Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkışı (1)

Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkışı (1)

Birkaç haftadır, hem bazı Kürdi sitelerde ve hem de Aydınlık gazetesinde halen imarlıda tutuklu bulunan Kürt politikacı Abdullah Öcalan’la ilgili sorgulama bantlarının bazı bölümleri - bunların belli bir bölümü montaja uğramış - internet vasıtasıyla yayınlanıyor. Dolayısıyla bu konuda bende birkaç yazı yazmaya karar verdim.

PKK’nin kurucusu Sayın Abdullah Öcalan’ın 15. Şubat 1999 tarihinde yakalanması, uluslararası istihbarat birimlerinin organize ettiği bir plan sonucu gerçekleşti.

Bu planın ilki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş’in Hatay’ın sınır kazası Reyhanlı’da 16 Eylül 1998 tarihinde yapmış olduğu konuşmayla atıldı. Bu konuşmasında Atila Ateş Suriye’yi askeri bir dille Öcalan ve PKK konusunda tehdit etti[i].

Bu konuşmanın önceden planlanmış bir konuşma olduğu belli, çünkü Atila Ateş bu konuşmayı yaptığında henüz 16 gündür Kara Kuvvetleri Komutanıydı. Zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de 1. Ekim 1998 tarihinde TBMM’ni açış konuşmasında, ’’Suriye, PKK……..örgütüne aktif destek sağlamayı sürdürmektedir Tüm uyarılarımıza ve barışçı açılımlarımıza rağmen hasmane  tutumundan vazgeçmeyen Suriye’ye karşı  mukabelede bulunma hakkımızı saklı tuttuğumuzu, sabrımızın taşmak üzere olduğunu bir kere daha dünyaya ilan ediyorum’’[ii], açıklamasında bulundu.

Bu açıklamalardan Türkiye ile Suriye arasında savaş çıkacağını analiz eden, Öcalan savaşın çıkmasını önlemek için Suriye’yi terk ederek Avrupa’ya geldi. Fakat bir gerçek var ki, Öcalan’ın yakın çevresine çeşitli ülkelerin istihbarat ve haber elemanları dolmuştu. Bunlardan bazıları Almanya’dan Roma’ya gidip Öcalan’la görüştüler. Bu görüşmelerde Öcalan’ı -istihbarat birimlerinden almış oldukları bilgiler sayesinde - yanlış yönlendirdiler, Öcalan’ın yanına sokulan kendini Kürt dostu olarak gösteren bazı ecnebi dalkavuklar onun Roma'da rahat bir uyku almasını bile engellediler. Aynı şahsiyetler PKK’nin merkez kadrolarını ve örgütün Avrupa kadrolarını yakinen tanıdıklarından ve örgütün Avrupa ve bilakis Almanya yapılanmasını iyi bildiklerinden Öcalan’ı yanlış yönlendirmede başarılı oldular. Öcalan da Roma’yı 16 Ocak 1999 tarihinde terk etti.

O zaman ilk önce Abdullah Öcalan'ın yakalanışını o dönem yayınlanan gazete notlarına bakarak tekrar hatırlayalım. 

-      Korfu Havaalanı'nın çevresinde gazeteciler bekliyordu. Her şey gizli olmalıydı. Öcalan'ı hava karadıktan sonra kaldığı villadan aldılar. Havaalanına gizlice arka kapıdan girdiler.

-      Kule dışında tek bir ışık bile yoktu. Ama ne olduysa bu yüzden oldu. 01 Mart 1999 Pazar 07:57 30 Ocak 1999'da Öcalan Atina'dan gönderildi. Ancak olay duyulunca işler değişti, uçak tekrar geri geldi. Sonra onu Güney Afrika'ya gönderme kararı alındı.

-      Yunan elçisi Nairobi'de karşıladığı sahte Kıbrıs pasaportlu Apo'yu tanımıştı Tarih 29 Ocak 1999 saat 23.00. Yunan İstihbarat Servisi EYP'in Başkanı Stavrakakis, Naksakis'in evine gitti. Öcalan onu bekliyordu. Görüşmeye Terörle Mücadele Daire Başkanı Nasiakos da katıldı.

-      Sonunda Öcalan'ı Yunanistan'dan çıkmaya ikna ettiler. Öcalan, Beyaz Rusya'nın Minsk şehrine gidecekti. Oradan Rotterdam'a geçecekti.

-      Sabaha karşı Öcalan'ı Agios Andreas'daki yazlık kamp tesislerine götürdüler. Uçak hazır olduğu haberi gelince Hellenikon Havaalanı'na hareket ettiler. Uçak 30 Ocak günü 15.30'da Atina'dan havalandı. Uçakta Öcalan, Yunanlı ajan Kalenderidis, Deniz Melsa ve Rota Minsk adlı bir Hollandalı avukat vardı. Atina'da herkes derin bir nefes almıştı..

-      İLK FİYASKO PATLIYOR Uçak Minsk'e indi ama kısa bir süre sonra Atina'da yine panik yaşanmaya başlandı. Kenya operasyonunun baş mimarı eski Dışişleri Bakanı T Pangalos 28 Mayıs 2003 günü Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk fiyaskoyu şöyle anlatıyordu: "İlk fiyaskoyu Öcalan'ın Hollanda'ya gittiği haberi sızınca yaşadık.

-      Çok gizli tutmuştuk. Başbakan ve Bakanlar Kurulu Sekreteri Kosmidis ve istihbarattan 1-2 görevli ve 2-3 Kürt dışında bilen yoktu. Öcalan geliyor diye PKK'lılara haber uçunca her şey berbat oldu.

-      PKK'lılar karşılamak için havaalanında toplandılar. Bunun üzerine Hollanda hükümeti tarihinde ilk kez hava sahasını kapattı. Uçak Yunanistan'a dönmek zorunda kaldı.

-      1 Şubat 1999 Pazartesi. Sabaha karşı 03.17... Her şey altüst olmuş, uçak yeniden Atina'ya iniyordu. Öcalan ve beraberindekiler 2 saat havaalanında bekledikten sonra 05.08'de yeniden 'havalanın" talimatı geldi. Bu kez rota Korfu adasıydı.

Değerli okuyucularım bugün konuya bu kadar değindim, devamı gelecek yazımda.

 

[i] Gazeteler, 17 Eylül 1998

[ii] 1. Ekim 1998 tarihindeki Meclis tutanaklarındaki, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel TBMM’ni açış konuşması metni.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi