Zeydan: Bu tarz haberler savaşa hizmet etmekte

Zeydan: Bu tarz haberler savaşa hizmet etmekte

Star TV'nin görüntüleri hakkında soru önergesi veren HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, STK'ler ve milletvekillerinin Yüksekova'ya girişine izin verilmezken Nazlı Çelik ve benzer muhabirlere "savaş kışkırtıcılığı" yapmak adına izin verildiğini söyl

Sokağa çıkma yasağının Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Nazlı Çelik ve Star TV ekibinin çektiği görüntülerinin yankıları sürerken, Nazlı Çelik geçtiğimiz gece Star Ana Haber'de yaklaşık 15 dakika boyunca çektiği görüntüleri savundu. Çelik'e yönelik eleştirilerini sürdüren Zeydan ise, gerçeklerin ortaya çıkması için soru önergesi verdiğini ve bu tarzda yapılan tüm haberlerin savaşa hizmet ettiğini vurguladı. 

'Reyting uğruna film çekilmiş'

DİHA'ya konuşan ve bombanın patlatıldığı evde 4 gün öncesinden özel harekatçılar tarafından bayrak asılarak tekbir getirildiğini belirten Zeydan, "Görüntülerin kurmaca olduğunu bir çocuk bile fark eder. Askerler çelik kalkanlarla giderken Nazlı Çelik ise çok rahat bir şekilde iddia edilen 'çatışma' bölgesine giriyor. Bu açık bir şekilde kurmaca. Operasyonları bittiği bir yerde eğer yeniden yapılıp halkın malına mülküne zarar veriliyorsa bu bir suçtur" vurgusunu yaptı. Zeydan, Çelik'in Yüksekova'da reyting uğruna film çektiği değerlendirmesinde ısrar etti. 

Nazlı Çelik bu imkanları nereden alıyor?

"Nazlı Çelik bu imkanları nereden alıyor?" sorusunu soran Zeydan, "Muhalif gazetecilerin bir adım atmasına dahi izin verilmezken, milletvekillerine, demokratik kitle örgütlerine izin verilmezken reyting uğruna halkın evlerini yakıp yıkanlara neden izin veriliyor? Ya da ne saklanılıyor? Ama Nazlı Çelik adında bir gazeteci ve yandaş medyanın birkaç gazetecisi farklı ve özel bir muameleyle alınıyor. Zırhlı araçlarla istedikleri yere gidebiliyor, kurgu filmlerini çekebiliyorlar. Bizim bildiğimiz gazetecilik mevcut yerde ilçede sadece reyting uğruna belgesel çekmek değildir. Sanki çatışma yaşanıyormuş gibi burada olayları manipüle ederek, reyting yapmak ve farklı algılar yaratmak adına yeniden patlatılmak da gazetecilik değildir. Sanki film seti. Zaten bu halk acılar yaşıyor bir de halkın gözü önünde evlerini yıkarak yaraları daha da derinleştirmeye çalışılıyor. Bu haberleri yapanlar ırkçılıkta zirve yapmışlardır" açıklamasında bulundu.

'Tek amaç savaş kışkırtıcılığını yükseltmek'

İlçede binlerce sivilin yaşadığını hatırlatan Zeydan, Çelik'in kentte sivillerin onlarca sorunu olmasına rağmen tek biriyle görüşmeden gittiğine dikkat çekti. "Çelik için sivillerin bir haber değeri yok mu?" diye sözlerini sürdüren Zeydan, "Burada binlerce insan var bu muhabirler neden burada halka bir araya gelerek bir röportaj yapmadı. İnsanların hiç mi sorunları yok? Ya da bu insanların sorun ve sıkıntıları haber değeri taşımıyor mu? Amaç belli zaten bu halk için gelinmemiş. Provokatörlük için gelinmiş. Tek amaç savaş kışkırtıcılığını yükseltmek ve halklar arasında uçurumu derinleştirmektir. Biz de tabi ki bunların karşısında duracağız" dedi.

'Bu tarz haberler savaşa hizmet etmekte'

Anayasal hakkını kullanarak gerçeklerin ortaya çıkması için soru önergesi verdiği kaydeden Zeydan, benzeri tarzda yapılan tüm haberlerin savaşa hizmet ettiğini söyledi. Zeydan, "Bu tarz haberler ateşe benzin dökmektir. Çelik suçluluk psikolojisiyle ana haber bülteninde 18 dakika boyunca kendini savunmaya çalışmış. Yaptığı hatasını belki fark etmiştir. Bu tarz haberler yapanların, gerçekleri yansıtarak savaş kışkırtıcılığa yapmadan haber yapması gerek" diye konuştu.

Halkın gazetecileri dışarıya adım atamıyor!

Kentte bulunan gazetecilerin dışarıya adım atmasına dahi izin verilmediğini belirten Zeydan, "Gever'de haber takibi yapan gazetecilerin can güvenlikleri dahi yok. Gerçekler ortaya çıkmasın diye gazeteciler tutuklanıyor. Şuanda kentte yerel ve ulusal olmak üzere gerçekleri yazan 7 gazeteci var ama bunların hiçbiri dışarıya adımlarını bile dahi atamıyorlar. Attıkları ilk andan itibaren tutuklanacak ya da öldürecekler. Çünkü bu gazeteciler halkla iç içeler ve halkın sorunlarını en iyi şekilde yansıtıyorlar" ifadesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.