Şemdinlili Recep, 21 yıldır Düzele ile halaya ruh katıyor!

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Düzele çalarak geçimini sağlayan Recep Özer yok olmayla yüz yüze bu kültürü yaşatmak için yetkililerden destek bekliyor.

Haber: Erkan Çapraz, Ecevit Bay

Şemdinli’de 21 yıldır düzele çalarak ailesini geçindiren Recep Özer, düzele üretimi de yapıyor. Düğünlerde ve yarışmalara katılan halkoyunları ekiplerine düzele çaldığını belirten Özer, “Bir kültürü yaşatıyor olmanın sevincini yaşıyorum. Düzelenin sesi halaya heyecan katıyor. Bugün bile düğünlerde bölgedeki orkestralar halaya duran vatandaşları coşturmak için orkestralarında zaman zaman bu enstrümanın sesini kullanıyor. Biz Şemdinli’de şuan 3 kişi düzele çalabiliyoruz. Ben aynı zamanda üretimini de evimde kendim yapıyorum. Kamıştan yapılıyor. Kamışını da burada topluyorum. Kamış ve bal mumu ile yapıyorum” dedi.

recep-ozer2.jpg

İmkan verilmesi durumunda Hakkari ve ilçelerinde Düzele kursları açarak bu enstrümanın kaybolmamasına katkıda bulunmak istediğini belirten Özer, “Eskiden bölge illerinde düğünlerin enstrümanları işte bu düzele, davul-zurna ve def gibi aletlerdi. Şemdinli ilçemizde Düzele’ye ilgi daha fazla. Bugün Hakkari ve ilçelerinde bu üflemeli çalgının bir kursu olmaması üzücüdür” dedi.

11 nüfuslu ailesi ile birlikte yaşadığını belirten Özer, “Yıllardır ailemi bu müzik aletini çalarak geçindiriyorum. Şuan başka geçim kaynağım yok. Evimde ürettiğim düzeleleri tanesi 160 liradan satıyorum” dedi.

duzele.jpg

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Benzer Videolar