Zeydan, Yeniköprü'de sıklaşan uygulamaları sordu

Zeydan, Yeniköprü'de sıklaşan uygulamaları sordu

HDP'li Zeydan, Yüksekova-Van karayolunun üzerinde bulunan Yeniköprü Jandarma kontrol noktasında araç arama ve kimlik kontrolleri uygulamasının sıklaştırılmasını Meclis'ê taşıdı.

YÜKSEKOVA HABER

ANKARA - HDP Hakari Milletvekili Abdullah Zeydan, Yüksekova-Van karayolunun üzerinde bulunan Yeniköprü Jandarma konrol noktasında, arama ve kimlik kontrollerinin sıklaştırımasını Meclis'e taşıyarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kontrol noktasında sıklaşan uygulamalar nedeniyle uzun araç kuyrukların oluştuğunu belirten Zeydan, "Bu şekilde yolculuk yapmak zorunda bırakılan insanlara dönük birçok hak ihlâlinin de ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Savaş ortamının beraberinde oluşan bu fiili durum ve uygulamalar yorumlandığında, yöre halkının hafızasında devlet politikasının 90'lı yıllardaki OHAL uygulamaları canlanmaktadır.

Bu uygulama nedeniyle, insanların seyahat özgürlüğü ciddi sıkıntılar ile yüzyüze bırakılmaktadır. Mevcut yolun, tarihî uluslar arası İpek Yolu'nun bir devamı olduğu düşünüldüğünde de, devlet eliyle meydana getirilen bu hak ihlâllerinin hukuki olarak uluslar arası sonuçlar doğurabilecek bir mahiyette olduğu aşîkârdır" dedi. 

HDP'li Zeydan, Bakan Yıldırım'a şunları sordu:

1- Son günlerde, Yeni Köprü Jandarma Karakolu noktasında yapılan ve beraberinde seyahat hakkı ihlâlleri getiren aramaların amacı ve nedenleri nedir? Ya da nelerdir?

2- Yeni Köprü mevkiindeki aramaların özellikle kış mevsiminde sıklaştırılması tesadüf müdür?

3- Vatandaşların Yeni Köprü mevkiinde daha sağlıklı yolculuk yapabilmelerini sağlayacak herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

4- Konuyla ilgili yöre halkının ve yolcuların Yeni Köprü Jandarma Karakolu'na yaptıkları itirazlar ve öneriler dikkate alınmış mıdır?

 5- Son zamanlarda gözle görülür şekilde artan bu aramalarla vatandaşın cezalandırılmak mı istendiği yönündeki iddialar tarafınızca araştırma konusu olacak mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.