M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

Amed Kitap Fuarında Diriliş (Vejin)

Amed Kitap Fuarında Diriliş (Vejin)

Amed’de ( Diyarbakır’da) 5 yıldır kitap fuarı düzenlenmektedir. “Hawar Hasankeyf’in Çığlığı”  kitabım ile fuara katılmak istediysem de nasip olmadı. Fuarı TÜYAP düzenliyordu. Ancak iki yılda bir düzenleme kararı alınca Başta Diyarbakır olmak üzere Urfa, Batman, Mardin, Elazığ ve diğer illerdeki yayın evleri kararı olumlu bulmadıkları için devreye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Girdi.

12- 17 Mayıs tarihleri arasında Amed Belediyesinin öncülüğünde düzenlenecek Fuar’a bu ay içinde okuyucu ile buluşan yeni kitabım “Diriliş (Vejin)” ile katılmak nasipmiş. Allah kısmet etse fuara 13 Mayıs Çarşamba günü yeni kitabımın imza günü için okuyucularımla siyasetin olduğu kadar, kültürün başkenti Amed’de bir arada olmak için gayret göstereceğim.

NEDEN DİRİLİŞ, VEJİN?

Kitabımda ön söz olarak yansıttım. Kısaca değinecek olursam 2014 Kasım ayında baskıya yaklaşıldığında kitabıma bir isim gerekiyordu. Dünya, Orta Doğu; özellikle Türkiye – Irak – Suriye ve İran’a yaşayan Kürd halkının son 300 yılda bir milleti oluşturan ögelere sahip olmalarına rağmen; egemen güçlü devletlerin koyduğu engeller yüzünden yapamadıkları atılımı son 30 yılda “Küllerinden yeniden doğma” anlamında “ Diriliş”; Kürdçesi “Vejin” çıkışını yaptıkları için kitabıma bu adı verdim.

Zira bir milletin “Millet” olarak var olabilmesi için değişik tarifler yapılmış olsa, farklı terimler, farklı kavramlar ortaya konsa da; genelde ortak paydası vardır. O da “tarih”, “Irk”, “dil”, “ coğrafya” ve “duygu birlikteliği” üzerinde mutabakat kılınmıştır.

Bu 5 saç ayağına bazıları “inanç” ayağını da eklemek istemişse de; büyük çoğunluk 6. Ayak üzerinde ortak bir mutabakat sağlamamış. Bu durumda Kürdler kahır ekserisi “İslam” dinini benimsediğine göre; hatta bu inancın “Şafii” mezhebini tercih ettiklerine göre Kürdler “Millet” özelliği içeren bütün kavramları yani 6 saç ayağını tamamlamış bir millettir.

Kavramlar tamam olmasına tamam da; 300 yıldır Ortadoğu ve Dünya’da “devletsiz” yaşayan tek “Millet olan “Kürdlerin” son 30 yılda kat ettikleri aşamanın karşılığı “Diriliş” yani “Vejin” olduğuna kanaati getirdiğim için; kitabıma “DİRİLİŞ-VEJİN” ismi koydum.

“Millet” tanımlamasına geri dönecek olursak. Ortak ırk, ortak dil, ortak tarih, ortak coğrafya bin yıllardır bugünkü Türkiye, Irak, Suriye ve Irak sınırları içinde yer alan, duygu ve ağırlıklı din birliği ile maddi - manevi ortak birliğine sahip milletin varlığı günümüzde bölge ve dünyada gelişen olaylar ışığında inkâr edilmez bir noktaya gelmiştir.

Yeryüzünde 7 kıtaya yayılan milletler ve devletlerin birçoğundan daha fazla “Millet” ve “Devlet” kavramını hak eden Kürdlerin özellikle son 15 yılda yaşadıkları coğrafyada peş peşe meydana gelen gelişmelerden etkilenmemeleri ve “dirilişlerini” gerçekleştirmemeleri beklenemezdi. Ben de son 15 yıl içinde kademeli elde edilen dirilişi makalelerimle tespitini yaptığım için kitabın adı “DİRİLİŞ – VEJİN” oldu.

KOBANENİN DİRİLİŞE KATKISI

30 yıllık dirilişin zaferini 16 Eylül 2014’ten başlayan Kobane direnişi 134 gün kanı ile yazarak 26 Ocak 2015’te Kürd diriliş zaferle pekiştirdi. IŞİD’in üstün silahlarına, vahşi saldırılarına rağmen Kobane’de Kürd güçlerine yenildi. 134 gün sonra Kürdlerin kolay lokma olmadığını anlayıp geri çekilirken bu sefer Kerkük Kürdlerine saldırdı. Her şeye rağmen Kürd dirilişi IŞİD’in yenilebilir bir güç olduğunu dünyaya ispatladı.

Kürdlerin zaferi IŞİD içinde çözülmeleri de beraberine getiriyor. Tarihe Kobane savaş muharebesi olarak geçecek büyük dirilişte Kürdler yalnız askeri savaş kazanmadı. Dünyanın en güçlü ülkeleri ABD ve AB ülkelerinin moralini çökerten, onları korkutan IŞİD çetelerini insani, siyasi, politik ve psikolojik açıdan yenilebilir örgüt olduğunu ispatladı.

Kobane Zaferi radikal Kürd-Türk IŞİD’çileri çok üzdüğünü biliyoruz. Üzüntü ne kelime çılgına döndüklerini biliyoruz. Ama ne yapalım ki genç Kürd kız ve erkekleri dünyaya Kobane’de kahramanlık destanı yazdı. Kobane halkı ve onların yardımına giden diğer Kürd savaşçıları Kürd “Diriliş” zaferini 134 gün sonra kanlarını akıtarak gerçekleştirdiler.

“Diriliş – Vejin” son 30 yılın 15 yıllık hikâyesini makalelerimle haftada bir yaptığım tespit ve yorumları kapsamaktadır. 15 bin makale içinde birkaç yüz makale ile Kürdlerin tarih boyu büyük eksikliği olan yazarak kayıt altına alma görevini kendimce yaptığıma inanıyorum.  Bu konuda destek gördüğüm Arif ve Nedim Arslan şahsında Batman Çağdaş Gazetesi ailesine ve Batmane yayın evi sahibi Nihat Ekinci’ye teşekkür ediyorum. 13 Mayıs Çarşamba Amed Kitap Fuarında “Diriliş – Vejin” imza gününde buluşmak üzere diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Latif Yıldız Arşivi