İrfan Sarı

İrfan Sarı

75’ler

75’ler

AKP saltanatını kurarken bölgenin kremalı bisküvilerini gözüne kestirtmişti. Elbette bu bisküvileri yemek için üzerine su içmesi gerekiyordu. Suyu ve bisküviyi camilerden ve derebeylerinden sağlayacaktı.

 

Aslında bu siyaset modeli tohumlarını daha cumhuriyetin kuruluş yıllarında serpmişti. Uzun soluklu bir siyaset tarzıdır.

 

Sabırlıdır…

 

Su uyur onlar uyumaz…

 

Halkın değer yargılarına başını okşarcasına sahip çıkar. Camide “helal” meyhanede “haram” hatipliğini en çok onlar bilir. Tarih boyunca iki örüğü eşarbını geçen kızların saç hikâyelerini aydın gökyüzünden saklayan zihniyettir aslında bu siyaset.

 

Ve nadasa bırakılan tarlanın ürün yılında misli alandır habersiz.

 

Varoşlarda sabah çayının buharını bilirler… Şehirlerde emeğe duran demircinin demir tavından çıkan teri… Bilhassa sosyetenin parfüm kokusunu çok iyi bilirler…

 

Sabır ile yol aldıkları yerlerde gözleri hep en antikalarda.

 

Entrikaları dağ dağdır…

 

Nitekim bölgede gözlerine kestirdikleri insanımızı tabaka tabaka bilirler derin ilişkileri onları halk katmanlarına kolay götürüyor. “suyolunu bulur” sözü bunlar için çok uygun düşer. Siyasi partiler kanunundan sonraki siyasi maratonlarında çeşitli isimlerde “beraber yürüdük/leri” mücahit hocaları bitmek bilmeyen bir performans ve enerjidedir. Hala ayrı kulvarlarda olsa da beraber yürüdüklerinden kimsenin endişesi olmamalıdır.

 

Yaratanın kul hakkı dediği kesinliği en çok ihlal edende mücahitlikçe onlara münhasırdır. Cami avlularında çoraplarından ayakkabılarına kadar giydirilirler. O kul hakkı değil mücahit hakkıdır derseniz, bilmem!

 

Hep parça parça da olsa gelip gitmiştir onların iktidarları ve her seferinde bölgedeki insana hüsran yaşattığı kaçınılmaz olmuştur. Bu tecrübelerle donatılmış bir kesimin gözlüklerinden kurtulamayışına da sosyoloji bir isim bulur.

 

Vaatleri Allah korkusu itibarıyla gerçekleşir diye bilinir ki; 22 Temmuz seçimlerinde bu altın söz değerindeki vaatlere kanarak verilen oyların yanı sıra bu yelpazeye güç veren 75"lerin meydanlardaki yatırımları bir gün gelecek gibi görünüyor.

 

Hem de Kürt olarak AB"ye yollanacak ve Kürtlerin hassı olarak yatırım getirecek kadar net görünüyor.

 

Bu kocaman siyaset kazanında kendilerine ufacık yer açılınca yüzyıllardır inkâr edilen bölge halkının duygularını kendilerine kalkan ederek kazanda piştiklerini gösteriyorlar pek tabi ki.

 

Nasıl ki bir meyve ağacı dikilir ve meyve verme zamanı beklenir öyle bekledi Kürt halkı o diktikleri meyve ağaçlarının meyvesini.

 

Onların en güzel günü newroz bayramı gelip çatmıştı yani meyve verme çağıydı onlarca ve beklediler.

 

Bölgeye yatırım gelmeye başladı…

 

Ellerde cop, ayaklarda potin akın akın geldi yatırımlar.

 

Göğüslerde kan çiçekleri açtı… Kafalarda oluk oluk yarıklar.

 

Halaya durulacak, sıtranlar söylenecek yer ile gök buluşturulacaktı. Bayramdı çünkü.

 

Bir daha emir geldi bayramlar yasaktı.

 

Kremalı bisküviler yenilecek üzerine su sıkılacaktı.

 

“75"lerin hatırası”  fotoğraf çekilir.

 

Tarihin kanlı sayfası olarak yazılan bu sayfada AKP saltanatının devamı için ellerinden gelen her türlü çabayı sarf ettiler. Yatırımı, verdikleri söz üzerine çok erken getirdiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
İrfan Sarı Arşivi