Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

7 Haziran 2015 seçimlerine doğru

7 Haziran 2015 seçimlerine doğru

7 Haziran 2015 seçimleri aslında Cumhurbaşkanı'nın halkoyu ile belirlendiği 10.8.2014'deki referandum niteliğindeki seçimin, ikinci turudur. Bugün ülkede seçmenin yüzde 78,5’i tek parti iktidarı istiyor. Ne var ki Seçimden koalisyonda çıkabilir. HDP koalisyona hazır olmalı, topluma kendisinin bir Türkiyeliler partisi olduğunu ikna etmesi gerekir. Diğer taraftan 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin akıbetini kararsızlar belirleyecek. Seçimlerde vatandaş zihninden ve gönlünden geçirdiklerini özgürce ortaya koymalı, bu anlamda kimseye baskı ve tehdidi olmamalı. Herkes istediği ve tercih ettiği partiye oy vermelidir, çünkü demokrasi herkesin fikrinin geçerli olduğu düzendir. Adil biçimde birbirine saygı duyan insanların sistemidir. Bu sistemde kendini öne çıkarma kaygısına düşenler hem topluma, hem de kendilerine kötülük etmiş olurlar. Sadece kendini düşünen insanlar var oldukça demokratik yönetimler risk altındadır.

a) Erzurumlu seçmenden bir ricam var

Erzurumlu Kürt seçmenden bir ricam var, oyunuzu Tekman’ın adaylarına verin, meseleye parti ve partizan gözüyle değil, yörenin evladı gözüyle bakın. Güney ilçelerinin seçmeni için aday önemlidir. Bizim oy vereceğimiz aday Erzurum’da bellidir. HDP’in hatası liste hazırlandığında kendi görüşlerinin mutlak doğru olduğuna inanmalarıdır. Siyasette ise mutlak doğru yoktur. Dolayısıyla Güney ilçelerinin aziz evlatları kaderinizi ve geleceğinizi başkalarının eline ve merhametine bırakmayın. Hiç kimsenin sizin kadar konuşmaya söylemeye ve itiraz etmeye hakkı yoktur. Sizin ’de kimseye vereceğiniz bir hesabınız yoktur. Bunu bilin ve bu bağlamda öz evladınız olan Tekman’lı her iki milletvekili adayını da oylarınızla destekleyin. Her ikisi de mebus olmaya bakan olmaya laiktir.

Bizler dünyaya barış ve selamet mesajıyla geldik. Savaş ya da düşmanlıkla değil, insanların hayrını istiyoruz ve bu hayır inşallah gerçekleşecek. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde, seçim sonuçları ne olursa olsun, ben çözüm Süreci’nin arkasındayım, hepsinde öte sürecin içindeyim. Bu arada belirtmekte yarar görüyorum bugünkü iktidar güç kaybederse, koalisyon hükümetleri, çözüm sürecini engeller, kanaatindeyim.

b) Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 9,8 oranında oy alabildi, çünkü bütün radikal sol ve CHP’den memnun olmayan seçmen Demirtaş’ı o dönem tercih etti. AK Parti'nin oyları MHP'ye, SP'ye ve diğer partilere gidiyor. HDP'in aldığı yüzde 9.8 ‘in büyük bölümü ağırlıklı olarak CHP'den HDP'e gelen oylardı. Bu bağlamda tekrar belirtmekte yarar var, bütün radikal solun ve CHP’den küskünlerin oylarının desteğiyle Cumhurbaşkanı seçimlerinde Demirtaş yüzde 9,8 oy oranına ulaşabilmişti. HDP'nin Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı % 9.8' oranındaki oyların büyük bir bölümü çatı adayı Sn. Ekmeleddin İhsanoğlu'na tepki oylarından kaynaklanıyordu. Buna nazaran Sn. Erdoğan yüzde 52,9 oranında oy aldı. Yani 9,8'in içinde AK Parti oyları yoktur.

Dolayısıyla AK Parti'nin tek başına 7.6.2015 tarihinde iktidar olup olmamasını HDP'in barajı geçip geçmemesine odaklamak yanlıştır. Ülkemizde HDP bu an için ağırlık olarak CHP'den oy alıyor. HDP'in çıkış yaptığı dönemde, CHP seçim vaatleriyle rüzgâr yakalamıştı, ama şimdi CHP’nin oylarında da büyük bir düşük var.

AK Parti'nin tekrar iktidar olabilmesi kendi oyuna ve kendi seçmenine bağlı, tek başına iktidar olabilmesi için yüzde 46 civarında oy alması gerekiyor. Mayıs ayıyla beraber AK Parti ve MHP de bir toparlanma var. AK Parti'deki toparlanmada Sn. Erdoğan'ın sahaya inmesi etkili oldu. Dolayısıyla seçim AK Parti açısından anlam kazandı. Son 10 günde AK Parti'de % 3'e yakın toparlanma var. CHP'ye geçiş azaldı. Yüzde 15'e yakın kararsızlarda azalma var, ham oylar yükseldi. HDP'in ise yüzde 12'lere kadar çıkan oylarında ani bir düşüş var.

Biz Kürtler dindar ve inancına sahip halkız. Lider olarak halka hitap ettiğinizde Kâbe’yle Taksimi bir birleriyle karıştırmamanız gerekir. Dost acı söyler, "Taksim-Kabe","Diyanet" ve "Din dersi" tartışmaları, Demirtaş'ın büyüsünün bozulmasına yol açtı. Din tartışmalarına girerek stratejik hata yapıldı. HDP'in unutmaması gerekir Türkiye'de en dindar seçmen Kürt seçmendir.

Kısacası AK Parti ve MHP'de toparlanma var.

Bu ortamda AK Parti: %43.7, CHP: %23.7, MHP: %17.6, HDP: %10.4 oranında oya sahip gibi görünüyor. Mamafih bu durum 7. Haziran 2015 günü değişebilir, yani bu tahlilin %2 ile %3 eksisi artısı oranında partilere oy dağılımı sandıktan çıkabilir. Eğer HDP %10 seçim barajını aşmazsa lider kadrosu öz eleştirisini verebilmelidir.

Malumunuz biz Kürtler yoksulluğa, açlığa, susuzluğa tahammül ederiz, fakat adaletsizliğe, hor görülmeye, aşağılanmaya ASLA müsaade ve müsamaha etmeyiz. Kürt siyasal hareketinin parlamentoda temsili bizler için önemlidir. Bu bağlamda HDP’in barajı aşmasını isterim.

Sn.Abdullah Öcalan çözüm sürecinin başında örgüt üzerinde belli bir etkiye sahipti. Ne var ki HDP, Kandil ve PKK'nin Avrupa kanadı, sürece hızla siyasi, diplomatik ve askeri ağırlığını koyarak Sn. Öcalan'ın etkinliğini kanaatimce zayıflattı. Sn. Demirtaş'ın ABD ziyareti ardından gelişen 6-7 Ekim hadiseleri, Sn. Öcalan'ın süreç üzerindeki inisiyatifini yitirmesiyle sonuçlandı. Diğer taraftan ulusalcılar vasıtasıyla Sn. Öcalan’a şantajı yapıldı; Ulusal Kanal, 7.2.2014'te Öcalan'ın sorgu kasetini yayınladı, "seni bitirecek malzeme elimizde var imajı Öcalan’a verildi". Şimdi Öcalan'ın sessizliği bu olup biteni kabullenmesinden kaynaklanmıyor. Bence Sn. Öcalan'ın sessizliği Sn. Demirtaş’ın arkasındaki siyasi, diplomatik ve gerilla gücünün varlığından haberdar olmasından ileri geliyor.

Sonuç olarak belirtmekte yarar var.

a) Bunlar aslında Sn. Öcalan’ın söylediklerini yapmıyorlar. Ama onu tabulaştırıyorlar, onu yücelterek örgütü ve partiyi onun elinden alıyorlar, durumun özü bu.

b) Seçimin sonucunu sağ seçmen belirleyecek. Tayyip Erdoğan'ı 10.8. 2014'de yüzde 52 oy ile Cumhurbaşkanı seçen "Sessiz çoğunluk", 7.6.2015'de ağırlığını koymak zorundadır.

c)HDP %10 seçim barajını aşmazsa lider kadrosu öz eleştirisini vermelidir, çünkü HDP'in Parti olarak seçimlere girme kararı Sn. Öcalan’ın dışında gelişen bir durum, dışarıda olanların kararı, Sn. Öcalan onlar gibi düşünmüyordu.

d) Erzurumlu Kürt seçmenden önemli bir ricam var, oyunuzu Tekman’ın adaylarına verin, meseleye parti ve partizan gözüyle değil, yörenin evladı gözüyle bakın. Canlarımızı sıkan, yüreklerimizi titreten bir girişime HALKIMIZ asla yol vermez. Barış içerisinde demokratik ortamda siyasi mücadele verilmelidir, halkımız sormadan tartmadan ölçmeden hiç bir şeyi kabul etmemelidir. Mevlâm görelim neyler, neylerse 7.6.2015'de de güzel eyler.

Not: 30.5.2015 tarihinden itibaren konferanslarımdan dolayı 10.7.2015 tarihine kadar Hırvatistan dayım. Eleştiri ve yorumlarınızı bana e-mail olarak gönderebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi