Zika virüsü 'büyük bir salgına dönüşebilir'

Zika virüsü 'büyük bir salgına dönüşebilir'

ABD'li bilim insanları Zika virüsünün "güçlü bir salgın potansiyeline" sahip olduğunu söyledi ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) acilen harekete geçme çağrısında bulundu.

Bir Amerikan tıp dergisine yazan uzmanlar WHO'nun, Ebola salgınından alınan dersleri önemseyip bir acil komite oluşturması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar Zika virüsüne karşı aşının iki yıl içinde klinik deneylere hazır olabileceğini ancak piyasaya sunulmasının 10 yılı bulabileceğini söyledi.

Bebeklerin beyin gelişimini engelleyen Zika virüsü Brezilya'da paniğe yol açmış durumda.

Brezilya'da binlerce kişi virüse yakalanırken, virüs 20 ülkeye yayıldı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef Latin Amerika ülkelerine virüsle ortak mücadele çağrısı yaptı.

Ekvador'daki bir zirvede konuşan Roussef virüsle ilgili bilgi paylaşımının hastalığı yenmenin tek çaresi olduğunu belirtti. Ayrıca bölge ülkelerinin sağlık bakanlarının gelecek hafta toplanmasına karar verildi.

Amerikan Tıp Birliği'nin dergisinde bir makale kaleme alan uzmanlar Daniel R Lucey ve Lawrence O Gostin, WHO'nun Ebola krizinde erken davranmamasının binlerce hayata mal olduğunu belirtti.

Uzmanlar hızla harekete geçilmezse Zika virüsünün de benzer bir faciaya yol açabileceğini söyledi.

Acil bir komite kurulmasını isteyen uzmanlar "Böyle bir komitenin toplanması bile virüse uluslararası alanda dikkat çekecek, mali kaynak ve araştırmalara ivme kazandıracaktır" dedi.

Zika virüsünün tedavisi bulunmuyor ve Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor.

Araştırmacıların Brezilya'ya gidip topladığı numuneler Teksas'ın Galveston kentindeki yüksek güvenlikli bir laboratuvarda inceleniyor.

Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi. Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.

Virüsün etkileri

Virüs onyıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelindi.

Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi.

Geçen yılsa Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.