Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Başkan Obama’ya açık mektup

Başkan Obama’ya açık mektup

Sayın Başkan Obama,

Bildiğiniz gibi Suriye’deki hükümete muhalefet statüsünde olan dinci terörist grup ve çeteler 21 Ağustos 2013 günü Şam'ın bazı bölgelerine yönelik yapılan saldırılarda Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığını ve bu nedenle de takriben 1300 Mazlum insanın öldüğünü iddia ediyorlar. Reis Dr. Esad yönetimindeki  Suriye hükümeti bu iddiaları  detaylı olarak yalanladı. Rusya da Suriye'nin ifadelerini destekleyen beyanlarda bulundu.

Yine bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler İnsan hakları yetkililerinden İsviçreli Carla del Ponte dinci teröristlerin elinde kimyasal silahların bulunduğuna dair kendisinde bilgi ve belgelerin olduğunu açıklamıştı. Rusya'nın da aynı yönde beyanları var. Ve hatta 02 Haziran 2013 tarihli Türkiye basınında ‘da Suriye sınırına yakın bir ilimizde gözaltına alınan Suriyeli muhaliflerin bulundukları bir evde Sârin gazı bulunduğu yazılmıştı. Bilvasıta bu ortamda başkanı olduğunuz ABD’lerinin Suriye'ye karşı savaş ilan etmeye, ülkemiz Türkiye’nin havaalanlarını saldırı amaçlı olarak kullandırmaya bence hiçbir hukuki hak ve gerekçesi yoktur, çünkü uluslararası hukukun meşru saydığı bir durum bu an için söz konusu olmadığı gibi, bu süreç de TBMM’sinin savaş ilanı kararı almaya, ya da yurtdışına asker göndermeye yetkisi yoktur.

Değerli Başkan Obama,

Şam'daki bahsini ettiğim saldırının El Nusra işi olduğuna dair elime geçen aşağıdaki önemli bilgileri sizlerle bu sütunlar vasıtasıyla paylaşmak istiyorum.

a) ‘’Kimyasal silahlar, gaz ya da mikrobiyolojik etkileri olan silahlardır ve bunlar açık meskûn bölgelerde ya da meskûn bölgelerin yakınlarında kullanılamaz. Çünkü bu silahların kullanılması durumunda bu silahların etkisi, hava akımı dolayısıyla 10 kilometremesafedeki her yeri etkiler. O halde Suriye ordusu Şam’ın göbeğinde askeri lojmanların ve yerleşim merkezlerinin bulunduğu Meze’ye 5 kilometremesafedeki Madamiye gibi bir yerde nasıl kimyasal silah kullanabilir? Kimyasal silah kullanıldıysa buralardaki hayat nasıl doğal şekliyle devam edebilir?’’

b) ‘’Kimyasal silah kullanılan bir bölgeye en az 24 ila 46 saat, en fazla ise 7 ila 10 gün girilemez. Ayrıca böylesi bir bölgeye özel koruyucu elbiseler olmaksızın da girmek mümkün değildir. Burada sorulması gereken soru şudur? Bu bölgeye nasıl girildi? Haberciler ve uydu kanalları, saldırı iddiasından birkaç saat sonra kimyasal silah yaralısı sivillerin görüntülerini nasıl çekebildi?’’

c) ‘’BM kimyasal silah denetçileri, Suriye yönetiminin Halep’te kullanılan kimyasal silahların araştırılması isteği üzerine Şam’a geldi. BM kimyasal silah denetçilerinin Şam’da bulunduğu bir sırada Suriye ordusunun Şam’ın hemen yanı başında kimyasal silah kullanması akılcı mıdır?’’

d) ‘’Kullanılan kimyasal silahın sinirleri etkileyen sarin gazı olduğu söyleniyor ve muhalifler iddialarını ispat etmek için çevrede koku olduğunu söylüyorlar. Ancak ulaşan bilgiler, “nişadır gazına” ilişkin belirtiler olduğunu gösteriyor. Bu, öldürücü olmayan, doğal ve zararsız bir gazdır. Roketlerdeki mevcut barutun patlamasından sonra roketlerden yükselir. Suriyeli muhalifler Şam kırsalında sarin gazı kullanıldığını iddia ediyorsa, bunu onların cahilliğine vermek mümkündür. Asıl büyük dert, onları destekleyen devlet veya hükümet yetkilileridir. Çünkü ya onların askeri uzmanları hiçbir şey bilmemektedir ve kara cahildir ya da kamuoyunu istedikleri gibi kullanabilecekleri kadar cahil sanmaktadırlar’’.

e) ‘’Muhalifler, Suriye’ye ait hacklenmiş resmi veya yarı resmi sitelerden Suriye ordusundaki “Alevi subayların” sivillere karşı kimyasal silah kullanılmasını övdüğüne ve bunun emrini Beşşar Esed’in verdiğine dair yalan haberler yaymaktadır. Muhaliflere ait birçok haber sitesi de bunların görüntülerini Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığının belgesi olarak yayımlamaktadır. ‘’

Ayrıca Genelkurmay Başkanınız Sayın Orgeneral Dempsey birkaç gün önce ‘‘Amerika'nın Suriye'ye askeri müdahalede bulunmasına taraftar olmadığını Kongre üyelerine gönderdiği bir raporda belirtmişti‘‘.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere Birleşmiş Milletler bu son olaydan iki gün önce Şam'a 10 kişilik bir uzman grubu yollamıştı. BM'in Saddam Hüseyin zamanında Irak'la ilgili benzeri iddiaları araştırmakla görevli ekibin başkanı Rolf Ekeus, Suriye muhalefetinin iddialarıyla ilgili olarak kuşkularının bulunduğunu, bir BM heyetinin Şam'da bulunduğu sırada Suriye Hükümetinin bu silahları kullanmış olabileceğini sanmadığını belirtmişti.  

Aziz Başkan Obama,

Suriye’de Kimyasal Silahlar kullanıldıysa kimin tarafından kullanıldığı belirlenmeden kesin bir hükme varmak ve eyleme geçmek bence isabetli değildir.

Bu vesileyle aklıselimle hareket etmenizi rica eder, işlerinizde başarılar diler, Selamlarımı sunarım,

PD Dr. Dr. Ümit Yazıcıoğlu

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi