M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

2010 yılının son iki ayı (2)

2010 yılının son iki ayı (2)

Son 30 yılına damgasını vuran Kürt sorunu geçtiğimiz 2010 yılında öne çıkan başlıkları aktarmayı sürdürüyorum. Kolay değil 35 yıl aktif haber gazeticiliği yaptığım için ister istemez yazarlık yerine habercilik damarım bazen böylesi özel zamanlarda ortaya çıkıyor. Başlığımla ilgili o kadar haber varki. Tam 500 sayfayı buldu. Yerimle sınırlı olduğu için parçalara bölerek kendimce önemli gördüklerimi sütunlarıma taşıyorum. Buyurun ikinci notlarımı birlikte okuyalım.

01,12,2010
BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, AKP'nin Kürtleri sindirmeye çalıştığını belirtirken, "Kürdistan" ifadesini "Ya Kürdistan deriz, ya da Welat deriz. Sultan Sencer'den Mustafa Kemal'e kadar herkes oraya Kürdistan demiş. 80 yıldır 'Doğu ve Güneydoğu' denmesinin bizim cephemizde bir karşılığı yoktur."

03.12.2010
KCK ana davasına bakan mahkemenin aksine, Şanlıurfa 5. Asliye Ceza, sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini kabul etti.

05.12.2010
-Hapis cezasını çekmek için cezaevine giren Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, "Tutukladıkça biz yine de çoğalacağız, bizi öldürsünler yine de güçleneceğiz” dedi.
-AKP’nin, televizyonların bölgede izlenme oranlarına ilişkin yaptığı araştırmada ROJ TV birinci çıkarken, TRT 6 (TRT Şeş) ilk ona bile giremedi.

08.12.2010
Kandil'den gelip Habur'dan girenlere 5 yıl hapis cezası verilince, Kürtler: ”Devlet olarak çağır, sınırda mahkeme et, serbest bırak, sonra medya ve muhalefet baskısıyla ceza ver.” dediler.

09.12.2010
-PKK lideri Öcalan, Gülen Cemaati’ne sıcak mesajlar gönderdiği açıklamasında ateşkes için nihai kararı haziranda vereceğini söyledi.
-BDP lideri Demirtaş: “Neredeyse yasadışı yumurtalı terör örgütü diye bir şey icat edecekler. Devlet üç yumurtayla yıkılacaksa bırakın yıkılsın canım” dedi.
-Aralarında Ahmet İnsel, Baskın Oran’ın da bulunduğu bir grup aydın KCK davasından tutuklu Kürt siyasetçilerin serbest bırakılmasını istediler.

10.12.2010
-İmralı’nın Gülen’e yönelik sıcak mesajları Güneydoğu’yu hareketlendirdi. BDP ve sivil toplum olumlu bakıyor. Ahmet Türk ise kaygılı: “Misyonerlik yapmak doğru değil.”
-BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Genel Kurul'da Kürtçe şiir okudu. Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise, Kürtçe Kurula Kürtçe hitap ederek “İnsan hakları günü ben ana dilimle size burada merhaba demek istiyorum” dedi.

13.12.2010
-Diyarbakır Tabip Odası daha iyi hizmet için Kürtçe’nin sağlık hizmetlerinde kullanılmasın yönündeki talebi Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından "ihtiyaç yok" denilerek reddedildi.
-KCK davasından cezaevinde bulunan Batman Belediye Başkanı’na vekalet eden Serhat Temel, MHP lideri Bahçeli’yi Batman’a davet etti: “Buyursun gelsin. Biz yanında oluruz.”
-KDP kongresinde konuşan Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, PKK’nın ateşkes kararını destekleyerek, “Bölgedeki tüm halklar birbirini kabul etmelidir.”

14.12.2010
-TBMM Genel Kurulu'nda, AKP ile MHP arasında yaşanan "Öcalan" tartışmasına BDP de "İmralı canisi" ifadesine tepki göstererek katıldı.
-Hüseyin Gülerce'nin, Öcalan'ın avukatlarıyla yaptığı görüşmeye ilişkin haberler üzerine Fethullah Gülen'in avukatından açıklama geldi: "Gülen'in temsilcisi ya da sözcüsü bulunmamaktadır."
-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi tarafından 2003 yılında kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) yaptığı şikayette Türkiye'yi haksız bularak ceza verdi.

15.12.2010
-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Kürtçeyi aşağılamayı, inkar etmeyi "rezillik ve büyük bir kötülük" olarak nitelendirerek, "Ama Meclis'te Kürtçe değil, Türkçe konuşacaksınız" dedi.
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP'nin Kürtçe konuşma isteğini sert bir şekilde eleştirdi. Şahin, "Meclis'te Kürtçe konuşmak, parti kapatma nedenidir Milletvekilleri bu konuda çok dikkatli davranmalılar" dedi...
-Demirtaş, Kürtçe konusunda devletin yapacağı düzenlemeleri daha fazla beklemeyeceklerini söyledi. Demirtaş, "Yaşamın tüm alanlarında iki dilli hayata geçirilecek.”
-Kuzey Irak'taki Erbil kentinde yapılan 13'üncü Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kongresi'nde Mesut Barzani oy birliği ile yeniden 'Genel Başkan' seçildi. Barzani, Kürtler'i yaratan Allah'ın aynı zamanda ulusal haklarını da verdiğini belirtirken, ayrılma gibi düşünceleri olmadığını söyledi. Kerkük konusuna da değinen Kürt lider Barzani bu sorunun çözümü için Anayasa’da 140'ıncı madde bulunduğunu bu konuda taviz vermeyeceklerini ifade etti.

16.12.,2010
-Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatmasıyla birlikte milletvekilliği düşürülen Aysel Tuğluk hakkında, 2005 ile 2010 yılları arasında yaptığı 12 ayrı konuşma nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 75 yıla kadar hapis cezası istiyor.
-Polis copları ile ayağı kırılan ve ilk kez Genel Kurul’a koltuk değneğiyle katılan BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, önce Shakespeare’den alıntı yaparak, "to be, or not to be" (olmak ya da olmamak) dedi. Ardından bu sözün Kürtçesini söyledi.

17.12.2010
-İiki dilli yaşam' isteklerine yönelik eleştirilere TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan BDP'li Hasip Kaplan, "Bu meşru hak için, bu kimlik, kültür hakkı için biz başkaldırıyoruz. Pasif bir başkaldırıdır, sivil bir başkaldırıdır." dedi.
-Seçim yasasında kapsamlı değişiklik yapan yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunan AK Parti, Kürtçe propagandayı da serbest bırakmaya hazırlanıyor.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Eskiden farklılıklarımızı korkulacak bir şey gibi görürken, şimdi zenginlik olarak görmeye başladığımız bir dönemde herkesin daha sorumlu, herkesin daha dikkatli hareket etmesi yolumuzu daha çok açar' dedi.
-Bitlis'in Güroymak (Norşîn) İlçesi'nde halka hitap eden DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, halktan Kürtçe'yi her alanda kullanmasını istedi.
-TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 14. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde Kürtçe konuştu.
-İHD Genel Merkezi, Barış ve Demokrasi Partisi'nin çok dilli yaşamla ilgili almış olduğu sivil itaatsizlik kararlarına karşı TBMM'nin, siyasal iktidarın ve milliyetçi parti ve çevrelerin tepkisinin antidemokratik olduğunu belirterek, "TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin savcılık rolünü terketmeli” dedi.
-TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'na ilişkin görüşmelerde konuşan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yurtdışı gezilerinde Kürt sorununu aradığını belirterek, "Bu sorunun çözümü Bağdat'ta ABD'de, Suriye'de İran'da değil, Türkiye'de” dedi.
NOT. Devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M. Latif Yıldız Arşivi