Bedri Çallı

Bedri Çallı

Bor Madeni -2

Bor Madeni -2

Birinci bölümü "Bor Madeni-1"de okudunuz

 

Türkiye"deki bor madenleri, ki dünya rezervlerin farklı araştırmalara göre %72 ila %94 arasında dünyanın en büyük bor bileşiğine sahip olduğu biliniyor. Gelecekte bu alanda önemli ölçüde söz sahibi olacağı kesin olan ülkemizde bu maden Eti Maden tarafından işletilmektedir.

 

En az 800-1000 seneye yakın süreyle tüm dünyanın Bor ihtiyacını karşılayacak miktarda ülkemizde Bor madeni vardır. Türkiye"deki Bor rezervi miktarının  2.5 milyar tundan aşkın olduğu söylenmektedir.

 

ETİ Holdink Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü geçtiğimiz 2007 yılı  Bor madenini son ihraç ettiği ülkeler arasında Arjantin, Avustralya, Bangladeş, Brezilya, Bulgaristan, Kamerun, Kanada, Çin, Mısır, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İsrail, İtalya, Litvanya, Lübnan, Makedonya,Malezya, Mali, Moldova, Hollanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Yemen, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Senegal, Sırbistan, Slovekya, Slovenya, GÜNEY Afrika, İspanya, Sri Lanka, İsviçre Suriye, Tunus, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Venezuella, Vietnam ve Arjantin bulunuyor.

 

Türkiye bor madeninde yaptığı hammadde ihracatı yerine işlenmiş ürünleri satarak pazarını büyütmeye çalışmaktadır. 300 bin dolardan sattığı bor hammaddesini işlenerek bor teknolojisi sayesinde 30 milyon dolara satması mümkündür.

 

Günümüzde bu kadar önemli bir maddene sahip olan ülkemizin ne yazık ki çağın gereği ve elindeki bu önemli maddeni kullanarak ülkesine yarar sağlanması için gerektiği teknolojiyi geliştirememiştir. Bu alana gerekli hassasiyet gösterilmemiş ve yatırım yapılmamıştır.

 

Bor madeninin hayvan yeminde kullanılması halinde et ve yumurta kalitesinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Bor katkılı yemle beslenen tavuklarda olumlu etki yaptığı ve tavukların ağırlığında 17 grama kadar artış gösterdiği belirlenmiştir. Bu çerçevede tavuk eti üretiminde 9 bin ton artış gösterdiği görülmüştür.

 

Gelişmiş ülkeler Bor Madeni katkılı yaptıkları Beton Asfalt"ın kırk yıl boyunca kullanılmasına rağmen halen bozulmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Hilmi GÜLER, oysa bizim asfaltımızın en uzun ömrü üç yıl olduğunu belirtmişti.


Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Asya'nın bazı gelişmiş ülkelerinin yıllardır cam, seramik, sabun ve deterjan, tarım, metalürji, nükleer sanayi, yanmayı önleyici maddeler ve beton asfalt üretiminde kullandığı bor madeni Türkiye'de ilk olarak yollarda kullanılmaya başlandı.

 

Ordu'da duble yol kapsamında bulunan Ulubey yoluna bor karışımlı çimento ile elde edilen beton asfalt atıldı. Henüz deneme aşamasında olan 'bor karışımlı çimento ile elde edilen asfalt' teknolojisini geliştirmeyi hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu madeni baraj, uçak pisti, inşaat ve yol yapımlarında kullanmayı amaçlıyor.

Bor madeninin bol miktarda çıkarıldığı Balıkesir"in Bigadiç ilçesi ve köylerinde yaşayanlardan kan örnekleri alınarak incelendiğinde zengin bor madenin bulunduğu bölgede prostat kanserinin görülme oranı diğer yerlere göre düşük olduğu görüldü.

Ankara"da düzenlenen 8. üronkoloji kongre"sinde Bor mineralinin Erkek Fertilitesi (üreme) ve Prostat Kanserine Etkisinin Belirlenmesi çalışması en iyi klinik çalışması ödülünü aldı. Yani kısacası Bor olan yerde prostat kanseri daha az olduğu tespit edilmiştir.

Bu testler hakkında bilgi veren Talha MÜEZZİNOĞLU, Bol miktarda bor madeninin yer aldığı bölgede Bor madeni doğal olarak yer altı sularına, dolayısıyla sebze ve meyvelere kolaylıkla karıştığını söylemiştir. Bu çerçevede kanserin daha mı çok, yada daha mı az olduğunun araştırıldığını ve bu araştırmaların farklı hastalık alanları ile ilgili devam edeceğini belirtmiştir.

Geçtiğimiz yıl Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan AYGÜN, bu konuya dikkatleri çekmişti. Ancak Bor madeni alanında hizmet eden kuruluşların, Dünya ve Türkiye Bor madeni rezervi ve yeteceği zaman konusunda verdiği rakamlardan farklı bilgilerin verildiği dikkatimi çekmiştir.

Her ne kadar Sayın Sinan AYGÜN"ün bazı konularda tam ve doğru bilgi sahibi olmadığı görülmekte ise de bu madenin işlenerek ihracatının yapılması halinde getirisinin büyük miktarda katlanacağı fikrinin paylaşıldığı görülmektedir.

Ayrıca petrol şeylerinin yerini Bor beylerinin alacağı zaman yakındır, şeklindeki sözleri bu maden"e olan umudu göstermektedir.

Bor madeninin kullanıldığı bazı alanlar şunlardır. Cam Porselen  ve Seramik Sanayi, Cam yünü izolasyon sanayi, yanmaz daha doğrusu geç ısınır eşyanın imali, krem, deodorant gibi kozmetik ürünlere katılması, sabun ve deterjan sanayinin temel girdilerinden olması yapıştırıcı ve kağıt sanayi, hayvan yemi, gübre, zirai ilaç, dericilik, fotoğrafçılık, Cep telefonları, dizüstü bilgisayar bataryaları ve halen uzay mekiklerinin yakıtı olarak kullanılmaktadır. Kısacası Bor madeninin kullanıldığı 400 farklı alan ve ürün vardır.

ABD otomobil devi Chrysler, yakıt olarak Bor madeni ile çalışan, Natrium ismini verdikleri otomobil üretti. Araç ilk denemesini başarıyla yaptı. Türkiye dünya bor zengini ama, bor madenini otomobil yakıtı olarak kullanacak teknolojiye kavuşması hayaldir.

 

ABD"de Bor teknolojisi çok gelişmiş, az miktarda bor madeni ile gelişmiş teknoloji sayesinde çok hesaplı  ve fazla iş yapılmaktadır. Amerikalılar ellerinde az miktarda kalmış Bor rezervlerini bu şekilde uzun yıllar kullanmayı hedefliyor, ancak neticede bu 20 yada 30 yılı geçmeyecek. Bilinen bu duruma rağmen umarım ki Türkiye Amerikalıların oyununa veya tuzağına düşmez. Umarım ki bu maden bir operasyona kurban gitmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Bedri Çallı Arşivi