının duvarına astığı hizmetlerle ilgili il haritaları basına bile yansıdı. Özellikle Hakkari"de hizmet yapılan köylerin ve mezraların isimlerini tek tek bilmesi doğrusu beni şaşırttı. Sağlık ocakları, okullar, yollar, içme suları vs. nereler yapılmışsa teker teker söylüyor. İlk geldiklerinde sorunlarla ilgili günde 150-200 dilekçe gelirken bu günlerde bu sayı 3 ile 5 arasında sınırlanmış.

 

Vali Nasuhbeyoğlu"nun çalışkan, halkın beğenisini kazanması yanında, bireysel ürettiği projeler, merkezi hükümetle kurduğu sağlıklı diyalog, il milletvekilleri ile ortak çalışma ve ildeki idarecilerle hoşgörü içinde çalışması başarısının anahtarı olarak görülebilir.En azından ben öyle görüyorum.

 

Yüksekova Haber Gazetesi kampanyasına 100 öğrenci giydirme desteği

 

Vali Nasuhbeyoğlu gazetemize yansıyan haberleri titizlikle inceler ve yapılması gerekenleri hemen yapılması için emir verir. Bunu her gün düzenli olarak yaptığını söylüyor. En son eğitime bizim de katkımız olsun amacıyla başlatmış olduğumuz “Bir öğrencide sen giydir” kampanyasına 100 öğrenci giydirme vaadinde bulundu. Gazetemizi bizzat arayan Nasuhbeyoğlu: “Çeşitli toplum örgütleri ile beraber Hakkari ilinde 5000 civarında öğrenci giydirdik. En son Tema Limited Şirketi tarafından 200  bin YTL"ye mal olan 3000 bin öğrenciye yardım malzemeleri geldi. Bunlardan 900"ü Yüksekova geri kalan kısmının ise Hakkari merkez, Şemdinli ve Çukurca"daki öğrencilere dağıtılacaktır. Dağıtılan rakam dışında Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca kaymakamlıkları tarafından dağıtılan miktarlar buna dahil değildir. Yüksekova Haber Gazetesi"nin eğitime verdiği destek takdire değer bir harekettir. Bu yıl içinde eğitimin alt yapısında çok önemli yatırımlar yaptık. Okulların çevre düzenlemeleri çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü okul çevresi ile bir bütündür. Eğitime olan desteğimizde bundan sonra da devam edecektir.”dedi.

 

Yerli Müdürler idealist ruhla çalışsınlar

 

Vali Nasuhbeyoğlu eğitim ve öğretimde idealist ruhla çalışmanın eğitime artı değer kazandırdığını belirterek, “Özellikle okul müdürlerimiz haftada bir gün vakitlerini eğitime destek için harcasınlar. Mesai saatleri dışında eğitime bir şekilde destek olsunlar. Bir araya gelip milli eğitim için projeler hazırlasınlar, milli eğitim müdürlerine çalışmalarında destek sunsunlar. Eğitim geleceğimizdir. Görevli olmamız dışında ulvi bir görevdir. Ben bile mesai olarak sabah 8:30- gece 21:00 saatleri arasında çalışıyorum. Devamlı kurum amirlerimle irtibat halindeyim. İçimden gelen çalışma azmi ve Hakkari"ye hizmet aşkıdır.”şeklinde konuştu.

 

Uluyol köyüne okul yapılacak

 

“Orijinal Köy Okulu” haberimiz üzerine de harekete geçtiğini belirten Nasuhbeyoğlu bu çağda okumayan öğrencilerin kalmış olması kendilerini  rahatsız ettiğini ve  olayı duyar duymaz harekete geçtini, öğrencilerin bir kısmını taşıma sistemine dahil edildiğini dört kız öğrencininse 75.Yıl Yibo"da kayıtlarının yapıldığını belirtti.

 

“Basın olarak güzel hizmetleriniz oluyor”

 

Nasuhbeyoğlu; “Haber üzerine Uluyol köyünde bir okulun yapılması talimatını verdim. 400 bin YTL para bekliyorum. 2008"den önce kesinlikle bu okulu yapacağım. Bu öğrenciler anneleri ve babaları yanında eğitim görecekler. Basın olarak sizlerde kamuoyunu aydınlatma adına güzel hizmetleriniz oluyor. Basın mensupları olarak haberlerinizi yaparken beni cep telefonundan arayın. Haber yaptığınız konu hakkında bir çalışmamız varsa sizlere açıklama yaparım. Bu haberlerinize de olumlu katkı sunar diye düşünüyorum. Bu perişanlığı beraber çözeceğiz. Kız çocuklarımızın okuması için Yüksekova eski öğretmen evine 100 bin YTL harcanarak kız yurduna dönüştürdük. Şemdinli ve Yüksekova"ya kız meslek liseleri yaptık.”dedi.

 

Muhtarlar bundan sonra direk bana ulaşabilecek

 

Uluyol köyü muhtarının kendisine bir dilekçe ile zamanında baş vurması halinde o köye okul yapacağını belirten Vali Nasuhbeyoğlu, bundan sonra vereceği bir talimatla muhtarların bir sorunu olduğu zaman direk kendisine baş vurabileceğini belirtti. Nasuhbeyoğlu: “Hakkari"de 130 muhtar var bundan sonra direk benimle irtibata geçsinler diye talimat verdim"diyor.

 

“At sahibine göre kişner” veya bir evin reisi o evdeki ekonomik ve sosyal yaşama olumlu yada olumsuz katkı sunar.

 

Her türlü hizmetten uzak ve geri kalmış ilimizin hizmete çok ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. İdarecilerimizin de buna göre çalışkan ve kendilerine özgüvenleri olan, bilgili, donanımlı insanlar olması ülkemizin kazancıdır.

 

Valiliğe sorunları zamanında ve detaylı olarak rapor etmek onların görevidir. Sorunlar haberleşince, haberi yalanlama yarışına girmeleri onların ne kadar pasif olduklarını gösterir. Bu nedenle Vali"nin her kurumun sorunlarını ve halkla ilgili oldukları konuları sağlıklı raporlar halinde sunmakla mükelleftirler.

 

Basının gündeme aldığı konular üzerine harekete geçecek her idareci hizmetine hizmet katar.

 

Kimse bizim kara kaş, kara gözlerimiz için bu ülkeye hizmet etmiyor.

 

Herkes maaşla çalışır, geçimini bu yoldan sağlar. Ancak hem idareci hem de “idealist” olmak artı değer katar.

 

Nasuhbeyoğlu geçen yıl Ortaç Köyü Sağlık Ocağı onarımı işi için rapor istemiş, gelen teknik heyet buranın onarımı için 150 bin YTL ödenek gerektiğini söylemiş, ancak Vali nerden duyduysa aslında 15 bin YTL ödenekle buranın onarımını "özel idare" marifeti ile yapıyor. Tabii bu raporu düzenleyenlerle ilgili olarak Vali"nin ne işlem yaptığını bilmiyoruz ama devletin gönderdiği paraların geçmişte nasıl çarçur edildiğine dair bir örnektir.

 

Devletin Hakkari"ye sağladığı ekonomik imkanların verimli kullanılması en fazla Valilerin denetimindedir. Bu nedenle boşa gidecek her kuruşun vebalini onlar da taşır.

 

Halkın iradesi ve halkın sorunları ile bütünleşmiş idareci görmek herkesin özlemidir.

 

Sorunlar karşısında ağlayan değil, çözüm üreten   idarecilere çok ihtiyacımız vardır.

Bu makalemde "Bu vali Çalışıyor" diye düşünüyorum. Siz de aksini düşünüyorsanız lütfen bize yazınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Necip Çapraz Arşivi